Legea votului prin corespondență a fost modificată, ieri, prin adoptarea unui amendament al PSD, potrivit căruia actul normativ se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu și la alegerile prezidențiale sau europarlamentare.
Și aceasta în condițiile în care introducerea votului prin corespondență a fost pusă pe tapet tocmai din cauza scandalului de la alegerile prezidențiale, când numeroși români din străinătate nu și-au putut exercita dreptul de vot.
Președintele comisiei de Cod electoral, Gabriel Vlase (PSD) a oferit drept explicație faptul că alegerile prezidențiale sunt mai „complicate”, se vor desfășura abia peste patru ani, și, din acest motiv, decizia finală va fi luată în funcție de eficiența legii la alegerile parlamentare.
“Avem timp până în 2019. E un proiect-pilot, vedem ce se întâmplă. O să vedeți câte particularități apar chiar și la partea de organizare. Nu este vorba că nu am vrut să facem, ci am considerat că este mai simplu să facem acum pentru parlament, și, apoi, în funcție de ce se întâmplă să se aplice și la alegerile prezidențiale”, a susținut Gabriel Vlase.
Acum câteva săptămâni, parlamentarii au exclus aplicarea legii la alegerile locale și la referendum. În aceste condiții, legea se va aplica doar la alegerile parlamentare, însă, cu condiția să intre în vigoare în luna noiembrie a acestui an.
De asemenea, membrii comisiei au decis eliminarea prevederii potrivit căreia alegătorii se pot înscrie online pentru votul prin corespondență. Aceștia se vor putea înscrie doar prin poștă sau la ambasade și consulate. Amendamentul a fost propus de PSD în timp ce PNL s-a opus eliminării acestei prevederi.