13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSportBฤƒsescu loveลŸte USL cu unicameralul

Bฤƒsescu loveลŸte USL cu unicameralul

Un nou referendum privind Parlamentul unicameral ar putea fi organizat o datฤƒ cu primul tur al alegerilor prezidenลฃiale din acest an. PreลŸedintele Traian Bฤƒsescu spune cฤƒ, în acest fel, s-ar crea o presiune asupra USL în sensul respectฤƒrii „voinลฃei suverane a poporului“, popor care s-a pronunลฃat în 2009 asupra trecerii la un Parlament unicameral ลŸi a reducerii numฤƒrului de aleลŸi la cel mult 300. „588 de parlamentari e un numฤƒr mult prea mare.

Iar dacฤƒ partidele ar avea un numฤƒr mai mic de locuri, ar fi mult mai exigenลฃi cu cei pe care i-ar propune“, a apreciat preลŸedintele Bฤƒsescu la B1 TV. ลžeful statului a mai precizat cฤƒ nu vede vreun impediment ca referendumul sฤƒ fie organizat în condiลฃiile unui prag de prezenลฃฤƒ de 50% plus unu (potrivit deciziei Curลฃii Constituลฃionale, pragul de 30% se aplicฤƒ doar consultฤƒrilor organizate dupฤƒ 14 decembrie 2014, adicฤƒ la un an de la intrarea în vigoare a legii).

„Sฤƒ fie sฤƒnฤƒtos preลŸedintele. Sฤƒ facฤƒ ce doreลŸte“, a fost reacลฃia premierului Victor Ponta la declaraลฃia prezidenลฃialฤƒ referitoare la repetarea referendumului pentru unicameral.

Dincolo de declaraลฃiile politice ลŸi de indiferenลฃa afiลŸatฤƒ de liderii USL, un astfel de demers prezidenลฃial ar crea serioase probleme actualei puteri. ลži nu este vorba de presiunea invocatฤƒ de ลŸeful statului, pentru cฤƒ am vฤƒzut cum partidele ลŸi alianลฃele aflate la putere în ultimii patru ani au ignorat rezultatele referendumului din 2009.

Nici mฤƒcar nu au vrut ca numฤƒrul aleลŸilor sฤƒ fie limitat la 300, ceea ce s-ar fi putut face, uลŸor ลŸi rapid, prin modificarea normei de reprezentare prevฤƒzute de Legea privind alegerea Camerei Deputaลฃilor ลŸi Senatului.

Un referendum pentru Parlament unicameral simultan cu primul tur al alegerilor prezidenลฃiale ar oferi însฤƒ preลŸedintelui Traian Bฤƒsescu posibilitatea implicฤƒrii în campania electoralฤƒ ลŸi ar oferi muniลฃie serioasฤƒ opoziลฃiei (liderii USL vor trebui sฤƒ explice românilor cum s-a ajuns ca în loc de 300 de aleลŸi ลŸi o singurฤƒ Camerฤƒ sฤƒ avem 588 de senatori ลŸi deputaลฃi).

De asemenea, dacฤƒ USL îลŸi pฤƒstreazฤƒ intenลฃia de revizuire a Constituลฃiei, iar noua formฤƒ menลฃine Parlamentul bicameral, am putea ajunge la o situaลฃie fฤƒrฤƒ precedent: la primul tur al prezidenลฃialelor sฤƒ avem referendum pentru unicame-ral, iar la al doilea tur, referendumul de revizuire a Constituลฃiei, cu menลฃinerea celor douฤƒ Camere ale Parlamentului.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ