26.4 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialRomânia participă la apărarea a trei ŢĂRI, parteneri-cheie ai NATO

România participă la apărarea a trei ŢĂRI, parteneri-cheie ai NATO

România participă activ la asigurarea securităţii a trei state din estul Europei, care sunt „parteneri cheiei ai NATO”, a declarat joi, la Bucureşti, Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO.

Cele trei ţări, indicate de oficialul NATO, sunt Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

“Romania are o contribuţie activă la securitatea unora dintre partenerii noştri cheie, precum Moldova, Ucraina şi Georgia”, a spus Vershbow, lăsând astfel să se înţeleagă că ar mai fi şi alte ţări susţinute de România.

Pe de altă parte, oficialul NATO a salutat faptul că “România a contribuit şi la stabilitatea în regiunea Mării Negre, care rămâne de o importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică”.

Alexander Vershbow s-a aflat, joi, în vizită la Bucureşti, unde a purtat convorbiri cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi a susţinut o conferinţă de presă alături de el.

Niciunul dintre cei doi demnitari nu a oferit detalii despre forţele româneşti care participă la securitatea Moldovei, Ucrainei şi Georgiei.

Pe de altă parte, reprezentantul NATO a fost întrebat dacă scutul antirachetă, instalat de SUA în Europa, menit să protejeze statele NATO, nu va determina o contramăsură a Rusiei, cum ar fi consolidarea capacităţilor militare din Crimeea (ocupată de Rusia) şi din enclava Kaliningrad.

“Rusia îşi consolidează, oricum, aceste capacităţi”, a răspuns Alexander Vershbow. În opinia lui, ameninţările din prezent ale Rusiei nu reprezintă decât o “propagandă” care nu va afecta derularea programului antibalistic al SUA. “Ne trebuie un NATO mai puternic, în condiţiile în care Rusia este tot mai categorică”, a explicat secretarul general adjunct al Alianţei.

Citeşte şi:  Analişti occidentali: RUSIA testează în SIRIA noi tipuri de arme, superioare celor AMERICANE

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...
Ultima oră
Pe aceeași temă