12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialMApN: Sistemul de supraveghere a detectat avionul până a dispărut de pe...

MApN: Sistemul de supraveghere a detectat avionul până a dispărut de pe radar

„Sistemul de supraveghere prin radiolocaţie a detectat aeronava, implicată în accidentul de pe data de 20 ianuarie, până la dispariţia acesteia de pe sistemul radar. De la momentul dispariţiei, echipamentul de supraveghere nu a mai recepţionat niciun semnal”, precizează Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Cine este vinovat de tragedia din Apuseni. Mărturiile salvatorilor şi ale victimelor. Iovan a murit din cauza hemoragiei interne. Pilotul ar fi cerut amânarea zborului

În jurul orei 16.15, un apel la 112 a anunţat că nava a aterizat forţat ntr-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.. Timp de mai multe ore, cei şapte pasageri ai avionului au fost căutaţi de echipele de salvatori.

Citeşte şi: Vicepreşedinte CJ Alba: Coordonatele GPS de la STS-eronate. Salvamontiştii, dirijaţi pe piste greşite

Conform unor informaţii, coordonatele STS-ului au fost eronate şi din acest motiv căutările au durat foarte mult.

Citeşte şi: Avionul prăbuşit în Apuseni nu avea cutie neagră

Unele surse spun că pilotul, Adrian Iovan, ar fi spus în mai multe rânduri că nava avea probleme tehnice.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa. radu Zamfir, unul dintre medicii aflaţi la bordul avionului a încercat să-l descarcereze pe Iovan, însă nu a reuşit.

Conform Ministerului Apărării, Aurelia Ion, tânăra care a murit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni era ofiţer- student la Institutul Medico-Militar, informează MApN.

Citeşte şi: Trupul lui Iovan, păzit de localnici pentru a nu fi sfâşiat de animale. Tânăra, adusă într-o pătură

”Sublocotenentul Aurelia Ion, ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, a decedat luni, 20 ianuarie, în urma accidentului aviatic ce a avut loc în Pasul Ursoaia, judeţul Cluj.

Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite condoleanţe familiei îndoliate”,se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Citeşte şi: Medicul Radu Zamfir, după accidentul aviatic din Munţii Apuseni: Mi s-a părut că totul s-a întâmplat într-o jumătate de oră

Ministerul Apărării avea elicoptere pregătite pentru misiunea de salvare, dar nu au putut pleca din cauza vremii.

”S-a dispus pregătirea elicopterelor IAR 330 M echipate cu chit MEDEVAC de la Câmpia Turzii şi Gearmata pentru plecarea în misiune. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ceaţă densă şi condiţii de givraj, conform cărţii tehnice, elicopterele nu au putut desfăşura misiunea. Executarea unei misiuni în condiţii meteo nefavorabile pune în pericol securitatea personalului şi a aeronavei.

Având în vedere că zona de cercetare se desfăşura pe o rază destul de mare, ministrul apărării naţionale a dispus ca un detaşament din cadrul Batalionului 317 Cercetare de la Cluj să se alăture forţelor de căutare-salvare ale celorlaltor instituţii implicate.

Totodată, ministrul apărării naţionale a dispus pregătirea aeronavei de tip C-27 J Spartan echipată MEDEVAC pentru a transporta victimele accidentului de la Cluj la Bucureşti.

M.Ap.N., prin Centrul Naţional Militar de Comandă-Nucleu (structura care asigură funcţiile de Centru Operativ în situaţii de urgenţă) a colaborat şi colaborează permanent cu toate centrele operative ale instituţiilor publice centrale şi locale care acţionează în astfel de situaţii”, transmite Ministerul Apărării într-un comunicat.

 

Cele mai citite

Apple lucrează la o nouă aplicație numită „Invites”

Apple ar putea lucra la o nouă aplicație numită „Invites”, care promite să revoluționeze modul în care utilizatorii își organizează și partajează invitațiile la...

Concedieri colective în Sibiu, majoritatea din industria confecțiilor

Cei mai afectați sunt lucrătorii din sectorul marochinărie-pielărie, unde două firme vor renunța la 130 de salariați Patru companii din județul Sibiu au notificat Agenția...

Maya Joint, noua stea a tenisului australian! Tânăra de 18 ani poate produce primul șoc la Australian Open

Maya Joint, tânăra de 18 ani din Australia, a atras atenția întregii lumi a tenisului prin parcursul său excelent la turneul WTA 250 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă