5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialNegocieri de culise la Damasc

Negocieri de culise la Damasc

 

Wall Street Journal relatează despre întâlniri secrete între agenţiile europene de informaţii şi delegaţii preşedintelui sirian, Bachar al-Assad, cu scopul împărtăşirii datelor despre extremiştii europeni care operează în Siria. Dar, potrivit adversarilor lui Assad din Siria şi Istanbul, capitalele occidentale dau semnale prin aceste întruniri că acceptă posibilitatea ca liderul de la Damasc să-şi păstreze puterea în viitor.

gabriela.anghel@romanialibera.ro

Responsabilii occidentali şi din Orientul Mijlociu susţin că este vorba de primele întâlniri cunoscute după retragerea ambasadorilor lor, reuniunile fiind destinate informaţiilor despre 1.200 de djihadişti europeni care s-au alăturat grupurilor militare din Siria, aceştia constituind o ameninţare când revin acasă. Discuţiile sunt axate pe extremism şi pe ascensiunea puterii Al Qaeda în Siria şi nu reprezintă o deschidere diplomatică mai largă. Dar adversarii lui Assad ­consideră că aceste schimburi de informaţii înseamnă o acceptare din partea capitalelor occidentale a posibilităţii ca liderul sirian să îşi menţină puterea în viitor. Efortul internaţional în curs pentru suprimarea armelor chimice ale Siriei s-ar putea dezvolta într-o cooperare mai largă în lupta contra grupurilor teroriste din Siria, ceea ce ar putea întări argumentul lui Assad că leadershipul lui este necesar pentru a lupta împotriva Al Qaeda, care a câştigat teren în ultimele luni.

Un funcţionar la pensie al MI6, serviciile secrete britanice externe, a fost primul care a vizitat Damascul în plină vară, în numele guvernului britanic. Serviciile secrete germane, franceze şi spaniole au discutat cu responsabili ai regimului de la Damasc în noiembrie, arată unele surse, care precizează că Statele Unite nu au fost implicate în aceste vizite. Dar, responsabilii americani şi-au ­exprimat preocupările că djihadiştii europeni vor face ravagii când vor ­reveni acasă. Funcţionarii Biroului Media al lui Assad şi Ministerul de Externe al Siriei nu au făcut comentarii.

Recrutaţi de moschei

Opoziţia siriană este sfâşiată de lupte interne din cauza ascensiunii pe fronturi a Statului islamic al Irakului şi a al-Sham, sau ISIS, un grup radical al Al Qaeda, care îngrijorează responsabilii occidentali. Mulţi dintre djihadiştii europeni s-au alăturat ISIS în Siria, s-au radicalizat şi câştigă pe câmpurile de luptă şi, putând ameninţa ţările lor de origine.

Guvernul britanic a declarat că va retrage cetăţenia a 20 de persoane cu dublă naţionalitate, care luptă contra insurgenţilor în Siria. Recrutaţi de o reţea de moschei de-a lungul Europei, aceşti djihadişti fac apoi pelerinaj în sudul Turciei, unde se pregătesc să traverseze frontiera spre câmpurile de luptă din Siria.

Autorităţile din Marea Britanie şi Franţa au efectuat recent mai multe arestări ale unor persoane suspectate de legături cu Siria. Un purtător de cuvânt al securităţii interne din Spania a confirmat că Madridul a schimbat informaţii cu Damascul în ce priveşte cetăţeni spanioli care călătoresc în Siria pentru a întâlni grupuri djihadiste radicale, dar a refuzat să dea detalii.Wall Street Journal arată că şi funcţionarii francezi, britanici sau germani au refuzat să comenteze. Reprezentanţii francezi, germani, spanioli şi britanici au întâlnit un grup restrâns de responsabili sirieni, printre ei Ali Mamlouk, un consilier special în materie de securitate al lui Assad, dar şi acesta a refuzat să comenteze subiectul.

Reuniunile europenilor sunt destinate primirii de informaţii despre combatanţii în viaţă, localizarea lor cu ­cine sunt aliaţi, pentru a estima ­profunzimea extremismului lor. Khaled Mahjoub, un am de afaceri american de origine siriană, apropiat de Bachar al-Assad, nu a făcut nici un comentariu asupra negocierilor cu europenii, dar a declarat că nu ar fi surprins dacă europenii şi americanii vor fi obligaţi în final să colaboreze cu liderul sirian în lupta contra Al Qaeda.

Terorismul, o salvare

Întâlnirile secrete de la Damasc au avut loc înaintea conferinţei Geneva II din 22 ianuarie, unde opoziţia va întâlni guvernul lui Assad în încercarea de a găsi o soluţie politică la războiul care durează de peste trei ani. Guvernul Assad susţine că nu va ceda puterea unui guvern interimar în cadrul conferinţei, aşa cum cere opoziţia, şi va încerca să recentreze conferinţa de la Geneva asupra luptei contra terorismului.

Spre disperarea Occidentului, ISIS a prosperat în Siria pentru că unele grupuri insurgente au privit gruparea Al Qaeda ca pe un grup aliat în lupta pentru înlăturarea lui Assad. De asemenea, regimul sirian a părăsit zone largi controlate de ISIS şi a atacat violent alte zone controlate de alte grupuri cu strategie rebelă. În ultimele două săptămâni, armata siriană liberă, susţinută de Occident, a deschis un nou front unit pentru combaterea ISIS.

Occidentul a fost frustrat de incapacitatea opoziţiei siriene de a depăşi numeroasele divergenţe şi secretarul de stat american, John Kerry, a avertizat că, dacă Consiliul naţional sirian, braţul politic al opoziţiei, de la Istanbul nu asistă la conferinţa de la Geneva, Vestul poate tăia ajutorul.

Cele mai citite

Accizele la băuturi alcoolice vor crește treptat în următorii doi ani, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a publicat joi un proiect care propune majorarea accizelor pentru băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice cu 4,4%...

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...
Ultima oră
Pe aceeași temă