18.5 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialŞeful CJ Covasna se opune exploatării gazelor de şist

Şeful CJ Covasna se opune exploatării gazelor de şist

Şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că, dacă firma care face prospecţiuni în Covasna va găsi gaze de şist, se va opune exploatării, conform Mediafax.

Tamas Sandor, a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că s-a consultat cu specialişti în domeniul protecţiei mediului despre proiectul firmei ploieştene Amromco Energy, care a început, la sfârşitul lunii decembrie, prospectarea perimetrului de dezvoltare – exploatare petrolieră din zona oraşului Covasna, pe un teren deţinut de persoane fizice.

Citeşte şi: PDL Bihor: Şeful ANRM să demisioneze; ştia că se vor exploata gaze de şist în zonă

Şeful CJ Covasna a menţionat că datele arată că în zona respectivă nu există apă pentru alt tip de exploatare, dar în cazul se vor confirma „zvonurile” potrivit cărora ar fi vorba de exploatare de gaze de şist, atunci se va opune.

„Specialiştii spun că nu există apă pentru alt tip de exploatare, dar în cazul în care, totuşi, se vor adeveri zvonurile că ar fi vorba despre posibilitate de exploatare de gaze de şist, atunci o să luăm o poziţie fermă contrară în acest caz”, a subliniat Tamas Sandor.

Amromco Energy a început în decembrie prospectarea perimetrului de dezvoltare – exploatare petrolieră din zona oraşului Covasna, pe un teren deţinut de persoane private, în vederea execuţiei prin foraj a sondei de exploatare.

Citeşte şi: Noi proteste la Pungeşti faţă de decizia Chevron de a exploata gazele de şist

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, declara la acea vreme că nu are informaţii despre cât va dura prospectarea perimetrului de dezvoltare – exploatare petrolieră, precizând totodată că între Covasna şi localitatea Comandău firma din Ploieşti caută petrol, nu gaze de şist.

„În baza avizului nr. 251 – C/27.05.2013, emis de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, SC Amromco Energy SRL a început prospectarea perimetrului de dezvoltare – exploatare petrolieră EP 1-5 Greşu, în vederea execuţiei prin foraj a sondei de exploatare 4000 Greşu”, se arăta într-un comunicat emis de Prefectura Covasna.

De asemenea, pe site-ul APM Covasna a fost publicat, la finalul anului trecut, un document numit „Proiect decizie etapă de încadrare”, prin care firma Amromco Energy SRL, cu sediul în Ploieşti, a primit aprobarea pentru a construi sonda de explorare în pădurea Manişca Mare, în extravilanul oraşului Covasna.

Terenul de 9.000 de metri pătraţi este în proprietatea unor persoane fizice din Covasna, care au încheiat contracte de închiriere pe o perioadă de doi ani.

Cele mai citite

Revolut vrea să devină o bancă locală în România

România este a doua piață pentru Revolut, cu 4 milioane de clienți, după Marea Britanie Din decembrie, Revolut va opera în România printr-o sucursală locală,...

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...

Debut pe plus la BVB, cea mai mare creștere din septembrie anul trecut

Titlurile BRD, Transelectrica și Antibiotice Iași, în topul tranzacțiilor Toţi indicii locali au început săptămâna pe plus. Indicii care includ fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă