11.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialElectrica vine pe bursฤƒ fฤƒrฤƒ participaลฃiile minoritare

Electrica vine pe bursฤƒ fฤƒrฤƒ participaลฃiile minoritare

Înainte de listare, o societate de administrare a activelor aparลฃinând statului va prelua deลฃinerile Electrica la distribuitorii Enel ลŸi E.ON. Guvernul rateazฤƒ astfel exitul din companii care oricum nu exceleazฤƒ la plata dividendelor dar pot propune majorฤƒri de capital în viitor, cu riscul diluฤƒrii minoritarilor.

Electrica va fi privatizatฤƒ prin vânzare de acลฃiuni la bursฤƒ în iunie, atât prin piaลฃa de capital din BucureลŸti cât ลŸi pe cea din Londra (în acest caz se vor folosi certificatele de depozit), potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niลฃฤƒ.

Înainte de vânzarea prin bursฤƒ a unui pachet de 51% din acลฃiunile Electrica, compania va fi divizatฤƒ prin separarea unei firme care va prelua toate participaลฃiile minoritare deลฃinute la alte societฤƒลฃi. Electrica este acลฃionar minoritar la ENEL Energie Muntenia (unde deลฃine 23,57%), ENEL Distribuลฃie Muntenia (23,57%), ENEL Distribuลฃie Banat (24,86%), ENEL Distribuลฃie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distribuลฃie (27%), E.ON Energie România (3,78%) ลŸi Electrica Soluziona (49%). Totodatฤƒ, Electrica SA are 0,5% din acลฃiunile Bursei Române de Mฤƒrfuri. Înainte de listarea la bursฤƒ, trei dintre filialele Electrica Serv, firmฤƒ controlatฤƒ integral de Electrica SA, vor fi lichidate. Cele trei filiale care vor intra în lichidare deservesc regiunile Banat, Dobrogea ลŸi Moldova.

Decizia Guvernului reduce semnificativ preลฃul pe care îl poate obลฃine statul pentru pachetul majoritar al Electrica, companiile unde aceasta are participaลฃii minoritare, E.ON ลŸi Enel, fฤƒcând în ultima vreme investiลฃii importante. Cele douฤƒ companii de distribuลฃie nu exceleazฤƒ însฤƒ la capitolul dividende, ceea ce face mai greu de înลฃeles raลฃionamentul care a determinat desprinderea deลฃinerilor minoritare. Ratând un eventual exit parลฃial din acestea prin privatizarea Electrica, statul se poate confrunta la un moment dat cu cererea de a aduce bani noi de acasฤƒ, dacฤƒ Enel ลŸi E.ON vor lua în calcul majorฤƒri de capital în viiitor. Iar cum la acest capitol Guvernul nu stฤƒ pe roze, existฤƒ riscul unei diluฤƒri a deลฃinerilor în acลฃionariatul celor doi distribuitori de energie.

E drept, existฤƒ ลŸi posibilitatea ca E.ON ลŸi Enel sฤƒ facฤƒ oferte pentru pachetele minoritare ale statului cândva în viitor, dar cum demonstreazฤƒ eลŸecurile Fondului Proprietatea, care a încercat la un moment dat exituri similare din acลฃionariatul lor, nici Enel, nici E.ON nu par interesate de “închiderea” companiilor proprii.

Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...

Iulia Scรขntei, judecฤƒtor CCR, opinie separatฤƒ faศ›ฤƒ de ceilalศ›i judecฤƒtori รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

Curtea Constituลฃionalฤƒ nu are atribuลฃia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaลฃiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenลฃiale, toate acestea fiind aspecte de naturฤƒ...

Armata romรขnฤƒ se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vรขnzarea de sisteme radar de supraveghere aerianฤƒ Sentinel pentru Romรขnia, a anunลฃat, luni, Ambasada Statelor Unite la...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ