Deși la Galați colectarea selectivă a deșeurilor este într-un regres vizibil din cauza proastei organizări, totuși organizatorii ediției 2015 a concursului „Orașul Reciclării“ au acordat Primăriei Galați „diploma de excelență“. Performanța a fost salutată de municipalitate printr-o declarație a primarului Marius Stan, care a respectat tipicul: ne onorează, mai avem multe de făcut, să educăm populația!
Problema este că la Galați colectarea selectivă este la un nivel foarte redus, deși în cifre absolute s-a „dublat“. Cantitatea de deşeuri reciclabile s-a dublat de la 0,275 kg de deşeuri pe cap de locuitor, colectate în primele 6 luni ale lui 2014, la 0,401 kg pe cap de locuitor, strânse în prima jumătate a acestui an.
Este un nivel extrem de redus în comparație cu obiectivele propuse în urmă cu 4-5 ani, când a fost pus la punct sistemul. Proiectul de colectare selectivă a deșeurilor fost implementat în baza unei finanțări ISPA. Valoarea proiectului a fost de 23 milioane de euro, din care 17,25 milioane de euro a fost finanţarea nerambursabilă şi 5,75 milioane euro dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii. Proiectul a constat în închiderea vechii gropi de gunoi a orașului și amenajarea şi exploatarea unei gropi de gunoi ecologice, construirea unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi instituirea colectării selective a deşeurilor. Când a fost pus la punct sistemul, primăria a cumpărat de la firma Iridex Grup Plastic 660 de containere de tip „igloo“, de 5,5 mc. A fost o investiție de 788.700 de euro, prețul unui container fiind de 1.194 euro. Multe dintre „igloo“-uri au fost distruse de cei care adună pet-uri din gunoaie, altele au fost incendiate de găștile de cartier. În primele luni au fost incendiate 63 de containere, în valoare de peste 75.000 de euro. Până în vara anului trecut, numărul containerelor incendiate a ajuns la 170, paguba suportată de municipalitate fiind de peste 203.000 euro. Cu investiția inițială, de 780.000 de euro, și paguba de peste 200.000 de euro, înseamnă că Primăria Galați a cheltuit un milion de euro pentru ca sistemul de colectare selectivă să funcționeze alandala sau deloc. „În prezent, avem în oraş 180 de puncte de colectare selectivă. Am avut 200, dar s-au mai distrus şi acum avem 180. Noi le-am securizat sau aşa ne place să spunem, deşi aceste persoane dau dovadă de mare inventivitate şi tot scot materialele reciclabile şi pe sub acele gărduţuri, o dată chiar am fost nevoiţi să ajutăm să scoatem un copil de acolo“, spune Ionuţ Pucheanu. Rezultatul este că staţia de sortare a deşeurilor reciclabile, construită prin programul ISPA pentru a colecta 6.000 de tone de deşeuri pe an, a prelucrat în 2014 doar 1.059 de tone de deşeuri.