Klaus Iohannis, președintele României, a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu privire la legea prin care prefecţii vor putea verifica legalitatea actelor preşedinţilor de Consilii Judeţene şi vor sesiza organele competente. Șeful statului își motivează decizia de a contesta legea prin faptul că o astfel de măsură este interzisă de Constituția României
Potrivit sesizării de neconstituţionalitate trimisă de Administraţia Prezidenţială, articolul 123, aliniatul 5, din Constituţie prevede expres că "Prefectul poate ataca, în fața instanței de contencios administrativ, un act al consiliului județean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept". Astfel, Iohannis atrage atenţia că o lege nu poate modifica dispoziţii ale Constituţiei, adăugând noi criterii.
"Într-o interpretare literală a dispozițiilor constituționale ale art. 123 alin. (5), modificările aduse de legea dedusă controlului de constituționalitate sunt contrare acestor dispoziții, întrucât textul Legii fundamentale nu introduce în enumerarea limitativă a actelor care pot fi atacate de prefect la instanțele de contencios administrativ și actele președintelui consiliului județean, referindu-se exclusiv la actele consiliului județean, ale consiliului local și ale primarului", se arată în sesizarea făcută la CCR, care precizează că astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin revizuirea Constituţiei.
Astfel, preşedintele contestă legalitatea unei măsuri care i-ar da prefectului puterea de a sesiza organele competente cu privire la actele preşedinţilor de CJ.
Klaus Iohannis sesizează aspecte de neconstituţionalitate şi în privinţa modului în care legea a trecut de Parlament, dar şi în privinţa unor norme de tehnică legislativă.