3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Adjunctul Poliției Capitalei, ARESTAT. Motivul arestării: Ababei este pericol pentru ordinea...

UPDATE. Adjunctul Poliției Capitalei, ARESTAT. Motivul arestării: Ababei este pericol pentru ordinea publică! Fragmente din INTERCEPTĂRI

UPDATE ora 19.40

 Robert Ababei, directorul general adjunct al Poliției Capitalei, a fost ARESTAT preventiv 30 de zile. Ababei poate contesta decizia la Curtea de Apel București. Șansele de a scăpa de celulă sunt minime pentru că a luat mita în biroul său din sediul Poliției.

A lua mită în sediul unei instituții care trebuie să-i apere pe cetățeni de infracțiuni reprezintă pericol pentru ordinea publică, motiv care impune arestarea.

–-

Robert Ababei, directorul general adjunct al Poliției Capitalei, ar fi luat MITA de 10.000 de euro chiar în biroul său din Poliția Capitalei. Momentul a fost FILMAT, monitorizat ambiental. Banii i-au fost dați  de  doi patroni de restaurant pentru a-i scăpa de un dosar de evaziune fiscală. Unul  dintre aceștia, prietenul lui Ababei, a fost comisar de Gardă Financiară, potrivit referatului DNA. 

Banii, susținea  Ababei în fața patronilor restaurantului, urmau să ajungă  la celălalt adjunct, care avea în subordine Serviciul de Investigare a Criminaltății Financiare – serviciu care investiga evaziunea. În realitate, banii au rămas la Ababei.

De menționat că directorul general al Poliției Capitalei, Mihai Voicu, a ajutat DNA pentru prinderea lui Ababei și a altor polițiști dispuși să mușamalizeze dosare de evaziune fiscală. DNA și-a amplasat aparatura audio-video pentru monitorizări ambientale cu ajutorul directorului Voicu.

Mita totală cerută de Ababei de la doi patroni de restaurant (unul fost comisar de Gardă Financiară) era de 13.000 de euro, plus mâncare, alimente de la restaurant. În schimb, Ababei trebuia să-i scape de un dosar de evaziune fiscală.

Agenda, "scrisoarea pierdută" din dosar

Ca să-i scape de dosar penal, Ababei trebuia să elimine proba principală: o agendă în care era înscrisă, cu lux de amănunte, întreaga evaziune fiscală de pe parcursul anului 2014.

Din momentul în care a fost ridicată acea agendă, a început o goană nebună pentru recuperarea ei. Intervenții peste intervenții de la cel mic, la cel mare în grad, care coordona ancheta. Pentru a reuși mituirea cu 3.000 de euro a coordonatorului anchetei, Ababei a organizat întâlnirea ofițerului cu cei doi patroni evazioniști la o aniversare . Ofițerul de Poliție NU a venit la petrecere. Banii au rămas la Ababei. 

Apoi, Ababei a încercat să-și înduplece colegul, celălalt adjunct al Poliției Capitalei (care supraveghea ancheta), să-i restituie agenda prietenului său ( patronul restaurantului), pe motiv că în agendă ar fi programările unor evenimente de la local. Colegul său i-a oferit posibilitatea xerocopierii. Ababei a insistat cu restituirea agendei, spunându-i colegului că ANAF a făcut un control și n-a găsit nimic în neregulă și că subordonații săi ar putea folosi în anchetă acel raport de control. Dialogurile sunt înregistrate. 

Şi dacă noi, între noi, colegii… Adică dacă tu mă rogi, că ştii cum e, roata se învârte, oi avea şi tu vreo problemă vreodată… Nu?! Şi io să fiu bulangiu şi să… că am constatat cu ocazia asta, deci, la cum s-a…” insista Ababei. Nu a reușit să-l convingă.

Salvarea așteptată era un chestor de Poliție. Dialog despre avansarea lui Ababei la IGPR

Din dialogorile interceptate rezultă că o altă speranță a lui Ababei de a obține agenda- probă era intervenția unui chestor de Poliție, al cărui nume nu a fost făcut public. De asemenea, Ababei și-a anunțat prietenul, fostul comisar al Gărzii Financiar, devenit patron de restaurant, că așteaptă să fie promovat într-o importantă funcție de conducere în cadrul IGPR și atunci va putea rezolva problemele.

Patronul Din restaurantului, fost comisar de Gardă financiară: Doamne ajută! Tu îţi dai seama ce mişto ar fi ?! Putem să mai facem şi noi un blat? 

ABABEI ROBERTO – ŞTEFAN: Ei, asta! Alea care se făceau erau nimicuri. Numai de – alea din…neinteligibil…păi, cum faci tu la…ciorbiţe şi încă un ardei (…)  Deci, ală e … obligatoriu, îl pui acolo că vrea omu’, nu-l vrea…nu? (….) Poate îl mai întrebi la o smântână, „vrei şi cu smântănă?” (….) Că la ciorba de burtă…nu mai…deci, pe bune… (….) Sau mici fără muştar…

Patronul: Aia e…aia e…

ABABEI ROBERTO – ŞTEFAN: Mai…cred că e mai…mai corect aşa spus.”

Cum până la urmă Ababei nu a fost ajutat de chestor, nu a fost  avansat la IGPR și nici nu a reușit să scoată agenda – probă ca să-i scape pe mituitori,  cei doi  patroni l-au amenințat cu denunțul.

Din interceptări ar rezulta  că  Ababei s-a milogit de cei doi să nu-l denunțe că va face împrumut bancar pentru a le da înapoi mita de 13.000 de euro.

Patronii, și ei urmăriți penal, au dat declarații complete pentru a-și îmbunătăți situația juridică, povestind pas cu pas cum au apelat la Ababei și l-au mituit pentru trafic de influență la polițiștii care îi anchetau. Relatările lor coincid cu interceptările și monitorizările ambientale.

Inregistrarea ambientală cu primirea mitei în biroul său de la Poliția Capitalei va impune  arestarea lui Ababei  pentru 30 de zile, spun specialiștii, deoarece sunt întrunite condițiile de punere în pericol a ordinii publice.

Cu alte cuvinte, dacă a avut tupeul să ia mita chiar în sediul instituției care trebuie să-i apere pe cetățeni de infracțiuni, chiar a pus în pericol ordinea publică.  În plus, la dosar, există multe interceptări, pe lângă denunțuri. Sunt urmărite penal și alte persoane, inclusiv POLIȚIȘTI.

Tribunalul București hotărăște joi seara dacă îl arestează pe Roberto Ababei. 

Șeful Poliției Capitalei, Marius Mihai Voicu, a anunțat că Ababei a fost eliberat din funcția de director general adjunct. Numele lui a fost deja șters de pe pagina online a Poliției Capitalei.

Cum a început căderea lui Ababei  

În iulie 2015, un echipaj al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice a descins în control  la restaurantul a doi patroni din Sectorul 6 al Capitalei. Unul dintre patroni este  fost comisar al Gărzii Financiare, care îl cunoștea pe Ababei ( au lucrat dosare împreună). Între documentele ridicate au fost si mai multe agende cu contabilitate paralelă. Una dintre agende decupa evaziunea fiscală făcută pe tot parcursul anl 2014. Patronii au intrat în panică. Un polițist de la Economic, fost "coleg' de raiduri de pe vreme când unul dintre patroni era comisar financiar, îl anunță :"sunt trecute toate evenimentele pe tot anul, pe tot”.  Polițistul e urmărit penal.

Fostul comisar al Gărziii financiare își anunță partenerul:  problema e de agenda aia, că acolo-s trecute toate evenimentele cu nume…am vorbit cu cineva acum de la Economic, zice că o să-i sune pe toţi, câţi au fost, cât au plătit…mi-a zis şi asta că o să ia probabil pe fiecare eveniment în parte…”. 

Fostul comisar de la Gardă era prieten cu Ababei, de pe vremea când  acesta din urmă lucra la Poliția Economică a Sectorului 3 al Capitalei. A apelat la Ababei  pentru ajutor. L-a anunțat că au venit peste el vreo opt polițișri de la Poliția Capitalei și că  : „problema e de agenda aia, că acolo-s trecute toate evenimentele cu nume…am vorbit cu cineva acum de la Economic, zice că o să-i sune pe toţi, câţi au fost, cât au plătit…mi-a zis şi asta că o să ia probabil pe fiecare eveniment în parte…”.

La dosar există monitorizarea un adevărat lanț al slăbiciunilor, în care un comisar de Poliție sună pe un altul de la structura Sectorului 6 al Capitalei, care sună, la rându-i pe altul și tot așa pentru a se mușamaliza un dosar penal prin scoaterea dintre probe a agendei care decupa evaziunea fiscală pe întregul an 2014.

Mostră de intervenție marca ABABEI, fără nume deoarece unii dintre ei încă nu sunt urmăriți penal

Referatul DNA: "Din declaraţia dată în calitate de martor de către (…..) rezultă că în data de 14.07.2015, în jurul orelor 07:30, comisarul şef Ababei Roberto – Ştefan a venit în biroul său, ocazie cu care i-a solicitat să îl sprijine în vederea rezolvării în mod favorabil a problemei administratorului S.C. (….) S.R.L., sens în care i-a pus la dispoziţie din telefonul său mobil datele de identificare ale societăţii comerciale, precum şi numele unuia dintre poliţiştii care au participat la acţiunea de verificare a societăţii, respectiv subcomisarului (…..) . Comisarul şef de poliţie (…..) a luat legătura cu subcomisarul de poliţie (…..) din cadrul S.I.C.E., căruia i-a solicitat să se prezinte la comisarul şef Ababei Roberto – Ştefan, fără a-i preciza motivul. În continuare, în jurul orelor 10:45, subcomisarul de poliţie (…..) s-a prezentat în biroul comisarului şef de poliţie Ababei Roberto Ştefan, situat în clădirea din Mun. Bucureşti, Calea Victoriei nr. 19, (…..) , sector 3. În birou, comisarul șef Ababei Roberto l-a întrebat dacă domnul comisar șef (…..) i-a comunicat despre ce este vorba, ofiţerul răspunzându-i că ordinul a fost să se prezinte la directorul general adjunct fără a i se transmite şi motivul".

În cadrul discuţiei, comisarul șef Ababei Roberto Ştefan l-a întrebat „cum e cu (…..) ”, spunându-i că știe ce s-a întâmplat deoarece a citit procesul – verbal, iar pe patron îl cunoaşte din perioada în care directorul general adjunct şi-a desfăşurat activitatea la Poliţia Economică, iar (….) era angajat la Garda Financiară.

Fraza cu care Ababei a vrut să-și intimideze subordonatul pentru a-i executa ordinul: " Vreau TRANSPARENȚĂ"

Totodată, Ababei Roberto-Ştefan i-a spus ofițerului de Poliție, care a ridicat de la prietenul său agenda incriminatoare, că patronul restaurantului are nevoie de înscrisurile ridicate pentru a avea evidenţa evenimentelor care urmau să aibă loc la restaurant în perioada următoare.

Ofiţerul de poliţie i-a transmis însă şefului său Ababei   că în timpul controlului a permis angajaţilor să efectueze fotocopii ale filelor din agendă în care erau menţionate evenimentele viitoare. Adică, cei de la restaurant  NU au nevoie de agendele originale,nici de agenda buclucașă. 

La finalul discuţiei, directorul general adjunct i-a transmis subcomisarului de poliţie (….) doar faptul că dorește „transparență”. După plecarea din birou a subcomisarului de poliţie (….), directorul general adjunct Ababei Roberto Ştefan i-a transmis patronului de restaurant un mesaj text, tip SMS lui (….) având următorul conţinut: „Cam naşpa….O să văd..”.

Ababei a vrut să-și mituiască subordonații și șefii? Urmărit pas cu pas de DNA

Ababei, printr-un SMS, i-a cerut patronului de restaurant ( fost comisar de Gardă Fnancară) să vină cu bani  „vino cu ăia la mine…Altă

variantă nu am. Încerc şi aşa”,  făcând referire la o sumă de bani pe care trebuia să i-o remită  directorului adjunct care are în subordine serviciul de investigare a criminalității economice, bani cu care va încerca să rezolve problemele juridice ale administratorilor restaurantului.

Traseul banilor până în biroul lui Ababei, monitorizat. În birou, s-a filmat predarea banilor

La ora 13:05, cei doi patroni de restaurant s-au întâlnit cu (….) , conducător al autoturismului marca Renault Clio, cu numărul de  înmatriculare B–(….) , care le-a înmânat celor doi administratori suma de 10.000 euro.

La ora 13:18, cei doi patroni de restaurant s-au deplasat către sediul D.G.P.M.B.,  situat pe Calea Victoriei, nr. 17 – 19 sector 3, iar la ora 13:20 au pătruns în sediul acestei instituţii, pe la punctul de acces dinspre str. Eforie, de unde au fost preluaţi de către (….), ofițerul de la cabinetul comisarului şef de poliţie Ababei Roberto Ştefan şi conduşi în biroul acestuia din urmă, unde au rămas aproximativ 15 minute. Acolo, au predat banii și au discutat, moment filmat  din mai multe unghiuri.  Dialogurile nu pot fi redate deoarece ancheta este încă în curs, fiind vizați și alți polițiști.

În aceeaşi zi, respectiv 14.07.2015, la orele 18:49, (….) i-a transmis lui (….) faptul că „se pare că e … sunt foarte, foarte bine…e posibil să … primim ceva înapoi…şi cred că e…în proporţie de 95% o formalitate”.

Ce rezultă din  declarațiile suspecților și martorilor

Din coroborarea probelor ( interceptărilor și declarațiilor)  rezultă faptul că "în data de 14.07.2015, comisarul şef Ababei Roberto Ştefan a pretins, în mod direct şi a primit suma de 10.000 euro, lăsând să se creadă că din postura funcţiei deţinută, respectiv aceea de director general adjunct al D.G.P.M.B.,  are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul S.I.C.E., precum şi a directorului general adjunct care coordona activitatea acestora, respectiv (….) , influenţă pe care să o folosească pentru a-i determina pe aceşti funcţionari publici să îndeplinească acte contrare atribuţiilor de serviciu, în sensul restituirii către reprezentanţii S.C. (….)S.R.L., fără a efectua alte cercetări, a agendelor ridicate cu ocazia controlului efectuat de organele de urmărire penală la data de 12.07.2015. Înscrisurile în cauză puteau constitui eventuale mijloace de probă în dosarul penal nr. (….) , în care se efectuau cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Deși comisarul șef Ababei Roberto-Ștefan le-a spus celor doi administratori că a dat suma de 10.000 de euro primită în data de 14.07.2015 comisarului şef de poliţie (….) , director general adjunct în cadrul D.G.P.M.B., în realitate acesta a primit suma de bani pentru sine, cheltuind-o între timp".

Dosarul ABABEI este unul în care toate mișcările directorului adjunct al Poliției Capitalei au fost monitorizate, inclusiv momentele în care i se ducea mâncare acasă sau când i se plătea consumația la restaurant.

 

 

 

Stire în curs de actualizare.

 

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă