22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialUn spărgător de gheaţă american a plecat spre Antarctica pentru a elibera...

Un spărgător de gheaţă american a plecat spre Antarctica pentru a elibera două nave din China şi Rusia

Un spărgător de gheaţă american a plecat spre Antarctica pentru a încerca să elibereze o navă rusă şi una chineză, rămase blocate între gheţari după evacuarea în această săptămână a 52 de turişti şi oameni de ştiinţă.

Polar Star al Pazei de Coastă americane a acceptat o cerere Australiei de a veni în ajutorul navei ruseşti Akademik Şokalskii, imobilizată din 24 decembrie la o sută de kilometri est de baza franceză Dumont d’Urville, potrivit Mediafax.

Spărgătorul de gheaţă american va trebui totodată să ajute la eliberarea spărgătorului de gheaţă chinez Xue Long, mulţumită căruia pasagerii navei ruseşti au fost evacuaţi cu elicopterul joi.

Nava chineză este blocată într-un strat de patru metri de gheaţă, la aproximativ 20 de kilometri de apele libere, potrivit unor jurnalişti ai agenţiei de presă oficiale China Nouă, prezenţi la bord.

Sloiurile de gheaţă care plutesc şi un aisberg în derivă fac periculoasă orice încercare de deblocare a navei.

Însă „previziunile meteorologice şi situaţia gheţii indică faptul că ar putea să apară condiţii favorabile luni, cu rafale de vânt susceptibile să îndepărteze gheaţa”, a explicat un responsabil de programe chineze în Antarctica, Qu Tanzhou, citat de China Daily.

Polar Star a plecat din Statele Unite la începutul lui decembrie într-o misiune de deschidere a unui canal pentru navele care aprovizionează baza MacMurdo.

Nava a plecat din Sydney duminică, cu material şi provizii la bord, a anunţat Autoritatea Australiană pentru Securitate Maritimă (AMSA).

Nava cu o lungime de 122 de metri poate sparge 1,8 metri de gheaţă la o viteză de trei noduri (aproximativ cinci kilometri pe oră) şi până la şase metri de banchiză.

Cele mai citite

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă