20.4 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialTelefonul Copilului รฎn 2013: 7 cazuri de abuzuri รฎnregistrate zilnic

Telefonul Copilului รฎn 2013: 7 cazuri de abuzuri รฎnregistrate zilnic

În fiecare zi din 2013 au fost semnalate câte ลŸapte cazuri de abuzuri asupra copiilor la Telefonul Copilului, informeazฤƒ Mediafax.

În total, în cursul anului 2013, au fost înregistrate 106.885 de apeluri, la Telefonul Copilului iar 5.039 dintre cazuri au necesitat, consilierea ลŸi monitorizarea continuฤƒ a specialiลŸtilor asociaลฃiei, ลŸi intervenลฃia instituลฃiilor abilitate, acest numฤƒr fiind cu 18,56 la sutฤƒ mai mare decât în 2012.

De asemenea, 48,28 la sutฤƒ din numฤƒrul total al cazurilor înregistrate, în care a fost nevoie de intervenลฃia autoritฤƒลฃilor, adicฤƒ 2.433 de cazuri, au fost de abuz asupra copilului ลŸi violenลฃฤƒ în familie.

Printre cele mai grave forme de abuz sesizate au fost: molestarea fizicฤƒ (35,80 la sutฤƒ), neglijarea (33,61 la sutฤƒ) ลŸi abuzul emoลฃional (12,39 la sutฤƒ).

„În anul, la 116111 au fost înregistrate pânฤƒ la ลŸapte cazuri de abuz asupra copilului pe zi”, a declarat directorul executiv de la Asociaลฃia Telefonul Copilului, Cฤƒtฤƒlina Florea.

Din statisticile asociaลฃiei mai rezultฤƒ cฤƒ 73,68 la sutฤƒ dintre cazurile de abuz au loc în familia naturalฤƒ sau în familia extinsฤƒ, iar dintre abuzatori, pe primele locuri sunt mama (27,09 la sutฤƒ), ambii pฤƒrinลฃi (22,40 la sutฤƒ) ลŸi tata (19,41 la sutฤƒ).

Asociaลฃia Telefonul Copilului a înregistrat ลŸi o creลŸtere a numฤƒrului de abuzuri sexuale semnalate. Numฤƒrul cazurilor de abuz sexual asupra copilului, exploatare prin muncฤƒ, cerลŸetorie ลŸi trafic de minori a fost anul trecut cu 12,85 la sutฤƒ mai mare faลฃฤƒ de 2012, fiind înregistrate 325 de astfel de situaลฃii.

„79 la sutฤƒ dintre cazurile de abuz sexual au fost raportate de fete sau femei, iar în majoritatea cazurilor, agresorii erau persoane cunoscute copiilor victime. În 65,05 la sutฤƒ dintre cazuri, victime au fost fete cu vârste cuprinse între 10 ลŸi 12 ani (17,95 la sutฤƒ), 13-15 ani (27,00 la sutฤƒ), 16-17 ani (11,96 la sutฤƒ)”, a mai spus Cฤƒtฤƒlina Florea.

Principalele probleme semnalate în 2013 de copii la numฤƒrul 116111 sunt de ordin psihologic: nevoia de comunicare, neînลฃelegerile cu pฤƒrinลฃii sau relaลฃia deficitarฤƒ copil – pฤƒrinลฃi (76,12 la sutฤƒ din numฤƒrul total al apelurilor).

„Depresia, tulburฤƒrile de comportament, gândurile suicidale, automutilarea reprezintฤƒ 23,88 la sutฤƒ din numฤƒrul apelurilor copiilor. Principalele cauze identificate pe parcursul consilierii au fost: lipsa pฤƒrinลฃilor (plecaลฃi în strฤƒinฤƒtate), neînลฃelegeri cu pฤƒrinลฃii, abuzul fizic ลŸi neglijarea în familie, decesul pฤƒrinลฃilor, probleme sentimentale ลŸi, nu în ultimul rând «bullying-ul», fenomen existent atât în mediul ลŸcolar, cât ลŸi în mediul online”, a explicat Cฤƒtฤƒlina Florea

Din datele centralizate de Asociaลฃia Telefonul Copilului, dependenลฃa digitalฤƒ este, de asemenea, un fenomen în creลŸtere în rândul copiilor, reprezentând 9,51 la sutฤƒ din numฤƒrul total al apelurilor copiilor, tulburฤƒrile de comportament având drept cauzฤƒ ลŸi dependenลฃa de dispozitive digitale (smartphone, iPad, jocuri virtuale).

SpecialiลŸtii Asociaลฃiei Telefonul Copilului au stabilit, la începutul apelului, starea emoลฃionalฤƒ a copiilor care i-au contactat. Dintre aceลŸtia, 25,05 la sutฤƒ erau triลŸti sau se simลฃeau singuri, 14, 85 la sutฤƒ reclamau fricฤƒ sau anxietate, 13,42 la sutฤƒ apฤƒsare, 8,63 la sutฤƒ surprindere ลŸi speranลฃฤƒ, 6,57 la sutฤƒ frustrare ลŸi depresie.

„Tristeลฃea ลŸi singurฤƒtatea au fost identificate la copiii care au apelat 116111 din nevoia de comunicare, în timp ce frustrarea ลŸi depresia s-au manifestat la copiii care nu aveau o relaลฃie bunฤƒ cu pฤƒrinลฃii, iar frica s-a manifestat în cazurile de abuz ลŸi violenลฃฤƒ domesticฤƒ. Surprinderea ลŸi speranลฃa au fost identificate la copiii ai cฤƒror pฤƒrinลฃi sunt plecaลฃi în strฤƒinฤƒtate ลŸi care au gฤƒsit la celฤƒlalt capฤƒt al firului confortul emoลฃional”, a explicat directorul executiv al asociaลฃiei care gestioneazฤƒ numฤƒrul 116111.

În 15,90 la sutฤƒ dintre cazurile semnalate, pฤƒrinลฃii au solicitat consiliere juridicฤƒ pentru încredinลฃarea copilului, alocaลฃii ลŸi indemnizaลฃii, pensia alimentarฤƒ, menลฃinerea legฤƒturilor personale, dreptul la vizitฤƒ al pฤƒrintelui care nu a obลฃinut încredinลฃarea copilului, ordonanลฃa preลŸedinลฃialฤƒ, pฤƒrฤƒsirea ลฃฤƒrii cu un minor, înregistrarea tardivฤƒ a naลŸterii, precum ลŸi drepturile copilului.

Cele mai multe situaลฃii semnalate sunt din mediul rural, majoritatea din Muntenia (23,26 la sutฤƒ), urmatฤƒ de Moldova (16,95 la sutฤƒ), BucureลŸti (15,26 la sutฤƒ), Transilvania (11,27 la sutฤƒ), Oltenia (10,50 la sutฤƒ), Dobrogea (5,16 la sutฤƒ) ลŸi Banat (3,73 la sutฤƒ). În 13,87 la sutฤƒ dintre situaลฃiile semnalate, cei care au sunat la Telefonul Copilului nu au dorit sฤƒ spunฤƒ în ce regiune locuiesc.

În ceea ce priveลŸte repartizarea pe judeลฃe, cele mai multe cazuri au fost înregistrate din Constanลฃa, Buzฤƒu, IaลŸi, Teleorman, Olt, Neamลฃ, Ilfov, Prahova, precum ลŸi din BucureลŸti – Sectorul 5, iar cele mai puลฃine, din Sฤƒlaj, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor ลŸi Bistriลฃa-Nฤƒsฤƒud.

Cele mai citite

Lisa Marie Presley, dezvฤƒluiri ศ™ocante fฤƒcute de fiica de ei

Lisa Marie Presley a trฤƒit douฤƒ luni cu cadavrul copilului sฤƒu รฎn casฤƒ, este dezvฤƒluirea ศ™ocantฤƒ fฤƒcutฤƒ de fiica acesteia. Lisa Marie Presley, dezvฤƒluiri ศ™ocante...

Bฤƒrbat gฤƒsit decedat รฎntr-un parc din Craiova. Poliศ›ia a deschis o anchetฤƒ

Un bฤƒrbat a fost gฤƒsit decedat, marศ›i dupฤƒ-amiazฤƒ, รฎn Parcul Mureศ™ din municipiul Craiova. Poliศ›ia a fost sesizatฤƒ ศ™i la faศ›a locului s-au deplasat...

Cum sฤƒ creezi o ambianศ›ฤƒ relaxantฤƒ รฎn dormitor: recomandฤƒri pentru un somn odihnitor

Te-ai sฤƒturat de nopศ›ile neliniศ™tite ศ™i de dimineศ›ile obositoare? Dacฤƒ visezi la un somn odihnitor ศ™i la un dormitor care sฤƒ รฎศ›i ofere un...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ