21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialAvocaţii de la Vâlcea protestează după ce au fost evacuaţi din judecătorie

Avocaţii de la Vâlcea protestează după ce au fost evacuaţi din judecătorie

Avocaţii din Baroul Vâlcea anunţă declanşarea protestelor, începând de marţi, acuzând Judecătoria Râmnicu Vâlcea de atitudine „abuzivă şi lipsită de respect faţă de profesia de avocat”, după ce conducerea acestei instanţe a evacuat spaţiul deţinut de avocaţi în sediul judecătoriei, informează Mediafax.

Într-un document postat, luni, pe site-ul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) şi intitulat „protest”, Consiliul Baroului Vâlcea anunţă că a decis declanşarea unui protest începând cu 7 ianuarie, faţă de faptul că biroul pe care avocaţii îl deţineau în incinta Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a fost „preluat abuziv”, prin decizie a conducerii acestei instanţe.

„Sub pretextul aplicării Strategiei de implementare a informatizării sistemului judiciar şi a lipsei spaţiilor necesare, măsura evacuării a fost comunicată în ajunul Crăciunului şi pusă în aplicare în preziua Anului Nou”, se arată într-un document postat de Baroul Vâlcea de site-ul UNBR.
În acelaşi document se menţionează că, în urma acestei decizii, avocaţii vâlceni declanşează, începând de marţi, un „protest public”.

Citeşte şi: Toni Neacşu, fost membru al CSM, şi-a deschis cabinet de avocatură

„Faţă de punerea în aplicare a deciziei unilaterale a preşedintelui Judecătoriei Râmnicu Vâlcea de a prelua abuziv biroul avocaţilor (…) Consiliul Baroului Vâlcea a decis declanşarea unui protest public începând cu 7 ianuarie 2014, urmând a fi folosite gradual toate formele de protest, ultima dintre acestea fiind aceea a neasigurării de către membrii Baroului a asistenţei juridice obligatorii la toate organele judiciare (judecătorii, tribunal, parchete, organe de urmărire penală)”, mai spun reprezentanţii Baroului Vâlcea.

Conform acestora, protestul „va fi aplicat gradual”, iar în prima săptămână de la declanşarea acestuia se va asigura, „cu titlu de excepţie”, asistenţă juridică în cauze precum infracţiuni flagrante, prelungirile şi verificările măsurii de arestare preventivă, în cazul anumitor infracţiuni prevăzute de Codul Penal şi în cauzele aflate în cercetare la poliţie, parchete, DNA şi DIICOT.

Baroul Vâlcea acuză conducerea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea de „atitudine abuzivă şi lipsită de respect faţă de profesia de avocat”, avocaţii vâlceni susţinând că prin modul în care a fost comunicată şi pusă în aplicare decizia de preluare a biroului pe care ei îl ocupau în sediul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea „se depăşeşte cu mult problema unui spaţiu legal deţinut de baroul Vâlcea, chiar dacă este o problemă foarte importantă, transformându-se într-un atac la adresa profesiei de avocat şi, pe cale de consecinţă, un atac la buna funcţionare a justiţiei în ansamblul său”.

Potrivit sursei citate, în 24 decembrie Judecătoria Râmnicu Vâlcea a comunicat Baroului Vâlcea „preluarea” biroului avocaţilor din sediul Judecătoriei şi a cerut eliberarea spaţiului până în 6 ianuarie. În 30 ianuarie, Consiliul Baroului Vâlcea, întrunit în şedinţă extraordinară, a cerut reprezentanţilor Judecătoriei să comunice motivele pentru care au solicitat evacuarea acestui spaţiu pe care avocaţii spun că îl deţin în acest sediu de 70 de ani, iar în aceeaşi zi Judecătoria a comunicat că va proceda la preluarea spaţiului „indiferent de prezenţa sau nu a reprezentantului Baroului, iar bunurile găsite acolo şi care nu aparţin instanţei vor fi depozitate şi sigilate”.

Avocaţii din Vâlcea fac un apel către Guvern, Ministerul Justiţiei şi către autorităţile locale care au atribuţii în asigurarea sediilor necesare funcţionării instanţelor judecătoreşti pentru „găsirea unor soluţii raţionale şi echilibrate care să nu afecteze în niciun mod desfăşurarea activităţii avocaţilor şi rolul lor în realizarea actului de justiţie”. Baroul Vâlcea are 325 de membri, avocaţi activi.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă