21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialNoul gigant auto Fiat - Chrysler: Fuziunea de 4,35 miliarde dolari care...

Noul gigant auto Fiat – Chrysler: Fuziunea de 4,35 miliarde dolari care face istorie!

Noul an a adus finalizarea fuziunii istorice dintre Fiat ลŸi Chrysler, grupul sindical UAW urmând sฤƒ primeascฤƒ pentru ultimele 41,5 procente nu mai puลฃin de 4,35 miliarde de dolari. Evenimentul este cel mai important din industria auto de la fuziunea Volkswagen cu Porsche, din 2009.

Sergio Marchionne, CEO Fiat – Chrysler, a avut o întâlnire decisivฤƒ pe data de 28 decembrie cu reprezentanลฃii fondului de pensionare american VEBA, pentru preluarea ultimelor 41,5 procente. Operaลฃiunea, începutฤƒ în urmฤƒ cu mai bine de cinci ani de zile, a fost încheiatฤƒ în cele din urmฤƒ prin achitarea, cฤƒtre UAW, a unei sume de 3,65 miliarde dolari, plus o contribuลฃie suplimentarฤƒ de 700 de milioane dolari, pe care Chrysler o va achitatฤƒ în tranลŸe în urmฤƒtorii patru ani. Din total Fiat va plฤƒti doar 1,75 miliarde, restul banilor urmând a fi achitaลฃi de partea americanฤƒ a grupului, Chrysler. 

„În viaลฃa fiecฤƒrei organizaลฃii mari ลŸi a angajaลฃilor sฤƒi existฤƒ momente importante care intrฤƒ în cฤƒrลฃile de istorie. Pentru Fiat ลŸi Chrysler, înลฃelegerea la care am ajuns cu VEBA este unul dintre acele momente”, a declarat Sergio Marchionne, CEO al ambelor companii.

De la faliment la motorul gigantului international Fiat

Chrysler, care de-a lungul timpului a mai fost controlatฤƒ ลŸi de Mercedes-Benz, a iniลฃiat procedurile de declarare a falimentului în 2009, urmând ca la câteva luni sฤƒ fie salvatฤƒ prin contribuลฃia Fiat, a organizaลฃiei VEBA (UAW) ลŸi a guvernelor american ลŸi canadian. Marchionne, care în ultimii ani a condus ambele companii auto, dupฤƒ modelul Ghosn la Renault-Nissan, a accelerat fuziunea dintre Chrysler ลŸi Fiat.

În 2013 Chrysler a fost motorul grupului, peste 50% din veniturile realizate de Fiat-Chrysler în prima jumฤƒtate a anului fiind realizate de producฤƒtorul auto american. În condiลฃiile în care Fiat a înregistrat în aceeaลŸi perioadฤƒ pierderi de 501 milioane euro, grupul, dupฤƒ contribuลฃia Chrysler a raportat un profit de 435 milioane euro. 

Un prim efect pozitiv al fuziunii a fost creลŸterea acลฃiunilor Fiat la bursa din Milano cu 16,4%. Fuziunea ลŸi situaลฃia financiarฤƒ favorabilฤƒ a Chrysler va duce cel mai probabil la mutarea centrului de greutate, în interiorul grupului, din Italia în SUA, mai ales cฤƒ producลฃia auto italianฤƒ a ajuns la cel mai jos nivel din 1970 pânฤƒ în prezent.

ลžeful grupului, Marchionne, nu anunลฃฤƒ alte închideri de fabrici, el începând anul 2014 optimist, mai ales cฤƒ fuziunea ar urma sฤƒ ducฤƒ la consolidarea operaลฃiunilor Fiat. Italienii au anunลฃat deja construirea unor modele Jeep, ale Chrysler, la uzinele sale din Italia.

Fiat, împreunฤƒ cu Chrysler, va putea ataca în anii care vor urma poziลฃii de top în industria auto, ลฃintind deja ลŸa locurile ocupate de Toyota, GM, Volkswagen sau Ford. Odatฤƒ ce noua compania va fi listatฤƒ la bursa din New York, specialiลŸtii estimeazฤƒ cฤƒ gigantul auto va cฤƒpฤƒta o stabilitate fฤƒrฤƒ precedent în istoria celor douฤƒ companii.

 

Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

PSD condamnฤƒ decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ

โ€œDreptul oricฤƒrui cetฤƒศ›ean de a alege ศ™i de a fi ales. CCR Trebuie sฤƒ explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒโ€ Bucureศ™ti, 5...

Diana ลžoลŸoacฤƒ ลŸi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenลฃiale la BEC

PreลŸedintele Autoritฤƒลฃii Electorale Permanente, Toni Greblฤƒ, membru al Biroului Electoral Central, a declarat cฤƒ Diana ลžoลŸoacฤƒ ลŸi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenลฃiale,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ