16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialFost director executiv la APIA Gorj, trimis în judecată de DNA

Fost director executiv la APIA Gorj, trimis în judecată de DNA

Fostul director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură – Centrul Judeţean Gorj, Delia Petrescu, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, pentru că şi-a ajutat tatăl să obţină ilegal fonduri europene. Au mai fost trimişi în judecată tatăl ei, Mihail Petrescu, beneficiarul fondurilor europene obţinute pe nedrept, un consilier al APIA, cercetat pentru complicitate şi un fost viceprimar al comunei Padeş din judeţul Gorj şi un consilier agricol din cadrul aceleiaşi instituţii.

Astfel, conform DNA, în cazul Deliei Petrescu, (fostă Mercioiu), director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură – Centrul Judeţean Gorj (la data faptelor) s-au reţinut faptele de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la înşelăciune şi instigare la fals intelectual.

De asemenea, în cazul tatălui ei, Mihail Petrescu, s-au reţinut infracţiunile de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi înşelăciune.

Totodată, procurorii arată că Otilia Arjocu, consilier la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj – Centul Local Motru ar fi fost complice la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În cazul femeii s-au mai reţinut infracţiunile de complicitate la înşelăciune, instigare la fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale;

A mai fost trimis în judecată Haralambrie Stoicănel, agent agricol în cadrul Primăriei comunei Padeş (la data faptelor) în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual;

Fostul viceprimar comunei Padeş, Ion Băloi,  în prezent referent în cadrul aceleiaşi primării, este cercetat pentru infracţiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,  complicitate la înşelăciune şi fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

”În cursul lunii mai 2011, inculpata Petrescu Delia (fostă Mercioiu), director executiv la APIA – Gorj, deşi cunoştea că tatăl său Petrescu Mihail nu deţine suprafeţe de teren, a determinat-o pe inculpata Arjocu Otilia, consilier la Centrul Local Motru din cadrul A.P.I.A. Gorj, să se ocupe de obţinerea şi întocmirea documentelor necesare astfel încât tatăl directoarei să obţină finanţare în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă aferente campaniei 2011.

Ca urmare, inculpata Arjocu Otilia a solicitat de la Primăria comunei Padeş eliberarea unei adeverinţe pe numele lui Petrescu Mihail care să ateste calitatea de proprietar pentru o suprafaţă de 42 hectare, completând şi semnând cererea şi respectiv declaraţia de suprafaţă pe anul 2011, în care a consemnat date nereale privind suprafaţa de teren, blocul fizic şi parcela. Pe baza acestor documente, inculpatul Petrescu Mihail a obţinut, fără drept, de la APIA, sprijin în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi pentru agromediu în valoare totală de 69.167 lei (din care suma de 59.721 lei fonduri europene şi suma de 9.446 lei plătită din bugetul naţional)”.

La data de 12 mai 2011, Mihail Petrescu a depus la dosarul cererii de finanţare înaintat Centrului Local Motru al APIA o adeverinţă eliberată de Primăria comunei Padeş, cunoscând că acest document atestă fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la suprafaţa de 42 hectare teren pe care nu o deţinea cu nici un titlu.

La instigarea Otiliei Arjocu, Haralambie Stoicănel, în calitate de calitate de agent agricol la Primăria comunei Padeş a întocmit, în fals, adeverinţa respectivă, documentul fiind ulterior semnat de Ion Băloi, viceprimar al comunei Padeş.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Gorj a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 69.167 lei, reprezentând subvenţii încasate necuvenit de Mihail Petrescu în campania 2011.

Pentru recuperarea prejudiciului, în cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii de indisponibilizare a unor sume de bani din conturile Deliei Petrescu (fostă Mercioiu) şi tatălui ei, şi s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobileaparţinând inculpatei Arjocu Otilia şi asupra unui bun mobil aparţinând lui Petrescu Mihail.

Cele mai citite

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare Un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR) anunță...
Ultima oră
Pe aceeași temă