13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăInternaționalONG-urile de media acuză conducerea TVR că încearcă să elimine vocile independente...

ONG-urile de media acuză conducerea TVR că încearcă să elimine vocile independente din CA

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind spun că actuala conducere a SRTv încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administraţie al TVR şi cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii.

Într-un comunicat de presă, cele patru organizaţii condamnă decizia Comitetului Director al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) de a bloca alegerea persoanelor din afara instituţiei în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR ca reprezentanţi ai salariaţilor şi cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii.

„Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice şi limitează controlul public asupra instituţiei”, se spune în comunicat.

Citeşte şi: Stelian Tănase s-a descotorosit de rivalul său, Valentin Nicolau, de la TVR

Consiliul Director al TVR a hotărât, pe 8 ianuarie 2014, ca reprezentanii salariaţilor din TVR să poată fi aleşi doar dintre persoane din interiorul instituţiei. „Practic, această măsură restricţionează dreptul angajaţilor instituţiei de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societăţii civile”, mai spun cele patru organizaţii.

Acestea mai spun că această decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea care SRTv şi SRR, care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.

Potrivit articolului 19, alineatul 2, litera d din această Lege prevede că „personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective”.

„Singura incompatibilitate acceptată de lege, pentru toţi membrii CA al SRR şi SRTV, apare în Art. 20 (2) al legii: Art. 20 (1) Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani. (2) Membrii Parlamentului şi ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administraţie ale celor două societăţi”, se spune în comunicat.

Cele patru organizaţii mai spun că, prin decizia luată în 8 ianuarie, „Comitetul Director îşi atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege”.

„Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere şi vot parlamentar. În plus, măsura este discriminatorie – şi ca atare încă o dată ilegală – deoarece impune astfel de criterii de selecţie doar reprezentanţilor angajaţilor din cele două instituţii publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA”, mai spun cele patru organizaţii.

Acestea precizează că „experienţa a demonstrat că reprezentanţii salariaţilor aleşi din afara instituţiei au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcţionat independent de interesele politice şi au apărat interesele TVR”. „Ele au acţionat, totodată, şi ca garanţi ai transparenţei, prezentând în public activitatea CA şi semnalând riscurile de derapaje. În plus, reprezentarea intereselor salariaţilor de persoane din afara instituţiei aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentanţilor angajaţilor în CA al TVR doar la persoane care au relaţii contractuale cu această instituţie adânceşte eventualul conflict de interese din interiorul CA”, se mai spune în comunicat.

Totodată, organizaţiile semnatare cer Comisiilor de cultură, arte şi mijloace de comunicare în masă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să verifice legalitatea acestei decizii şi să dispună măsurile care se impun pentru restabilirea legalităţii.

De asemenea, cele patru organizaţii fac un apel către membrii Comitetului Director al TVR să revină asupra acestei decizii şi să menţină posibilitatea salariaţilor de a-şi alege reprezentanţi şi din exteriorul instituţiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă