16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Avocaţii lui Miron Mitrea cer retrimiterea dosarului la DNA

UPDATE. Avocaţii lui Miron Mitrea cer retrimiterea dosarului la DNA

UPDATE: Avocaţii lui Miron Mitrea au cerut vineri, la ICCJ, retrimiterea cauzei la DNA, pe motiv că anchetatorii nu ar fi respectat dispoziţiile impuse de instanţă la restituirea anterioară în vederea refacerii acestui caz, conform Mediafax.

Instanţa a hotărât să se pronunţe în cazul acestor cereri în 17 ianuarie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie, vineri, dosarul în care Miron Mitrea este acuzat, alături de Irina Paula Jianu, de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei fostului ministru al Transporturilor.

Avocaţii lui Miron Mitrea şi ai celorlalţi inculpaţi din dosar au invocat mai multe excepţii, arătând că DNA nu ar fi respectat integral dispoziţiile judecătorilor ICCJ din decizia anterioară prin care s-a dispus retrimiterea cauzei la procurori pentru refacerea urmăririi penale, astfel că ar fi necesară o nouă restituire, pentru completarea directivelor anterioare ale instanţei.

În argumentarea acestei cereri, avocaţii au arătat, între altele, că procurorii DNA nu ar fi cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru extinderea cercetării penale cu privire la o nouă faptă în cazul lui Mitrea.

Procurorul prezent la şedinţa de judecată a cerut judecătorilor să respingă aceste excepţii, să constate că instanţa a fost legal sesizată de către DNA şi să dispună continuarea judecării procesului.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă vineri dosarul în care deputatul PSD Miron Mitrea este acuzat de DNA de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei sale.

Acesta este cel de-al treilea termen al procesului, după ce primele două au fost amânate, la cererea lui Miron Mitrea şi a Irinei Jianu, pentru ca aceştia să îşi angajeze avocaţi.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracţiunea de corupţie, uz de fals.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, a fost trimis în instanţă Nicolae Popescu, fost arhitect-şef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Cele mai citite

Gazzaniga, erou la Girona! Trei penalty-uri apărate în victoria cu Bilbao

Portarul Paulo Gazzaniga a fost eroul echipei Girona în meciul cu Bilbao din etapa a noua din La Liga, reușind să apere trei penalty-uri...

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...

Victorie la limită pentru FCSB cu Gloria Buzău! Gigi Becali: „M-a enervat chestiunea asta!”

FCSB a obținut o victorie cu emoții pe teren propriu împotriva Gloriei Buzău, scor 3-2, în etapa a 12-a din Superligă, într-un meci marcat...
Ultima oră
Pe aceeași temă