22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCSM o apără pe judecătoarea Dumitraşcu, în scandalul şpăgii de 1,5 mil....

CSM o apără pe judecătoarea Dumitraşcu, în scandalul şpăgii de 1,5 mil. euro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis cererea de apărare a reputaţiei judecătoarei Sofica Dumitraşcu, după ce presa a vehiculat ideea că ea ar fi fost implicată în activitatea infracţională a Veronicăi Cîrstoiu, conform Mediafax.

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, de la instanţa supremă, a înaintat către CSM cererea de apărare a reputaţiei în data de 19 august 2013, ca urmare a unor articole şi emisiuni TV în care s-a făcut referire la presupusa sa implicare în activitatea infracţională de care este acuzată judecătorea suspendată Veronica Cîrstoiu.

Citeşte şi: Judecătoarea şpăgară de la Curtea de Apel Bucureşti, trimisă în judecată alături de Dinel Staicu. Vezi de ce

„Din verificările inspectorilor judiciari a reieşit că, pe parcursul dezbaterii acestui subiect, activitatea doamnei judecător Sofica Dumitraşcu nu a ocupat un loc central, numele dumneaei fiind menţionat în contextul în care s-a făcut referire la participarea sa la soluţionarea altor două dosare cu impact mediatic, în mare măsură negativ pentru o anumită parte a mass-media la momentul pronunţării lor, respectiv dosarele în care au avut calitatea de părţi numiţii Omar Haysam şi Adrian Năstase”, precizează CSM, pe site-ul insituţiei.

Potrivit CSM, în urma analizării încheieri din data de 9 august 2013 a Curţii de Apel Bucureşti se constată că numele judecătoarei Dumitraşcu apare în cuprinsul acesteia, cu ocazia prezentării situaţiei de fapt în mod circumstanţial, fără a se reţine de instanţă săvârşirea de către aceasta a unui act material infracţional, „însă modul în care s-au succedat evenimentele pot crea impresia, pentru o persoană fără pregătire juridică de specialitate, a unei implicări a doamnei judecător Sofica Dumitraşcu”.

„Discuţiile purtate în cadrul emisiunilor au avut la bază considerentele încheierii din 09.08.2013 a Curţii de Apel Bucureşti, în care doamna judecător Sofica Dumitraşcu este menţionată ca făcând parte din înţelegerea intervenită între avocatul Adriana Dascălu şi agentul sub acoperire. Afirmaţiile făcute cu această ocazie au avut la bază situaţii de fapt reţinute în încheiere, dar au existat momente în care s-au făcut speculaţii cu privire la participarea doamnei judecător Sofica Dumitraşcu în actul infracţional, deşi propunerea de arestare şi încheierea de arestare preventivă o privesc pe doamna judecător Veronica Cîrstoiu”, menţionează Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei adaugă faptul că numele judecătoarei Sofica Dumitraşcu a fost menţionat în contextul discuţiilor dintre părţile implicate şi faţă de care s-a luat măsura arestării preventive.

Citeşte şi: Scandalul judecătoarelor. Se strânge cercul

„În concluzie, referitor la afirmaţiile din cadrul emisiunii, acestea sunt de natură să conducă la formarea unei păreri publice defavorabile cu privire la activitatea judecătorilor, însă nu se poate omite faptul că în acest caz discuţiile au pornit de la situaţii reale, concrete, ce rezultă dintr-o hotărâre judecătorească, chiar şi afirmaţiile cu caracter speculativ având la bază informaţii reale, respectiv participarea doamnei judecător Sofica Dumitraşcu în completele care l-au pus în libertate pe Omar Haysam şi achitat pe Adrian Năstase în dosarul «Mătuşa Tamara»”, arată CSM.

Pe parcursul emisiunii, conform reprezentanţilor consiliului, au fost făcute şi aprecieri în sensul celor menţionate de judecătoarea Dumitraşcu în cererea de apşrare a reputaţiei, respectiv afirmaţii ca „judecătorilor şpăgari”, „reţea”, „că soluţiile pronunţate au fost blat maxim” şi prin prezentarea în prim plan la un moment dat a unei fotografii cu imaginea sa.

Citeşte şi: Dosarul judecătoarelor: Ce rol juca Dumitraşcu?

„Deşi discuţiile au avut ca fundament informaţiile cuprinse în motivarea încheierii de arestare, exprimarea părerilor personale ale realizatorului emisiunii şi invitaţilor acestuia pot fi considerate şi de natură să producă un prejudiciu de imagine doamnei judecător prin prezentarea unor situaţii de fapt, rezultate din interpretarea speculativă a motivării încheierii din data de 09.08.2013 a Curţii de Apel Bucureşti, ca fiind reale, acestea constituind fapte de natură penală, fără a se ţine cont de faptul că nu împotriva doamnei judecător Sofica Dumitraşcu s-a luat măsura arestării preventive”, subliniază CSM.

Conform reprezentanţilor consiliului, judecătoarea Sofica Dumitraşcu a înaintat către CSM cererea de apărare a reputaţiei, ca urmare a articolelor apărute în mass-media, respectiv pe site-ul Lumea Justiţiei şi în emisiunile televizate difuzate începând cu data de 12 august 2013 la posturile Antena 3, Realitatea TV şi România TV.

Cele mai citite

Tragedie în baschetul românesc! Marie Tyra Whitehead, jucătoare la CSM Târgoviște, găsită decedată în apartament

Marie Tyra Whitehead, baschetbalistă americană de 26 de ani, legitimată la CSM Târgoviște, a fost găsită fără viață în apartamentul său. Poliția Dâmbovița investighează...

„Totul indică faptul că nu se simte bine!” Verdictul unui neurochirurg în cazul Michael Schumacher!

Un neurochirurg renumit demontează speculațiile privind prezența lui Michael Schumacher la nunta fiicei sale. Recent, mai multe publicații internaționale au relatat că fostul campion de...

Debut pe plus la BVB, cea mai mare creștere din septembrie anul trecut

Titlurile BRD, Transelectrica și Antibiotice Iași, în topul tranzacțiilor Toţi indicii locali au început săptămâna pe plus. Indicii care includ fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă