11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăTechLegea salarizării bugetarilor, victima concurenței Ponta-Dragnea

Legea salarizării bugetarilor, victima concurenței Ponta-Dragnea

Premierul Victor Ponta a amânat proiectul de lege privind lefurile bugetarilor, preferând să opereze modificări de salarii prin ordonanțe de urgențe. În acest fel, Ponta îi ia fața liderului PSD, Liviu Dragnea.

Guvernul nu a finalizat legea salarizării unitare, deși termenul pentru acest proiect era 15 octombrie. Premierul Victor Ponta a justificat amânarea prin faptul că încă se mai pun la punct detalii şi sunt “lucruri de reglat”. „E o lege mult prea importantă ca să zicem că o realizăm într-o zi, două”, a spus  Ponta, în ciuda faptului că proiectul a fost anunțat de ministrul Muncii, Rovana Plumb, încă din luna martie. Acum, noul termen avansat de Victor Ponta este luna noiembrie. „Credeţi că e foarte uşor să pui 1,2 milioane de oameni la o masă şi să fie toţi de acord?”, a fost justificarea lui Ponta pentru noul deadline. Interesant este că, față de declarațiile anterioare, când vorbea de majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2016, acum, premierul s-a ferit să avanseze un termen. Pentru ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, proiectul ar trebui finalizat de Guvern, votat de fiecare din cele două Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Termenul de 15 octombrie pentru finalizarea proiectului fusese fixat de președintele PSD, Liviu Dragnea, care dorea să discute actul normativ cu șefii partidelor parlamentare, înainte de elaborarea legii bugetului pe 2016, programată pentru luna noiembrie. Logica acestui calendar era de natură economică, dar și politică. Pe de o parte, Dragnea dorea ca liderii partidelor să fie la curent cu cheltuielile pentru salarii, care urmează să fie suportate din bugetul pe 2016, după ce politicienii s-au angajat că deficitul bugetar nu va depăși 2%.  În plan politic, runda de negocieri, convocată de șeful PSD, Liviu Dragnea, ar urma să îi asigure acestuia imaginea de lider care are grijă de salariile bugetarilor, după modelul patentat în cazul Codului Fiscal, când forma finală a fost decisă tot după discuții convocate de președintele social-democraților.

Strategia guvernului

În schimb, Victor Ponta preferă să majoreze salariile bugetarilor prin ordonanțe de urgență, care poartă semnătura premierului și pot fi folosite pentru a-și contura imaginea de „tehnocrat” pe care a încercat să și-o creioneze după ce a renunțat la șefia PSD. Cea mai recentă decizie de acest tip vizează salariile personalului din învățământ, care vor fi majorate cu 15 la sută începând cu data de 1 decembrie. Victor Ponta a explicat că măsura va fi luată prin ordonanţă de urgenţă pentru a fi aprobată de Guvern înaintea intrării în vigoare a legii salarizării unitare. Anterior, guvernul a majorat, tot prin ordonanță de urgență, salariile din sănătate cu 25%. Ponta nu a ratat ocazia de puncta la capitolul imagine. „Vestea bună este că putem, şi asta a fost şi oferta noastră, să ne ţinem de principiul enunţat, ca sănătatea şi educaţia să meargă împreună, să nu mai fie diferenţe între ei de creşteri salariale. Putem de la 1 decembrie, intrând primele salarii în ianuarie, să mergem cu încă 15%. 10% au primit deja. Practic, cât au primit medicii, 25%, primesc şi profesorii. Sunt primii care beneficiază de creşterile salariale”, a afirmat Ponta.

Amânarea legii salarizării are și un alt efect. Liviu Dragnea a promis că, atunci când legea va ajunge în Parlament, va fi discutată la pachet cu ordonanța privind salariile demnitarilor, liderul PSD fluturând posibilitatea respingerii acesteia. Până atunci, însă, ordonanța este în vigoare și produce efecte. Potrivit actului normativ, din 1 august au crescut indemnizaţiile lunare pentru 68 de demnitari, printre care  preşedintele, prim-ministrul, preşedinţii Parlamentului, şefii de servicii de informaţii sau miniştrii. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut. România, lider pentru a noua lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna noiembrie la 2,5%, de la 2,3% în octombrie, potrivit datelor publicate de Eurostat....

Cristi Chivu, la un pas de a prelua CFR Cluj! Pregătit să revină în România pentru a lupta la titlu

Fostul internațional român ar putea deveni noul antrenor al echipei clujene, în contextul unei despărțiri iminente între Dan Petrescu și club. Cristian Chivu, fostul căpitan...

Marcel Ciolacu: România trece prin turbulențe politice, dar poate reveni pe un drum stabil, prin solidaritate

Declarațiile vin în contextul în care agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva economică a României de la stabil la negativ Premierul Marcel Ciolacu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă