6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportOprea a recunoscut că a încălcat legea

Oprea a recunoscut că a încălcat legea

Vizibil deranjat de întrebările jurnaliștilor care l-au așteptat ieri la ușile sălii de ședință a UNPR, vicepremierul a confirmat, practic, ceea ce multe voci spuneau de o săptămână: în seara producerii accidentului nu exista vreo „situație deosebită“ care să impună „deplasarea în regim de urgență“, ci doar era „la serviciu“, beneficiar al unui vechi obicei.

După ce a transmis public, printr-un comunicat de presă emis la scurt timp după declarațiile președintelui Klaus Iohannis, că nu intenționează să urmeze „sfatul“ prezidențial legat de demisie, Gabriel Oprea și-a strâns parlamentarii pentru a le comunica același lucru.

El nu demisionează, partidul rămâne la guvernare, iar tot scandalul din ultimele zile s-ar datora exclusiv faptului că UNPR stă „atât de bine“ în sondaje. Planul vicepremierului a fost însă tulburat de jurnaliștii postați la ușile sălii de ședințe a UNPR, drept pentru care nu a mai putut evita valurile de întrebări incomode, așa cum a făcut-o în cursul zilei de luni. A refuzat să spună de unde venea și unde se ducea în seara în care polițistul Bogdan Gigină a murit conducând coloana oficială.

„Voi răspunde ca martor la toate întrebările procurorilor“, „se va dovedi la Parchet“ și „viteza o va stabili Parchetul“, au fost răspunsurile pe bandă ale lui Oprea. Vizibil iritat de insistența jurnaliștilor, vicepremierul a „scăpat“ însă câteva răspunsuri interesante.

„Eram la serviciu și se va dovedi acest lucru. Nu am avut nici o zi de concediu în această perioadă și am muncit foarte mult“, a spus liderul UNPR. A fi la serviciu și la „instituții ale statului român“, cum îi place lui Oprea să repete, nu este însă același lucru cu „situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență“, așa cum scrie în lege.

Apoi, vicepremierul a spus: „Urgența, în primul rând, este vorba doar de un echipaj de poliție pe care l-a avut întotdeauna orice ministru de Interne. Sunt norme, sunt instrucțiuni“. Carevasăzică, ar exista un obicei în MAI ca ministrul să fie însoțit de un echipaj de poliție, dar „normele, instrucțiunile“ invocate nu pot „bate“ o lege.

Luni seară, Gabriel Oprea a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, care l-a „sfătuit“ să își dea demisia, invocând „proasta gestionare a crizei“. „O demisie la acest nivel de responsabilitate și, implicit, asumarea unei vinovății care nu există nu pot fi nici monede de schimb politic și nici artificii mediatice. Într-un stat de drept, respectarea legii este mai importantă decât jocurile politice sau de imagine. (…) Așadar, în ceea ce mă privește, lucrurile sunt clare: nu sunt vinovat și, prin urmare, voi continua activitatea în cadrul Guvernului“, a fost răspunsul prompt al lui Oprea, prin intermediul comunicatului de presă.

Audieri în ritm accelerat

Consilierul personal și șoferul vicepremierului au fost audiați, ieri, la Parchetul Tribunalului București, iar, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Oprea va fi chemat și el în fața procurorilor în cursul acestei săptămâni.

Conform acelorași surse, ministerul condus de Oprea nu ar fi transmis anchetatorilor traseul coloanei oficiale și nici documentele pentru constituirea dispozitivului, deși acest lucru fusese solicitat în mod expres, iar demnitarul dădea asigurări, luni, că „MAI și structurile subordonate acordă sprijin activ pentru desfășurarea anchetei și vom pune în continuare la dispoziția Parchetului toate documentele și informațiile solicitate“.

Reprezentanții MAI au transmis, în schimb, componența dispozitivului, prilej de a se afla că în mașina vicepremierului se aflau trei persoane: liderul UNPR, un angajat și șoferul.

Refrenul PSD, fredonat și de UNPR

La fel cum social-democrații spuneau, pe toate canalele media, că dosarul penal al premierului Ponta ar fi fost deschis doar pentru ca liberalii să ajungă la putere nedemocratic, în absența unor alegeri parlamentare, așa spun și oamenii lui Oprea acum. „Nu are rost să aruncăm în aer ceea ce s-a făcut în ţara aceasta pentru că cineva vrea să ajungă la putere fără să câştige alegerile“, declara ieri, de pildă, senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu.

Un atac la PNL a lansat, tot ieri, și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. Potrivit acestuia, „nu are nici o finalitate ceea ce au făcut liberalii, care habar nu au de Constituție și de lege“.

Reacția lui Nicolicea a venit după ce PNL a depus, la Senat, o moțiune simplă intitulată „Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganță, abuz și dispreț în desfășurarea funcției publice“. Potrivit lui Nicolicea, semnatarii moțiunii nu ar fi trebuit să urmărească „finalități specifice moțiunii de cenzură“ (demiterea lui Oprea – n.r.), deoarece încalcă o decizie a Curții Constituționale, iar preșe­dintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nici măcar nu ar trebui să supună dezbaterii moțiunea PNL. Până una, alta, Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaților a respins, ieri, solicitarea PNL de audiere a lui Oprea, hotărând, în schimb, să ceară explicații reprezentanților Poliției și Primăriei Capitalei.

Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă