22.7 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialŢigănilă şi Barbu, condamnaţi pentru uciderea a trei persoane, s-au dat de...

Ţigănilă şi Barbu, condamnaţi pentru uciderea a trei persoane, s-au dat de gol în închisoare

Doi bărbaţi, condamnaţi pentru uciderea a trei persoane, au fost trimişi în judecată pentru alte două fapte de omor. Cei doi primiseră condamnări la 20, respectiv 22 de ani de închisoare. Acum sunt trimişi în faţa judecătorilor pentru alte două fapte comise în urmă cu 15 ani, după ce unul dintre ei s-a lăudat colegului de celulă că a omorât patru persoane.

Potrivit procurorilor Parchetului General, Iulian Ţigănilă şi Ion Barbu au fost trimişi în judecată în 16 decembrie 2013, pentru două fapte de omor deosebit de grav.

Conform anchetatorilor, Iulian Ţigănilă a aflat, la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie 1998, că O.I. (Oprea Ion) vrea să îşi vândă garsoniera din Piteşti şi s-a oferită să îl ajute, acesta intenţionând însă să îl ucidă şi să îi vândă locuinţa.

Câteva zile mai târziu, în iunie 1998, Iulian Ţigănilă şi Ion Barbu l-au omorât pe Ion Oprea, căruia i-au dat să bea o băutură preparată din alcool, antigel şi somnifere. Cei doi au ascuns cadavrul, acesta nefiind găsit de anchetatori până la data întocmirii rechizitoriului.

„Intenţia inculpatului Ţigănilă Iulian de a intra în posesia garsonierei, fapt ce a constituit mobilul crimei, este susţinută şi de demersurile ulterioare ale acestuia, constând în vinderea efectivă a bunului imobil”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

După ce a vândut garsoniera, pentru ca familia lui Oprea să creadă că este în viaţă, Ţigănilă a scris în numele acestuia trei scrisori, în care a arătat că se află la muncă în Grecia, că s-a însurat şi are un copil de şase luni, punând şi o fotografie cu un bebeluş.

Şase luni mai târziu, în decembrie 1998, Ţigănilă şi Barbu l-au ucis pe B.J. (Bucoveanu Janea), dându-i să bea tot o băutură cu alcool, antigel şi somnifere. După ce l-au ucis, cei doi au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită dintr-o comună din judeţul Argeş.

Fântâna în care a fost aruncat cadavrul lui Bucoveanu este aceeaşi cu cea în care, ulterior, Ţigănilă a aruncat cadavrul lui Ion Burcică, o altă victimă a acestuia, faptă pentru care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare.

După ce l-a ucis, Ţigănilă a redactând, prin intermediul unor persoane, două bilete, pe care le-a pus în uşa apartamentului lui Janea Bucoveanu, fiind găsite de un frate al acesteia.

„Suplimentul expertizei medico-legale antropologice a concluzionat că ingerarea unei băuturi care conţine alcool, antigel şi somnifere poate produce decesul unei persoane, alcoolul potenţând efectul somniferelor, situaţie în care decesul poate surveni după administrarea unor doze mai mici decât cele letale”, au precizat anchetatorii în documnetul citat.

Dosarul va fi judecat de Tribunalului Argeş, primul termen fiind stabilit în 6 februarie.

Într-un alt dosar, Iulian Ţigănilă şi Ion Barbu au fost condamnaţi de Tribunalul Argeş, în martie 2013, la 22 şi, respectiv 20 de ani de închisoare cu executare pentru uciderea unui alt bărbat, tot în 1998. Decizia a fost contestată şi va fi judecată în 16 ianuarie, la Curtea de Apel Piteşti.

În această cauză, procurorii Parchetului ICCJ i-au trimis în judecată pe Ţigănilă şi Barbu în 30 decembrie 2010, pentru omor calificat şi deosebit de grav şi tâlhărie.

Anchetatorii au stabilit că cei doi l-au ucis pe A.C. (Cornel Albu, n.r.) la 22 septembrie 1998, după ce i-au dat să bea un amestecul de ţuică, antigel şi somnifere. Victima locuia împreună cu Ţigănilă şi obişnuia să consume împreună cu acesta băuturi alcoolice.

După ce l-au ucis pe Albu, Ţigănilă şi Barbu au înfăşurat cadavrul într-un cearşaf şi o pătură, pe care le-au legat cu un cablu electric şi o bandă textilă, apoi l-au ascuns într-o fântână părăsită. Ulterior, cei doi au vândut maşina deţinută de Albu, un autoturism Aro10.

Faptele din acest dosar au putut fi probate de anchetatori după ce, în 2009, un deţinut le-a spus că Ţigănilă şi Barbu sunt autorii mai multor infracţiuni de omor. Acesta le-a spus că, în timp ce se afla în penitenciar, Ion Barbu, cu care era coleg de celulă, i-a relatat că, împreună cu Ţigănilă au ucis mai multe persoane, de la care şi-au însuşit diverse bunuri.

„Relatările inculpatului Barbu Ion se refereau la A.C., B.I, O.I. şi Ţ.G.. Despre una dintre victime, Barbu Ion a arătat că după uciderea ei, comisă prin prepararea unui amestec de ţuică, antigel şi somnifere, ingerat de către victimă, au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită aflată în apropierea unei halte CFR din Argeş. Întrucât informaţiile furnizate se coroborau cu o serie de date de care dispuneau anchetatorii, s-a trecut la verificarea acestei piste”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au făcut, în iulie 2009, o cercetare la faţa locului, în fântâna de lângă Halta CFR Colţu, din comuna Ungheni, judeţul Argeş, fiind descoperite mai multe obiecte de îmbrăcăminte, ambalaje din plastic, o jantă auto, precum şi un schelet ambalat într-un cearşaf şi o pătură, legate cu un cablu electric şi o bandă din material textil. În urma expertizei medicale s-a stabilit că este vorba despre Cornel Albu.

În dosarul privind uciderea lui Ion Burcică, Ţigănilă a fost trimis în judecată în 13 august 2003, în stare de arest preventiv, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Piteşti.

Din probele administrate de anchetatori a rezultat că, în 23 februarie 2000, Ţigănilă l-a ucis pe Ion Burcică, pentru a-i fura mai multe bunuri. Ţigănilă a aruncat cadavrul într-o fântână părăsită din localitatea argeşeană Căldăraru.

„Din cercetări a mai reieşit faptul că inculpatul a servit-o pe victima B.I. şi pe un martor cu o băutură de culoare portocalie, despre care afirma că este vişinată amestecată cu ţuică. După consumarea respectivei băuturi, martorului i s-a făcut rău, şi a plecat acasă, ajungând în scurt timp la spital cu diagnosticul «intoxicaţie alcoolică cu o substanţă necunoscută». După externarea din spital, martorul a aflat că victima B.I. dispăruse din ziua în care consumaseră alcool la inculpat acasă”, potrivit procurorilor.

În urma verificărilor făcute după decesul lui Ion Burcică, anchetatorii au stabilit că din anturajul lui Ţigănilă au dispărut patru persoane, respectiv Cornel Albu, Ion Oprea, Janea Bucoveanu şi Elena Spătaru.

Pentru uciderea lui Ion Burcică, Iulian Ţigănilă a fost condamnat definitiv la 20 de ani închisoare.

În septembrie 2002, în ţevile metalice ale unui sistem de irigaţii dezafectat din comuna Brebeni, judeţul Olt, au fost descoperite fragmentele unui cadavru uman. În urma expertizei medico-legale genetice (examen ADN), dar şi prin recunoaşterea unor obiecte găsite la faţa locului, s-a stabilit că este vorba de Elena Spătaru.

În 8 aprilie 2003, dosarul privind decesul Elenei Spătaru şi cele privind dispariţiile lui Bucoveanu, Albu, şi Oprea au fost preluate de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La 22 aprilie 2005, procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Ţigănilă şi Barbu pentru uciderea Elenei Spătaru, motivul fiind însuşirea şi vânzarea apartamentului acesteia. Anchetatorii au arătat, în actul de sesizare a instanţei, că cei doi au ucis-o pe Elena Spătaru în martie 1999, apoi au depesat cadavrul şi au aruncat fragmentele în ţevile unui sistem de irigaţii dezafectat din Olt.

Ţigănilă a fost condamnat la 22 de ani închisoare pentru uciderea Elenei Spătaru, iar Barbu a primit o pedeapsă de 20 de ani închisoare.

Din dosarul privind uciderea Elenei Spătaru, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor privind dispariţiile lui Cornel Albu, Ion Oprea şi Janea Bucoveanu.

Cele mai citite

Veteran de război în vârstă de 96 de ani, vizitat de ministrul Apărării și ambasadoarea Statelor Unite în România

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, l-au vizitat luni, 7 octombrie, pe generalul-maior în retragere Gheorghe Călin,...

Christopher Braun, sancționat de FRF pentru criticile aduse arbitrajului după meciul Rapid – Dinamo!

Fundașul Rapidului, Christopher Braun, a fost sancționat cu o amendă de 5000 de lei după comentariile dure la adresa arbitrajului din meciul Rapid -...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...
Ultima oră
Pe aceeași temă