16.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialStandarde comune pentru parteneriatul dintre autoritฤƒลฃi ลŸi participanลฃii la proiecte UE

Standarde comune pentru parteneriatul dintre autoritฤƒลฃi ลŸi participanลฃii la proiecte UE

Comisia Europeanฤƒ a adoptat, marลฃi, un set comun de standarde – obligatorii ลŸi cu valoare juridicฤƒ – privind consultarea ลŸi dialogul dintre autoritฤƒลฃi ลŸi diverse organizaลฃii în cadrul derulฤƒrii proiectelor din fonduri comunitare, se aratฤƒ într-un comunicat al Executivului comunitar.

Setul comun de standarde vizeazฤƒ ameliorarea consultฤƒrii, a participฤƒrii ลŸi a dialogului cu parteneri precum autoritฤƒลฃile regionale, locale, urbane ลŸi alte autoritฤƒลฃi publice, sindicate, angajatori, organizaลฃii neguvernamentale ลŸi organismele responsabile cu promovarea incluziunii sociale, a egalitฤƒลฃii între femei ลŸi bฤƒrbaลฃi ลŸi a nediscriminฤƒrii, în etapele de planificare, de punere în aplicare, de monitorizare ลŸi de evaluare a proiectelor finanลฃate de fondurile structurale ลŸi de investiลฃii europene, se aratฤƒ într-un comunicat al CE.

Standardele grupate într-un cod de conduitฤƒ sunt valabile pentru Fondul european de dezvoltare regionalฤƒ (FEDER), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul european agricol pentru dezvoltare ruralฤƒ (FEADR) ลŸi Fondul european pentru pescuit ลŸi afaceri maritime (FEPAM).

Codul de conduitฤƒ european privind principiul parteneriatului solicitฤƒ statelor membre sฤƒ consolideze cooperarea între autoritฤƒลฃile naลฃionale responsabile pentru cheltuirea fondurilor structurale ลŸi de investiลฃii ale UE ลŸi partenerii de proiect, pentru a facilita schimbul de informaลฃii, de experienลฃฤƒ, de rezultate ลŸi de bune practici în perioada de programare 2014-2020, contribuind astfel la garantarea faptului cฤƒ aceste fonduri sunt cheltuite în mod eficient.

Codul de conduitฤƒ, care ia forma unui regulament al Comisiei cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, stabileลŸte obiective ลŸi criterii pentru a garanta cฤƒ statele membre pun în aplicare principiul parteneriatului.

Astfel, statele membre au obligaลฃia sฤƒ asigure transparenลฃa procesului de selectare a partenerilor care reprezintฤƒ autoritฤƒลฃi regionale, autoritฤƒลฃi locale ลŸi alte autoritฤƒลฃi publice, a partenerilor sociali ลŸi economici ลŸi a organismelor care reprezintฤƒ societatea civilฤƒ, ce vor fi numiลฃi membri cu drepturi depline în cadrul comitetelor de monitorizare a programelor. Autoritฤƒลฃile trebuie sฤƒ furnizeze partenerilor informaลฃii adecvate ลŸi sฤƒ le acorde suficient timp. Totodatฤƒ, statele membre trebuie sฤƒ garanteze cฤƒ partenerii vor fi implicaลฃi efectiv în toate etapele procesului, începând de la pregฤƒtire ลŸi continuând pe întreg parcursul etapei de punere în aplicare, inclusiv în monitorizarea ลŸi în evaluarea tuturor programelor.

Potrivit CE, regulamentul stabileลŸte principiile pe care trebuie sฤƒ le aplice statele membre, dar le acordฤƒ acestora o mare flexibilitate în ceea ce priveลŸte organizarea detaliilor practice exacte pentru a implica partenerii relevanลฃi în diferitele etape ale programฤƒrii.

Codul de conduitฤƒ a fost trasat dupฤƒ ce Executivul european a constatat cฤƒ parteneriatul, unul dintre principiile-cheie ale gestionฤƒrii fondurilor comunitare, variazฤƒ de la un stat la altul, depinzând în mare mฤƒsurฤƒ de cultura instituลฃionalฤƒ ลŸi politicฤƒ a fiecฤƒrui stat.

Cele mai citite

Ediศ›ie Tezaur cu dobรขnzi neimpozabile de pรขnฤƒ la 7%

Titlurile de stat emise รฎn cadrul Programului Tezaur sunt transferabile ลŸi se pot rฤƒscumpฤƒra รฎn avans. Titlurile pot fi achiziลฃionate de la Trezoreria Statului, รฎntre...

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaลฃiei, dupฤƒ depozitele bancare Un comunicat al Asociaลฃiei Pensiilor Private (APAPR) anunศ›ฤƒ...

A cฤƒzut รฎntr-un canal adรขnc de patru metri รฎntr-un parc din Capitalฤƒ

Un bฤƒrbat รฎn vรขrstฤƒ de 45 ani a cฤƒzut รฎntr-un canal, la aproximativ patru metri adรขncime, รฎn parcul OrฤƒลŸelul Copiilor, din sectorul 4 al...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ