22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialAntibioticele devin ineficiente

Antibioticele devin ineficiente

Medicamentele antibiotice ar putea deveni ineficiente în viitor, din cauza rezistenţei dezvoltate de organismul uman, ceea ce va duce la imposibilitatea tratării infecţiilor, avertizează oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, potrivit dailymail.co.uk.

„Vârsta de aur” a antibioticelor se apropie de sfârşit, iar acest fenomen va afecta medicina în ansamblu şi va pune în dificultate tratarea infecţiilor, avertizează Jeremy Farrar, directorul fundaţiei caritabile de cercetare medicală Wellcome Trust, anunţă Mediafax.

„Acest lucru se întâmplă deja, a început să se manifeste în ultimul deceniu, chiar de mai mult timp şi va continua să se întâmple. Vom vedea cum oamenii vor petrece mai mult timp în spital, pacienţii se vor îmbolnăvi şi mai mult, vor avea complicaţii şi vor muri, iar acest lucru se va petrece aproape fără să ne dăm seama”, a spus profesorul Farrar, adăugând că este vorba despre un proces gradual.’

Jeremy Farrar a afirmat că rezistenţa la antibiotice a început să se instaleze în anii ’70 şi ’80, perioadă în care ar fi trebuit să se investească mai mult în cercetarea efectelor acestora, şi că antibioticele ar fi trebuit administrate cu mai mult discernământ, de exemplu în combinaţie cu alte medicamente.

Totodată, Sally Davies, directoarea sectorului public al sănătăţii din Marea Britanie, a afirmat în 2013 că rezistenţa la antibiotice este „o bombă cu ceas” şi una dintre cele mai mari ameninţări la adresa lumii moderne.

Aceasta a afirmat că oamenii recurg la medicamente puternice pentru a trata infecţii uşoare sau boli precum răceala, gripa şi virozele, dezvoltând astfel rezistenţă la medicamente.

Profesorul Farrar, care a lucrat 18 ani în Vietnam, unde s-a confruntat direct cu cazuri de rezistenţă la antibiotice împotriva tuberculozei, a declarat, de asemenea, că accesul la acest tip de medicamente trebuie reglementat, având în vedere că, în multe ţări, acestea sunt disponibile fără reţetă şi la preţuri scăzute.

„Niciun guvern nu trebuie să procedeze astfel din proprie iniţiativă, pentru că ne confruntăm cu o problemă globală. Am ajuns la momentul de cotitură în care vom începe să observăm acest lucru (rezistenţa la antibiotice, n.r.) asupra propriei persoane şi în familiile noastre”, a adăugat Jeremy Farrar.

Cele mai citite

Ministru Predoiu, înainte de participarea la Consiliul JAI: „Sunt convins că vom primi semnalele pentru care am muncit permanent“

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, spune că a a avut o serie de întâlniri înainte de Consiliul JAI , pentru a pregăti intrarea României în...

Ministru Predoiu, înainte de participarea la Consiliul JAI: „Sunt convins că vom primi semnalele pentru care am muncit permanent“

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, spune că a a avut o serie de întâlniri înainte de Consiliul JAI , pentru a pregăti intrarea României în...

Veteran de război în vârstă de 96 de ani, vizitat de ministrul Apărării și ambasadoarea Statelor Unite în România

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, l-au vizitat luni, 7 octombrie, pe generalul-maior în retragere Gheorghe Călin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă