18.5 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialRomรขnul care ลŸi-a ucis soลฃia ลŸi fiul, extrฤƒdat รฎn SUA

Romรขnul care ลŸi-a ucis soลฃia ลŸi fiul, extrฤƒdat รฎn SUA

Cecerea de extrฤƒdare a lui Camil Mฤƒtase – acuzat cฤƒ ลŸi-a ucis soลฃia ลŸi un fiu în statul Texas – a fost admisฤƒ, joi, de Curtea de Apel BucureลŸti, judecฤƒtorii americani urmând sฤƒ decidฤƒ ce pedeapsฤƒ vor aplica în cazul acestuia.
„Instanลฃa dispune admiterea cererii de extrฤƒdare ลŸi (…) predarea acestuia cu respectarea principiului specialitฤƒลฃii”, se aratฤƒ în decizia de joi a instanลฃei.
Totodatฤƒ, judecฤƒtorul Curลฃii de Apel a decis ลŸi menลฃinerea lui Mฤƒtase în arest provizoriu, pânฤƒ la data extrฤƒdฤƒrii.
Camil Mฤƒtase a declarat în faลฃa instanลฃei care a judecat aceastฤƒ cerere cฤƒ „regretฤƒ nespus faptele”, solicitând sฤƒ fie extrฤƒdat, cu condiลฃia de a-i nu fi aplicatฤƒ pedeapsa capitalฤƒ.
În 21 noiembrie, Camil Mฤƒtase – bฤƒrbatul cu cetฤƒลฃenie românฤƒ ลŸi americanฤƒ care ลŸi-a ucis soลฃia ลŸi un fiu în Texas – a fost arestat preventiv, în urma unei decizii a Tribunalului BucureลŸti.
Ulterior, Curtea de Apel BucureลŸti a emis, în 25 noiembrie 2013, un mandat de arestare provizorie în vedere extrฤƒdฤƒrii pe numele lui Mฤƒtase, pentru o perioadฤƒ de 18 zile. Instanลฃa a stabilit atunci sฤƒ fie discutatฤƒ în 5 noiembrie cererea de extrฤƒdare în SUA a lui Mฤƒtase.
Autoritฤƒลฃile judiciare din SUA au transmis o solicitare de extrฤƒdare a lui Camil Mฤƒtase, pe numele cฤƒruia au fost puse în miลŸcare proceduri judiciare în legฤƒturฤƒ cu decesul soลฃiei ลŸi fiului acestuia, Mฤƒtase fiind principalul suspect, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, în solicitare se precizeazฤƒ cฤƒ dacฤƒ bฤƒrbatul va fi extrฤƒdat, autoritฤƒลฃile statului Texas nu îl vor condamna la pedeapsa capitalฤƒ, respectiv la moarte prin injecลฃie letalฤƒ.
Camil Mฤƒtase le-a spus procurorilor Parchetului Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie cฤƒ o suspecta pe soลฃia sa cฤƒ a intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupฤƒ de trafic de droguri ลŸi proxenetism.
„Acesta a relatat cฤƒ din vara anului 2013 a început sฤƒ aibฤƒ discuลฃii cu soลฃia determinat de faptul cฤƒ aceasta nu mai dorea sฤƒ întreลฃinฤƒ relaลฃii intime cu el ลŸi cฤƒ, deลŸi nu dispuneau de sume mari de bani, aceasta trimitea fฤƒrฤƒ ลŸtirea lui bani rudelor din România. Anterior datei de 10-11 noiembrie 2013 cu aproximativ douฤƒ sฤƒptฤƒmâni de zile, motivat de faptul cฤƒ presupunea cฤƒ soลฃia a intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupฤƒ de trafic de droguri ลŸi proxenetism, ลŸi-a achiziลฃionat un pistol de calibru 9 milimetri ลŸi o cutie de muniลฃie”, au arฤƒtat procurorii, în referatul în care au propus arestarea preventivฤƒ a lui Camil Mฤƒtase.
Bฤƒrbatul le-a spus anchetatorilor cฤƒ, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, dupฤƒ ce a consumat bฤƒuturi alcoolice, ลŸi-a împuลŸcat soลฃia în timp ce aceasta dormea, iar în 11 noiembrie ลŸi-a împuลŸcat fiul.
„Acesta a mai arฤƒtat cฤƒ în noaptea din 10 spre 11 noiembrie, dupฤƒ ce în prealabil a consumat bฤƒuturi alcoolice, a luat hotฤƒrârea de a-ลŸi împuลŸca soลฃia, lucru pe care l-a ลŸi fฤƒcut în timp ce aceasta dormea în dormitorul conjugal situat la parterul locuinลฃei. Ulterior, în seara de 11 noiembrie 2013, pe motiv cฤƒ fiul sฤƒu are unele boli cronice, a hotฤƒrât sฤƒ-l împuลŸte ลŸi pe acesta, situaลฃie în care a luat pistolul ลŸi, în timp ce fiul sฤƒu era aลŸezat cu spatele, l-a împuลŸcat în zona capului”, au mai scris procurorii, în documentul citat.
Mฤƒtase le-a mai spus anchetatorilor cฤƒ a plecat din Statele Unite ale Americii doar pentru a-ลŸi vizita mama în România, dupฤƒ care urma sฤƒ se întoarcฤƒ ลŸi sฤƒ se predea autoritฤƒลฃilor judiciare din Texas.
Mama lui Camil Mฤƒtase a sesizat, în 18 noiembrie, Parchetul de pe lângฤƒ Tribunalul BraลŸov cu privire la faptul cฤƒ fiul sฤƒu, care locuieลŸte în SUA, a revenit în ลฃarฤƒ în perioada 14-15 noiembrie. El i-ar fi povestit mamei sale cฤƒ ลŸi-a ucis, prin împuลŸcare, soลฃia ลŸi unul dintre fii, anunลฃฤƒ Mediafax.

„Ca urmare a denunลฃului formulat, au fost efectuate verificฤƒri, atât în mediul virtual, cât ลŸi pe linie de cooperare poliลฃieneascฤƒ, rezultând cฤƒ în localitatea de domiciliu a inculpatului au fost gฤƒsiลฃi decedaลฃi soลฃia ลŸi fiul acestuia, care prezentau la nivelul capului plฤƒgi prin împuลŸcare”, a arฤƒtat Parchetul ICCJ.

Camil Mฤƒtase are 48 de ani, este din BraลŸov ลŸi a fost prins în seara zilei de 20 noiembrie, de poliลฃiลŸtii braลŸoveni, într-un restaurant din judeลฃul Vrancea, unde se afla cu mai multe persoane, potrivit unor surse judiciare.

Autoritฤƒลฃile americane au transmis în România o solicitare privind prinderea ลŸi audierea bฤƒrbatului, cercetat pentru omor calificat ลŸi deosebit de grav.

Surse judiciare au declarat cฤƒ mandatul ar fi ajuns la Biroul Interpol România în 20 noiembrie.
Procurorii Secลฃiei de urmฤƒrire penalฤƒ ลŸi criminalisticฤƒ din Parchetul Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie au preluat cauza de la Parchetul de pe lângฤƒ Tribunalul BraลŸov, iar în 21 noiembrie l-au reลฃinut ลŸi au propus instanลฃei arestarea lui preventivฤƒ.

Potrivit presei americane, crima a fost descoperitฤƒ în 14 noiembrie, de Teodor Mฤƒtase, în vârstฤƒ de 17 ani, fiul bฤƒrbatului. Adolescentul, care este student la Universitatea Texas Austin, i-a gฤƒsit morลฃi pe mama sa, Emilia Matase, de 47 de ani, ลŸi pe fratele sฤƒu, Emanuel, de 26 de ani, în locuinลฃa lor din localitatea Cypress, statul Texas.

CiteลŸte ลŸi: Românul care ลŸi-a ucis familia în SUA ar putea fi extrฤƒdat

Iniลฃial, anchetatorii nu au fฤƒcut public modul în care mama ลŸi fiul au fost uciลŸi, dar au confirmat cฤƒ era foarte mult sânge în casฤƒ. Mai târziu, ei au anunลฃat cฤƒ femeia a fost împuลŸcatฤƒ de mai multe ori, fiind gฤƒsitฤƒ în dormitor, iar bฤƒiatul a fost împuลŸcat în cap, o singurฤƒ datฤƒ, ลŸi a fost gฤƒsit la etajul al doilea al locuinลฃei.

Camil Mฤƒtase a plecat în România imediat dupฤƒ comiterea crimei, fฤƒrฤƒ sฤƒ anunลฃe pe nimeni. Conform presei americane, ancheta a fost începutฤƒ de FBI, care a colaborat cu Poliลฃia Românฤƒ în acest caz, fiind emis un mandat de arestare pe numele românului.

Potrivit paginii de Facebook, bฤƒrbatul a absolvit Colegiul Naลฃional „Andrei ลžaguna” din BraลŸov, apoi ลŸi-a continuat studiile la Universitatea „Transilvania”. Soลฃia sa, Emilia, era originarฤƒ din localitatea Sฤƒcele, iar în urmฤƒ cu câลฃiva ani, împreunฤƒ cu cei doi copii ai lor, au emigrat în SUA, în statul Texas.

Cele mai citite

Primฤƒria Capitalei a luat o amendฤƒ de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primฤƒria Capitalei a fost amendatฤƒ de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea mฤƒsurilor de reducere a concentraศ›iilor de poluanศ›i atmosferici stabilite...

Barcelona ar putea reveni pe Camp Nou รฎn decembrie!

Barcelona s-ar putea รฎntoarce pe noul stadion Spotify Camp Nou รฎncฤƒ din luna decembrie, dacฤƒ planul preศ™edintelui Joan Laporta va fi aprobat de Adunarea...

UTA renunศ›ฤƒ la Ezekiel Imoh dupฤƒ doar ศ™ase luni!

Atacantul nigerian Ezekiel Imoh pฤƒrฤƒseศ™te UTA Arad dupฤƒ o perioadฤƒ scurtฤƒ de doar ศ™ase luni รฎn care a evoluat pentru echipa antrenatฤƒ de Mircea...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ