15.7 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialProcurorul general al României şi preşedintele CSM nu sunt parteneri credibili pentru...

Procurorul general al României şi preşedintele CSM nu sunt parteneri credibili pentru SUA?

Vineri seara, la ora 19,00, Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA, care a făcut o vizită în România pe tema independenţei Justiţiei şi a consolidării statului de drept,  s-a întâlnit cu şeful DNA, Laura Codruţa Koveşi, cu care a avut un dialog lung, de circa o oră.

NU au fost invitaţi la dialog procurorul general al României, Tiberiu Niţu,  şi noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea. Acest lucru poate însemna că actualul procuror general al României şi şeful CSM nu sunt consideraţi parteneri credibili pentru SUA, spun specialiştii. 

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, preşedintele CSM Bordea şi vicepreşedintele George Muscalu s-au întâlnit “pe teren neutru” ( cum a cerut partea română, de parcă ar fi fost în război cu SUA!)  cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti  pentru a discuta despre apărarea independenţei Justiţiei.

Această întâlnire a fost programată după ce premierul Victor Ponta şi alţi lideri USL i-au atacat pe magistraţii care au instrumentat dosarele lui Adrian Năstase şi pe aceia care l-au trimis, din nou, la închisoare pentru corupţie.

Reamintim că Ponta a declarat că Năstase este condamnat politic de “cozile de topor” din Justiţie,  împotriva cărora USL trebuie să lupte, asemănând situaţia fostului premier român  cu condamnarea fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko.

Specialiştii consultaţi de România Liberă spun că diplomaţii americani, la întâlnirea “pe teren neutru” cu preşedintele şi vicepreşedintele CSM,   au pus în balanţă faptul că CSM a cerut atât verificarea procurorilor DNA, cât şi a judecătorilor de la Înalta Curte, care au instrumentat dosarul penal, respectiv l-au condamnat pe fostul premier român, şi au considerat că o astfel de decizie aresponsabililor români  nu corespunde cu respectarea independenţei Justiţiei.

De altfel, însuşi preşedintele CSM Adrian Bordea ne-a declarat că, la întâlnirea cu diplomaţii americani , aceştia le-au spus că în SUA politicienii nu au voie să comenteze hotărârile Justiţiei pentru că numai aşa se respectă independenţa Justiţiei.

Reamintim că CSM este garantul independenţei în România, dar noua conducere a instituţiei nu a ieşit cu declaraţii publice pentru a-i apăra pe magistraţii atacaţi de politicieni după condamnarea, a doua oară, a lui Năstase, ci au emis un comunicat de presă din care nu rezulta apărarea independenţei Justiţiei.

“Dacă am fi ieşit cu declaraţii publice, ne-am fi antepronunţat”, ne-a declarat Bordea. Precizăm că legea CSM permite preşedintelui să facă  declaraţii publice de apărare a independenţei Justiţiei tocmai pentru că acesta este rolul principal al  instituţiei.

Cele mai citite

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...
Ultima oră
Pe aceeași temă