11.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalJane Campion, prima femeie regizor care va prezida juriul de la Cannes

Jane Campion, prima femeie regizor care va prezida juriul de la Cannes

Regizoarea neozeelandezฤƒ Jane Campion, singura femeie care a câลŸtigat trofeul Palme d’Or, pentru filmul „Pianul”, va prezida juriul celei de-a 67-a ediลฃii a Festivalului de la Cannes (14 – 25 mai), informeazฤƒ Mediafax.

„Este o mare onoare pentru mine sฤƒ fiu aleasฤƒ pentru a prezida acest juriu. ลži, ca sฤƒ spun adevฤƒrul, sunt foarte nerฤƒbdฤƒtoare”, a declarat într-un comunicat celebra cineastฤƒ în vârstฤƒ de 59 de ani.

În 2013, juriul festivalului a fost prezidat de regizorul american Steven Spielberg.

Jane Campion reprezintฤƒ un caz unic în istoria Festivalului de la Cannes. Este singura femeie care a obลฃinut trofee Palme d’Or atât pentru scurtmetraj, cât ลŸi pentru lungmetraj: pe primul în 1986, pentru scurtmetrajul „Peel”, iar al doilea în 1993, pentru lungmetrajul „Pianul”. Acest film i-a adus ลŸi Oscarul pentru cel mai bun scenariu, în timp ce Holly Hunter a câลŸtigat pentru rolul din acest film premiul pentru interpretare pe Croazetฤƒ ลŸi Oscarul pentru cea mai bunฤƒ actriลฃฤƒ.

„Cineast major ลŸi un pionier neobosit”, potrivit organizatorilor, Jane Campion este, totodatฤƒ, prima femeie-regizor care va prezida juriul de la Cannes.

Precedentele femei care au prezidat juriul de pe Croazetฤƒ au fost actriลฃe – Isabelle Huppert în 2009, Isabelle Adjani în 1997 ลŸi Liv Ullmann în 2001.

„Cannes este un loc legendar ลŸi surprinzฤƒtor, în care actorii se relevฤƒ, filmele îลŸi gฤƒsesc producฤƒtorii ลŸi carierele încep. ลžtiu acest lucru: mi s-a întâmplat chiar mie!”, a adฤƒugat Jane Campion.

Provenind dintr-o familie de artiลŸti, Jane Campion a studiat antropologia, apoi pictura, înainte de a se orienta spre cinematografie.

În 2013, cineasta neozeelandezฤƒ a revenit la Cannes pentru a prezida juriului secลฃiunii Cinéfondation ลŸi al celei de scurtmetraje.

Jane Campion a impresionat în 2013 ลŸi în domeniul televiziunii, unde a obลฃinut un mare succes în rândul publicului ลŸi al criticilor de specialitate cu ajutorul serialului „Top of the Lake”, o coproducลฃie americano-australo-britanicฤƒ, pe care a regizat-o ลŸi a turnat-o în Noua Zeelandฤƒ.

Cele mai citite

Franศ›a: Un avion de mici dimensiuni a cฤƒzut peste o casฤƒ

Un accident aviatic a avut loc luni รฎn localitatea La Bretonniรจre-la-Claye, Franศ›a, unde un avion de mici dimensiuni s-a prฤƒbuศ™it รฎn zidul unei case....

Primฤƒria Capitalei a luat o amendฤƒ de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primฤƒria Capitalei a fost amendatฤƒ de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea mฤƒsurilor de reducere a concentraศ›iilor de poluanศ›i atmosferici stabilite...

Franศ›a: Un avion de mici dimensiuni a cฤƒzut peste o casฤƒ

Un accident aviatic a avut loc luni รฎn localitatea La Bretonniรจre-la-Claye, Franศ›a, unde un avion de mici dimensiuni s-a prฤƒbuศ™it รฎn zidul unei case....
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ