13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSportDecalogul PSD pentru viitorul preลŸedinte

Decalogul PSD pentru viitorul preลŸedinte

Viitorul ลŸef al statului ar trebui sฤƒ fie un preลŸedinte arbitru ลŸi nu jucฤƒtor precum Traian Bฤƒsescu, se afirmฤƒ într-un document intern al PSD.

În materialul referitor la strategia pe 2014, discutat ieri de conducerea PSD, nu este menลฃionat nici un nume al viitorului preลŸedinte, deลŸi Crin Antonescu este candidatul oficial al USL. Potrivit documentului, principalul obiectiv politic al PSD în 2014 este sฤƒ scape de Traian Bฤƒsescu caracterizat drept “un dictator paranoic” ลŸi de sistemul acestuia “bazat pe o propagandฤƒ tipicฤƒ legionarilor ลŸi metode de persecuลฃie ale comuniลŸtilor din anii ‘50”.

În spatele lozincilor anti-prezidenลฃiale sunt creionate zece condiลฃii pe care trebuie sฤƒ le îndeplineascฤƒ viitorul ลŸef al statului, în viziunea PSD.

Viitorul preลŸedinte ar trebui sฤƒ fie un personaj dispus la negocieri cu majoritatea parlamentarฤƒ, ale cฤƒrei planuri nu ar trebui sฤƒ le încurce. “România are nevoie de un preลŸedinte opus modelului Traian Bฤƒsescu, un arbitru ลŸi nu jucฤƒtor, un pacificator ลŸi nu un rฤƒzboinic, un unificator ลŸi nu un dezbinฤƒtor”, se menลฃioneazฤƒ în document.

De asemenea, ลŸeful statului ar trebui “sฤƒ sprijine ลŸi sฤƒ respecte activitatea constituลฃionalฤƒ ลŸi legalฤƒ a Guvernului, a Parlamentului ลŸi a aleลŸilor locali, sฤƒ construiascฤƒ împreunฤƒ cu aceลŸtia un sistem public performant ลŸi onest”. Formularea poate fi înลฃeleasฤƒ dacฤƒ ne amintim cฤƒ Victor Ponta i-a reproลŸat preลŸedintelui Traian Bฤƒsescu cฤƒ saboteazฤƒ iniลฃiativele USL, refuzând sฤƒ promulge unele acte normative sau atacându-le la Curtea Constituลฃionalฤƒ. Referirea la parteneriatul cu aleลŸii locali, vine în contextul în care Traian Bฤƒsescu a acuzat faptul cฤƒ sumele din bugetul pentru 2014, alocate administraลฃiei locale, prin intermediul Ministerului Dezvoltฤƒrii, sunt destinate campaniei electorale a PSD.

Un preลŸedinte pentru liniลŸtea PSD

Social-democraลฃii considerฤƒ cฤƒ România are nevoie de un preลŸedinte care “sฤƒ nu mai considere cฤƒ justiลฃia, serviciile de informaลฃii sau Curtea Constituลฃionalฤƒ sunt instituลฃii care trebuie controlate politic, de folosit în bฤƒtฤƒliile politice ลŸi în distrugerea adversarilor sฤƒi”. Social-democraลฃii au afirmat, în mod repetat, cฤƒ problemele pe care liderii PSD le au cu justiลฃia sunt provocate de preลŸedintele Traian Bฤƒsescu.

Potrivit sursei citate, pentru „a-l înlocui pe Traian Bฤƒsescu la PreลŸedinลฃia României, PSD îลŸi propunse sฤƒ colaboreze cu toate partidele, în special cu aliaลฃii sฤƒi, UNPR, PC ลŸi PNL“. TotuลŸi, social-democraลฃii nu exclud formarea unei majoritฤƒลฃi alternative. “Grupul minoritฤƒลฃilor naลฃionale, UDMR, PP-DD ลŸi chiar PDL trebuie sฤƒ fie parteneri în acest proiect naลฃional. Cu toลฃii s-au sฤƒturat de Traian Bฤƒsescu, de modul abuziv în care acลฃioneazฤƒ, de ลŸantajele sale cu dosare ลŸi de linลŸajul mediatic la care îลŸi supune adversarii”, se mai aratฤƒ în documentul citat.

Pe de altฤƒ parte, Victor Ponta a anunลฃat ieri cฤƒ liderii USL vor încerca sฤƒ rezolve problemele din teritoriu pânฤƒ la începutul primei sesiuni parlamentare. Ilfov, BotoลŸani, ArgeลŸ, Alba ลŸi Bihor sunt doar câteva din judeลฃele în care USL nu funcลฃioneazฤƒ. PreลŸedintele PSD Ilfov, Gabriela Firea, a declarat, ieri, cฤƒ are în vedere iniลฃierea la nivelul USL Ilfov, respectiv între organizaลฃiile PSD ลŸi PNL, un pact de neagresiune, dupฤƒ modelul pactului de la BotoลŸani.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ