21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Şomajul a ajuns la nivelul de la începutul crizei

Şomajul a ajuns la nivelul de la începutul crizei

Rata şomajului ajustată sezonier pentru luna noiembrie a depăşit-o pe cea din luna similară a anului 2012 cu 0,6 puncte procentuale, urcând la 7,3%. Aceasta înseamnă că, în ultimul an, rândurile şomerilor s-au îngroşat cu 70.000 de foşti angajaţi.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a stagnat în noiembrie 2013 faţă de luna anterioară, la 7,3%, însă se preconizează a fi mai mare cu 0,6 puncte procentuale comparativ cu noiembrie 2012, iar numărul şomerilor a urcat la 740.000 de persoane.

Dacă estimările Statisticii se vor împlini, se poate spune că luna noiembrie a fost printre cele cu cei mai mulţi şomeri de după 1990. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au fost mai numeroase doar în septembrie 2009, în perioada de vârf a crizei. Atunci statisticile au înregistrat 760.000 de şomeri. Cifrele din noiembrie 2013 sunt la fel de proaste precum cele din noiembrie 2011 (740.000 şomeri) sau iunie 2013 (745.000 persoane fără loc de muncă).

De altfel, anul 2013 a fost unul al şomajului. Rata şomajului a explodat brusc cu începere din ianuarie 2013, fiind pierdută ameliorarea înregistrată de la finele anului 2011.

Explicaţii

Cifrele trebuie judecate prin prisma eşecurilor importante din economia românească. Insolvenţa Oltchim şi Hidroelectrica, cea a uzinelor metalurgice Mechel, concedierile la care au recurs mai multe bănci, cele mai semnificative disponibilizări fiind cele de la BCR (peste 1.000 de disponibilizaţi, aproape jumătate din totalul posturilor restructurate din sectorul bancar) sau cele de la societăţile de cale ferată, au sporit numărul şomerilor. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în primele şase luni ale anului 2013 au fost disponibilizate prin procedura concedierilor colective 11.346 de persoane. Cifra a fost cu 8,2% mai mare faţă de cea înregistrată în primele şase luni ale anului 2012. Cele mai afectate domenii au fost industria chimică, construcţiile, industria metalurgică.

Pe de altă parte, disponibilizaţii şi-au găsit cu greu un alt serviciu ca urmare a numărului mic de posturi disponibile. La nivelul lunii noiembrie existau doar 11.000 locuri de muncă libere în evidenţele ANOFM, adică un loc la 67 de şomeri.

În noiembrie 2013, pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,9%.

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 73,8% din numărul total al şomerilor.

Datele se referă la şomajul definit de Biroul Internaţional al Muncii (BIM). Potrivit acestuia, şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, respectiv au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămâni.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Scădere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme în România în septembrie: Dacia, declin de peste 33%

Înmatriculările de autoturisme din România au scăzut din nou în septembrie, continuând tendința de declin marcată și în luna precedentă. România a înregistrat doar 8.975...

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. MApN a ridicat patru aeronave

Structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, a anunțat ISU...
Ultima oră
Pe aceeași temă