În ziarele de luni citim declaraţia istoricului Neagu Djuvara despre șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pe care l-a numit „un bou”, dar şi despre Congresul PSD, în timpul căruia Liviu Dragnea le-a cerut celor peste 4.000 de delegaţi să le ceară scuze românilor pentru că partidul nu a condamnat mai devreme dictatura comunistă şi violenţele care au urmat Mineriadei din vara anului 1990.
Evenimentul zilei prezintă un interviu cu istoricul Neagu Djuvara, care a declarat că șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, este „un bou” , după ce acesta a spus că nu ar mai trebui ca politica externă să fie dictată de Washington. Profesorul a precizat că rușii „nu mai au vlagă, sunt pe cale de dispariție. Americanii sunt stăpânii lumii”. „Iertați-mă, dar este un bou, cum poți să spui așa ceva? Ba, dimpotrivă! Europa, fiind neunită, neavând o direcțiune sigură, atâta timp cât nu există o comandă unică, nu reprezintă o adevărată putere. Puterea europenilor din Vest este America, pentru că americanii pot veni oricând, ca să asigure ordinea”, a spus Neagu Djuvara.
Adevărul prezintă un reportaj despre „cum a patentat PSD anticomunismul de tip comunist”. În cadrul Congresului PSD, desfăşurat duminică la Sala Palatului, Liviu Dragnea le-a cerut celor peste 4.000 de delegaţi, între care şi fostul preşedinte Ion Iliescu, să se ridice în picioare şi să le ceară scuze românilor pentru că partidul nu a condamnat mai devreme dictatura comunistă şi violenţele care au urmat Mineriadei din vara anului 1990. La finalul Congresului, jurnaliştii l-au întrebat pe Dragnea dacă nu cumva a vrut să-i bată obrazul lui Ion Iliescu. „N-am avut o declaraţie de atac la adresa domnului Iliescu. Sincer. Domnul Ion Iliescu a fost un disident în regimul trecut“, a spus Liviu Dragnea.
În Ziarul Financiar citim că MOL, campionul energetic al Ungariei, o ţară care acum extrage 15% din petrolul pe care România îl scoate anual din adâncurile sale, spune că petrochimia experimentează o adevărată vârstă de aur. “O să ne amintim de această perioadă şi în 20-30 de ani. Reuşim să scoatem tot atâţia bani din această zonă, care reprezintă 10% din capacitatea noastră, cât facem cu restul 90%. De aceea este bine să fii integrat. Dincolo de integrare, contează însă foarte mult şi ceea ce produci“, a precizat Zsolt Petho, director de downstream din cadrul MOL Ungaria.
În ProSport citim că fostul lider al galeriei Stelei, Jan Pavel, vrea să-l îndepărteze pe Gigi Becali de la conducerea clubului şi doreşte să introducă Steaua într-o nouă eră, cu acţionari aleşi dintre suporteri pe modelul Barcelona. Pavel spune că va încerca să cumpere lotul actualei echipei, iar întreg procesul va fi demarat după mitingul ce va avea loc pe 24 octombrie. „Noi ne poziţionăm la mijloc faţă de CSA Steaua. Nu mai sunt admise echipe departamentale, vrem să facem un club al suporterilor, cu acţionari 100% suporteri. 50 de euro va costa o acţiune, fiecare îşi va putea cumpăra acţiuni până la 100.000 de euro, aceasta fiind suma limită. Nu vream să mai preia cineva întreaga putere. Preşedintele se va alege într-o adunare generală, va fi ceva pe modelul Barcelona”, a declarat Jan Pavel.
În Wall Street citim despre Laurenţiu Bănescu şi Alexandru Geamănu, doi „microberari nonconformiști”, care au pariat pe o bere artizanală, având că obiectiv crearea unui brand autentic românesc de bere. În numai doi ani, Zaganu a ajuns în zeci de locații din București și din țara, iar vânzările au atins pragul de 2 milioane lei. Cei doi tineri antreprenori recunosc că ideea de afaceri a unei microberării nu este una ușoară, dar oamenii angajați i-au ajutat să treacă peste provocări. Pe lângă înțelegerea chimiei și a procesului tehnologic de fabricare a berii, procesul de autorizare a unei beri este și el destul de anevoios. „Cea mai mare provocare a fost totuși să creăm niște rețete de bere și un brand 100% românesc de la zero. Cu rețetele pe care le-am găsit în câteva surse și cu experiență berarului nostru, doamnă Drăghici, am pus cap la cap câteva șarje de probă, până când am reușit să descoperim un profil de bere care să se apropie de ceea ce ne doream noi”, a explicat Bănescu.