11.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialTopul riscurilor politice รฎn 2014

Topul riscurilor politice รฎn 2014

Potrivit analiลŸtilor, în 2014 economia la nivel mondial este relativ stabilฤƒ ลŸi o implozie financiarฤƒ este înlฤƒturatฤƒ. În schimb, în centrul preocupฤƒrilor s-au instalat riscurile geopolitice – impactul unei lumi lipsite din ce în ce mai mult de leadership ลŸi fฤƒrฤƒ coordonare mondialฤƒ. Ian Bremmer, preลŸedintele Eurasia Group, expune primele zece riscuri politice din acest an.

Dupฤƒ criza financiarฤƒ din 2008, cele mai mari riscuri mondiale au fost considerate de analiลŸti ca fiind cele economice. De la prฤƒbuลŸirea zonei euro la o „aterizare” brutalฤƒ a creลŸterii chineze sau criza datoriei americane, analiลŸtii au petrecut ultimii cinci ani sub temerile unei implozii financiare. Dar, cu o economie din ce în ce mai stabilฤƒ, în prezent un loc central îl ocupฤƒ riscurile geopolitice – care includ un Kremlin capricios ลŸi revenirea spectacuoasฤƒ a reลฃelei teroriste Al Qaeda.

Primul loc în acest top 10 îl ocupฤƒ alianลฃele în dificultate ale Americii. Erorile politicii externe americane percepute în Orientul Mijlociu, scandalul Snowden ลŸi disfuncลฃiile interne au fฤƒcut din ce în ce mai dificil pentru comunitatea internaลฃionalฤƒ sฤƒ interpreteze ลŸi sฤƒ prezicฤƒ politica ­externฤƒ a SUA. În materie de securi­­tate, cei mai apropiaลฃi aliaลฃi ai Americii – Israel, Marea Britanie, Japonia ลŸi alลฃii – au puลฃine opลฃiuni. Ceea ce nu este cazul pentru aliaลฃii din cercul doi, ca Germania, Franลฃa Turcia, Arabia Sauditฤƒ ลŸi Brazilia. Pentru evitarea unei alinieri prea strânse cu Washingtonul, aceste guverne vor începe schimbarea orientฤƒrilor lor internaลฃionale, cu implicaลฃii pentru întreprinderile ลŸi investitorii care au fฤƒcut afaceri în sânul frontierelor lor.

Turcia. În rândul pieลฃelor emergente, Turcia este în mod special vulnerabilฤƒ în 2014. ลขara se confruntฤƒ cu efectele rฤƒzboiului civil din Siria, cu o resurgenลฃฤƒ a insurecลฃiei kurde ลŸi cu o incertitudine politicฤƒ crescândฤƒ ca urmare a protestelor publice împotriva premierului Erdogan.

„Capriciosul” Kremlin. Potrivit Forbes, Putin este cel mai puternic om dintre lume, dominând puterea în Rusia, una din cele mai importante ลฃฤƒri din lume. Dar, economia Rusiei este în stagnare, prea dependentฤƒ de petrol, ceea ce face ลฃara mai puลฃin previzibilฤƒ, în interior ลŸi în exterior, în timp ce Putin nu este dispus sฤƒ renunลฃe la impunerea politicilor sale privilegiate.

Extinderea tulburฤƒrilor în Orientul Mijlociu dupฤƒ trei ani de crizฤƒ dฤƒ semne de instabilitate în continuare. În acest an sunt aลŸteptate violenลฃe crescânde în Irak, influenลฃa iranianฤƒ apฤƒsând Bagdadul, spre nemulลฃumirea Arabiei Saudite. ลži, cu problemele privind rolul SUA în regiune, programul nuclear iranian, Al Qaeda ลŸi tranziลฃiile în curs din Egipt ลŸi Tunisia, regiunea ar putea deveni ลŸi mai dezechilibratฤƒ.

Al Qaeda. Turbulenลฃele din lumea arabฤƒ au dus la revirimentul extremismului sunnit ลŸi al reลฃelei Al Qaeda, conflictul sirian devenind un puternic catalizator pentru djihadiลŸti.

Datele strategice. Internetul ลŸi guvernarea sa se deplaseazฤƒ dintr-un sector deschis ca sursฤƒ într-un sector strategic, în care statul joacฤƒ un rol crescând ลŸi, în consecinลฃฤƒ, securitatea ciberneticฤƒ va deveni mai vulnerabilฤƒ.

Petrolul. Revoluลฃia energiei neconvenลฃionale a avut consecinลฃe geopolitice importante, dar evenimente perturbatoare au compensat o mare parte a efectului de creลŸtere a volumului, limitând impactul asupra producฤƒtorilor de petrol în ultimii ani. În 2014, tendinลฃa se va schimba, cu o accelerare a creลŸterii capacitฤƒลฃilor, a presiunilor bursiere asupra preลฃurilor ลŸi o concurenลฃฤƒ accentuatฤƒ între producฤƒtori.

Iran. Continuarea progreselor în ce priveลŸte programul nuclear al Iranului, efectul paralizant al sancลฃiunilor asupra economiei iraniene ลŸi victoria electoralฤƒ a lui Hassan ­Rohani la prezidenลฃialele din iunie au ameliorat ลŸansele unei reglementฤƒri globale ­negociate între Iran ลŸi Occident. ­Persistฤƒ riscuri ลŸi, dacฤƒ operaลฃiunea eลŸueazฤƒ, creลŸte posibilitatea unei ­acลฃiuni militare.

China. Liderii de la Beijing au adoptat o reformฤƒ de mare anvergurฤƒ, însฤƒ partidul aflat la putere trebuie sฤƒ facฤƒ faลฃฤƒ unor teste politice formidabile, iar paลŸii falลŸi pot afecta reforma ลŸi chiar conducerea. O reformฤƒ prea rapidฤƒ poate duce la disidenลฃฤƒ în sânul partidului, unde taberele au de pierdut interese importante ลŸi divergenลฃele dintre ele pot aliments disidenลฃa popularฤƒ.

Divergenลฃe pe pieลฃe. În Brazilia, Columbia, Indonezia, India ลŸi Turcia – cele mai mari pieลฃe emergente unde conteazฤƒ alegerile – electoratul va merge la urne în acest an. Încetinirea creลŸterii ลŸi cererea crescândฤƒ a noii clase medii creeazฤƒ o incertitudine accentuatฤƒ, iar recentele manifestaลฃii din Brazilia, Turcia, Columbia, Rusia ลŸi Ucraina au demonstrat cฤƒ o populaลฃie frustratฤƒ poate ocupa rapid strada.

Cele mai citite

Primฤƒria Capitalei a luat o amendฤƒ de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primฤƒria Capitalei a fost amendatฤƒ de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea mฤƒsurilor de reducere a concentraศ›iilor de poluanศ›i atmosferici stabilite...

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: โ€ž Vom continua luptaโ€

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioลฃilor sฤƒi cฤƒ va continua lupta pรขnฤƒ la atingerea obiectivelor de rฤƒzboi stabilite de guvernul sฤƒu,...

Diana Iovanovici-ศ˜oศ™oacฤƒ s-a plรขns PE cฤƒ CCR i-a respins candidatura la prezidenศ›iale

Eurodeputata Diana Iovanovici-ลžoลŸoacฤƒ s-a plรขns luni searฤƒ รฎn Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, dupฤƒ ce Curtea Constituลฃionalฤƒ a Romรขniei i-a respins...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ