17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialRomรขnia sub CeauลŸescu a fost mai brutalฤƒ decรขt Cuba sub Castro

Romรขnia sub CeauลŸescu a fost mai brutalฤƒ decรขt Cuba sub Castro

Coen Stork, 85 de ani, a fost ambasador al Olandei la BucureลŸti în perioada 1988-1993 ลŸi povesteลŸte în interviul acordat „României libere“ cum l-a cunoscut pe CeauลŸescu ลŸi cum unul din principalii sฤƒi turnฤƒtori, colaboratoarea sa apropiatฤƒ Daniela, a fost decorat de guvernul de la Haga, iar ลŸoferul care dฤƒdea note despre el se aflฤƒ ลŸi acum în serviciul Ambasadei Olandei.

Stork îลŸi aduce aminte cum a intrat în posesia Scrisorii celor 6 înainte ca aceasta sฤƒ fie datฤƒ publicitฤƒลฃii, unde stฤƒteau microfoanele pe mesele de la CapลŸa ลŸi cum s-a împrietenit cu Silviu Brucan, deลŸi toatฤƒ lumea îi spunea cฤƒ e un om rฤƒu, iar soลฃia sa îi “condamnase” pe mulลฃi la moarte în perioada când era procuror sub Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Stork a încercat sฤƒ-l ajute pe Dinescu înainte de 1989, dar acum nu mai vrea sฤƒ se vadฤƒ cu el fiindcฤƒ nu-i place cum a evoluat. Coen Stork este cunoscut pentru sprijinul acordat celor care se împotriveau regimului comunist.

A devenit astfel “ลฃintฤƒ” pentru Securitate, care i-a deschis un dosar de urmฤƒrire: 1.500 de file în 6 volume pline cu note informative, declaraลฃii, fotografii, rapoarte de urmฤƒrire, transcrieri de convorbiri telefonice, dar ลŸi planuri de contracarare a diplomatului. Toate aceste documente au apฤƒrut la Editura Humanitas sub titlul “Dosarul de Securitate al unui ambasador: Coen Stork”.

Când aลฃi venit în România, în 1988, ลŸtiaลฃi cฤƒ regimul comunist se apropia de sfârลŸit peste tot în Europa de Est?

Coen Stork: Nu, nu credeam. Zidul Berlinului era încฤƒ în picioare, iar toate celelalte ลฃฤƒri erau încฤƒ sub dominaลฃie comunistฤƒ, iar în România nici nu se punea problema, nu exista nici un semn care sฤƒ prezicฤƒ aลŸa ceva.

Înainte sฤƒ fiลฃi trimis la BucureลŸti, aลฃi fost ambasador în Cuba. Vi s-a pฤƒrut România sub CeauลŸescu mai durฤƒ ลŸi brutalฤƒ decât Cuba sub Castro?

C.S.: Da, în mare parte da. Cinci ani jumate, cât am stat în Cuba, am avut o singurฤƒ întâlnire oficialฤƒ. Existau ลŸi delagaลฃii de comerลฃ, însฤƒ nimic politic. Mฤƒ gândeam ce-aลŸ putea face: aveam o casฤƒ în centrul oraลŸului, ceea ce m-ar fi putut apropia de cubanezi. Erau probleme cu transportul, dar la mine puteau veni pe jos. Biciclete nu existau încฤƒ în Cuba, iar benzina era extrem de scumpฤƒ, aลŸa încât m-am bucurat cฤƒ stau în centru. Casa mea era mare, avea curte, o piscinฤƒ, pomi fructiferi, ba chiar ลŸi niลŸte gฤƒini, era extraordinar, aลŸa cฤƒ m-am gândit sฤƒ o deschid pentru oamenii de culturฤƒ cubanezi.

Guvernul cubanez nu vฤƒ interzicea sฤƒ veniลฃi cu prietenii sau cunoลŸtinลฃele dvs. la reลŸedinลฃฤƒ?

C.S.: Nu, din câte ลŸtiu eu, dar nimeni nu mi-a zis cฤƒ erau preveniลฃi când veneau la mine. De exemplu, venea un cuplu de lesbiene, care nu se simลฃeau în largul lor cu atâta lume, dar nu se plângeau, înotau în piscinฤƒ, vorbeau cu alลฃi oameni. Una dintre ele era chiar fiica unui scriitor celebru. Am devenit prieteni, dar ele au plecat în Miami. TotuลŸi, cubanezii erau într-un fel ca românii, nu se simลฃeau în largul lor când stฤƒteau prea mult în preajma strฤƒinilor. Când veneau la mine, prietenii cubanezi veneau cu toatฤƒ familia ลŸi stฤƒteau la piscinฤƒ, iar când aveau ceva mai intim de discutat se duceau pânฤƒ în fundul grฤƒdinii, pentru cฤƒ unii dintrei cei prezenลฃi puteau sฤƒ aibฤƒ contact cu Securitatea.

Deci relaลฃia cu prietenii dvs. cubanezi, în timpul în care aลฃi fost ambasador, nu a fost periculoasฤƒ pentru ei?

C.S.: Nu sunt sigur de acest lucru. Când am plecat din Cuba, am auzit un oficial spunându-i vameลŸului: „Aveลฃi grijฤƒ de el, fiindcฤƒ este prietenul Cubei“. M-am bucurat enorm la auzul acestei afirmaลฃii. DeลŸi nu am avut decât vreo câteva conversaลฃii cu Fidel, el m-a ลฃinut minte. În toate aceste ลฃฤƒri comuniste se organizau mereu congrese cu scopul de a atrage atenลฃia strฤƒinilor, iar Cuba a reuลŸit, fiind destul de izolatฤƒ, cum spunea ลŸi Fidel, Cuba era „barba unchiului Sam“.

Deci l-aลฃi întâlnit des pe Fidel Castro.

C.S.: Da, de foarte multe ori, dar numai la recepลฃii sau la congresele partidului, unde erau invitaลฃi ลŸi ambasadorii strฤƒini, am dat mâna cu el, dar Fidel nu avea timp sฤƒ stea de vorbฤƒ cu ambasadorul unei ลฃฤƒri mici din Vest, de unde nu putea obลฃine nici un avantaj.

L-aลฃi întâlnit ลŸi pe Nicolae CeauลŸescu?

C.S.: Da, dar numai o datฤƒ, la ceremonia de depunere a scrisorilor de acreditare, o ceremonie scurtฤƒ.

ลži care au fost primele impresii?

C.S.: A fost o organizare proastฤƒ a ceremoniei, de care era responsabil ลŸeful protocolului, domnul Moise. El a venit de altfel la ambasadฤƒ sฤƒ-mi spunฤƒ cum se procedeazฤƒ, cฤƒ trebuie sฤƒ intru pe-aici în încฤƒpere, cฤƒ apoi trebuie sฤƒ fac zece paลŸi la stânga ลŸi ลŸapte în diagonalฤƒ spre preลŸedinte, cฤƒ atunci când voi ajunge în faลฃa lui voi ลฃine un scurt discurs, apoi voi vedea douฤƒ ลŸahuri mari, în stilul greoi al mobilei româneลŸti, ลŸi va trebui sฤƒ mฤƒ aลŸez la o mฤƒsuลฃฤƒ din apropiere, unde vor veni interpretul ลŸi fotograful, care urma sฤƒ publice fotografiile în „Scânteia“ ลŸi „România liberฤƒ“. În fotografie nu va apฤƒrea însฤƒ ลŸi traducฤƒtorul pentru cฤƒ preลŸedintele CeauลŸescu ลŸtia sฤƒ vorbeascฤƒ toate limbile din lume, dupฤƒ cum mi-a spus dl Moise. Urmau 20 de minute în care puteam sฤƒ vorbesc orice cu preลŸedintele, pentru cฤƒ era o persoanฤƒ foarte inteligentฤƒ, dupฤƒ cum mi l-a descris dl Moise.

ลži despre ce aลฃi vorbit cu CeauลŸescu vreme de 20 de minute?

C.S.: Despre relaลฃiile bune dintre Olanda ลŸi România, cum pot fi dezvoltate aceste relaลฃii din punct de vedere economic, ce fel de schimburi sunt necesare între cele douฤƒ ลฃฤƒri etc.

Era un interlocutor interesant?

C.S.: Nu, dar a fost un subiect interesant de discuลฃie pornind de la ultimul Anuar Statistic, care tocmai fusese dat publicitฤƒลฃii, dar din care, de data aceasta, lipseau detaliile legate de importuri, exporturi. Jumฤƒtate din datele legate de economia externฤƒ a României lipseau acum pentru prima datฤƒ din statistica publicฤƒ, pe motiv cฤƒ ar trebui sฤƒ fie secrete. Am vorbit cu ceilalลฃi colegi diplomaลฃi sฤƒ menลฃionฤƒm în întâlnirile noastre oficiale lipsurile din Anuarul Statistic, atât de necesare pentru creionarea tabloului de ลฃarฤƒ, dar nimic nu s-a schimbat în urma acestor discuลฃii.

Aลฃi adus în discuลฃia pe care aลฃi avut-o cu Nicolae CeauลŸescu problemele legate de drepturile omului?

C.S.: Nu am primit nici un fel de instrucลฃiuni în acest sens din partea guvernului meu.

Securitatea vฤƒ considera un inamic al regimului, mai ales pentru cฤƒ ลฃineaลฃi legฤƒtura cu intelectualii disidenลฃi. Vฤƒ era fricฤƒ de metodele Securitฤƒลฃii?

C.S.: Nu, mai ales cฤƒ nu puteam face mare lucru. N-am putut nici în Cuba ลŸi cu atât mai puลฃin în România. ลžtiam câte ceva despre metodele Securitฤƒลฃii, citisem „Orizonturi roลŸii“, cartea scrisฤƒ de fostul adjunct al serviciului de spionaj care a defectat la americani. Situaลฃia nu era cea idealฤƒ, dar încercam sฤƒ fac ce puteam. Nu mi-era fricฤƒ ลŸi fiindcฤƒ nu-mi adusesem familia cu mine. Soลฃia ลŸi fiul meu m-au vizitat mai des în Cuba decât în România, fiindcฤƒ aici atmosfera era mult mai puลฃin primitoare.

În dosarul dvs. de Securitate apar câลฃiva informatori care lucrau chiar în ambasadฤƒ, alฤƒturi de dvs., aveaลฃi suspiciuni?

C.S.: Aflasem tot felul de poveลŸti despre faptul cฤƒ România era o ลฃarฤƒ în care toatฤƒ lumea spiona pe toatฤƒ lumea, dar, de fapt, nu prea aveam ce ascunde cu adevฤƒrat. Avem o existenลฃฤƒ transparentฤƒ, mergeam mult pe jos ลŸi vedeam cu ochii mei cum sunt oamenii, cum stau la cozi, cum sunt îmbrฤƒcaลฃi. Era însฤƒ destul de enervant sฤƒ vezi cฤƒ eลŸti urmฤƒrit peste tot.

Era mai rฤƒu în România decât în Cuba?

C.S.: Mult mai rฤƒu.

Dupฤƒ ce v-aลฃi citit dosarul de Securitate, i-aลฃi identificat pe cei care vฤƒ turnau la Securitate?

C.S.: Da, mai ales cฤƒ Daniela, nume de cod, de pildฤƒ, purta acelaลŸi nume ca în realitate, de asemenea ลŸoferul, care se aflฤƒ încฤƒ în serviciul ambasadei. Daniela a plecat, pe de altฤƒ parte, din ambasadฤƒ dupฤƒ ce a fost decoratฤƒ de guvernul olandez. A fost o foarte bunฤƒ angajatฤƒ. Vorbea ลŸi scria perfect în francezฤƒ, englezฤƒ, germanฤƒ ลŸi olandezฤƒ.

Guvernul olandez a decorat un turnฤƒtor al Securitฤƒลฃii?

C.S.: Da, în primul rând cฤƒ eu încฤƒ nu publicasem dosarul meu de Securitate ลŸi în al doilea rând cฤƒ guvernul olandez asuma faptul cฤƒ angajaลฃii români erau racolaลฃi de Securitate. Aveam douฤƒ persoane care lucrau cu publicul: Daniela ลŸi Ioana. Ioana provenea dintr-o familie bunฤƒ, tatฤƒl ei fusese omorât de Gheorghiu Dej, iar ea era în mod evident anticomunistฤƒ. Daniela, în schimb, provenea dintr-o familie obiลŸnuitฤƒ, dar era mult mai inteligentฤƒ ลŸi fusese trimisฤƒ de guvernul român la perfecลฃionare în Olanda.

Unii dintre scriitorii pe care dvs. i-aลฃi frecventat la sfârลŸitul anilor ’80 au fost deconspiraลฃi ca informatori ai Securitฤƒลฃii, de pildฤƒ Augustin Buzura. Îi bฤƒnuiaลฃi pe unii dintre ei?

C.S.: Nu sunt surprins în ceea ce-l priveลŸte pe Buzura. L-am vizitat la Cluj în aceeaลŸi zi în care am fost ลŸi la Doina Cornea. De fapt am fost lฤƒsat sฤƒ o vฤƒd, dupฤƒ ce ambasadorul britanic în România a fost întors brusc din drum atunci când ลŸi-a propus sฤƒ o întâlneascฤƒ. Ei ลŸtiau cฤƒ dacฤƒ mฤƒ vor opri voi face mare scandal. În fine, am venit cu avionul, am luat un autobuz de la aeroportul din Cluj ลŸi apoi am gฤƒsit cu harta în mânฤƒ adresa ei. Am vฤƒzut douฤƒ maลŸini Dacia parcate în apropiere ลŸi mai mulลฃi oameni care mฤƒ urmฤƒreau, dar nu foarte discret. Am petrecut câteva ore cu Doina Cornea, dupฤƒ care am fost la un restaurant al unui mare hotel, unde ne-am vฤƒzut cu Buzura, între timp venise ลŸi soลฃia mea cu maลŸina dinspre Ungaria. Am discutat multe subiecte la aceastฤƒ cinฤƒ ลŸi era evident cฤƒ totul era înregistrat. La fel se întâmpla ลŸi când un diplomat strฤƒin avea întâlniri la CapลŸa: un microfon Philips era în vazฤƒ.

Aลฃi vฤƒzut un microfon similar la întâlnirea cu Buzura sau îl bฤƒnuiaลฃi pe scriitor de complicitate cu Securitatea?

C.S.: Nu, de fapt am fost mult mai uimit de faptul cฤƒ profesoara mea de limba românฤƒ, Mihaela Slฤƒvescu, era securistฤƒ. Din pฤƒcate, în cele din urmฤƒ, n-am putut niciodatฤƒ sฤƒ vorbesc bine româneลŸte. În orice caz, l-am cunoscut pe Augustin Buzura prin Mihaela Slฤƒvescu. Eram destul de apropiat de ea. Dupฤƒ 1990, cineva din conducerea revistei Secolul 20 mi-a spus cฤƒ toatฤƒ lumea ลŸtia cฤƒ Slฤƒvescu este o securistฤƒ. N-am bฤƒnuit-o niciodatฤƒ.

Aลฃi descoperit ลŸi alลฃi intelectuali care se aflau în relaลฃii încruciลŸate cu dvs. ลŸi cu Securitatea?

C.S.: Adevฤƒrul e cฤƒ nici nu m-am chinuit prea mult sฤƒ aflu astfel de lucruri, iar înainte de 1989 preferam sฤƒ mizez pe atitudinea lor corectฤƒ decât sฤƒ fiu suspicios. Nu voiam sฤƒ mฤƒ las intimidat de Securitate în nici un fel.

Cu ce ocazie l-aลฃi întâlnit pe Ion Iliescu?

C.S.: Nu l-am cunoscut înainte de 1989, dar am auzit despre el de la ambasadorul francez, care l-a menลฃionat ca pe viitorul lider al României. Sergiu Celac era atunci bun prieten cu ambasadorul Franลฃei la BucureลŸti. Se afla la al doilea sau al treilea mandat în România, vorbea limba ลŸi avea mulลฃi prieteni aici.

Aลฃi intermediat legฤƒturi între anumiลฃi intelectuali ลŸi mass-media occidentalฤƒ, de exemplu Radio Europa Liberฤƒ?

C.S.: Nu, pentru cฤƒ nimeni nu mi-a cerut acest lucru.

I-aลฃi cunoscut pe cei ลŸase autori ai scrisorii care a ajuns la Europa Liberฤƒ în 1989?

C.S.: Doar pe Silviu Brucan, pe care l-am întâlnit în vara anului 1988 la o recepลฃie a Ambasadei Marii Britanii. Acolo gazdele m-au întrebat dacฤƒ vreau sฤƒ cunosc pe cineva în mod special ลŸi am zis cฤƒ aลŸ vrea sฤƒ-l cunosc pe Brucan, cu care ambasadorii englez ลŸi american aveau o relaลฃie specialฤƒ. L-am întrebat dacฤƒ ar vrea sฤƒ ne vedem regulat, la câteva sฤƒptฤƒmâni, de exemplu, ลŸi el a spus cฤƒ da, dupฤƒ ce se va întoarce din cฤƒlฤƒtoria pe care urma sฤƒ o facฤƒ în afara graniลฃelor. Ne-am vฤƒzut dupฤƒ aceea, dar el nu mi-a spus niciodatฤƒ cฤƒ fusese la Moscova.

Ne-am vฤƒzut dupฤƒ aceea de mai multe ori, dar niciodatฤƒ seara, fiindcฤƒ îi era fricฤƒ sฤƒ nu-i dea cineva în cap. I-am propus atunci sฤƒ ne întâlnim sâmbฤƒta la micul dejun, la ora 8, era cam devreme, dar era plฤƒcut: ceai olandez, brânzฤƒ olandezฤƒ, ลŸuncฤƒ olandezฤƒ, dulciuri olandeze. Au fost întâlniri foarte interesante, am discutat despre perestroika, dacฤƒ va fi ลŸi în România sau nu etc. Oricum în martie 1989, la un dineu diplomatic, Brucan mi-a vorbit despre “vremuri interesante” ลŸi la aceeaลŸi cinฤƒ cineva de la ambasada americanฤƒ m-a chemat a doua zi la birou sฤƒ-mi spunฤƒ ceva interesant. Era înainte de 11 martie 1989 (data la care a fost transmisฤƒ la Radio Europa Liberฤƒ Scrisoarea celor 6).

A doua zi foarte devreme, fiindcฤƒ eram extrem de curios, am ajuns la Ambasada SUA, unde am primit o copie a Scrisorii celor 6. Dintre cei ลŸase semnatari îl cunoลŸteam doar pe Silviu Brucan; norocul meu a fost cฤƒ în acele zile venise din Olanda în România profesorul Sorin Alexandrescu: el m-a ajutat sฤƒ aflu repede cine sunt ceilalลฃi cinci, aลŸa cฤƒ am putut trimite o telegramฤƒ completฤƒ la Haga. Am aลŸteptat sâmbฤƒta întâlnirii cu Silviu Brucan, care a venit fix la 8 ลŸi am vorbit despre scrisoare. A fost ultimul nostru mic dejun, fiindcฤƒ în aceeaลŸi dupฤƒ-amiazฤƒ a fost arestat, dus la Securitate, interogat ลŸi apoi pus sub arrest la domiciliu în Dฤƒmฤƒroaia.

L-aลฃi vizitat acolo?

C.S.: Am încercat, dar strada era blocatฤƒ. L-am revฤƒzut dupฤƒ Revoluลฃia din 1989, când era cu un jurnalist englez, cฤƒruia voia sฤƒ-i dea o copie a Scrisorii celor 6 ลŸi el nu o mai avea, aลŸa cฤƒ
m-am dus sฤƒ i-o duc eu. Deveniserฤƒm prieteni buni, deลŸi mulลฃi mฤƒ avertizau cฤƒ e un om rฤƒu ลŸi cฤƒ soลฃia lui era chiar mai rea, fostฤƒ procuroare în vremea lui Gheorghiu Dej care anchetase oameni din Rezistenลฃฤƒ pentru care a pregฤƒtit condamnฤƒri la moarte. Prietenii mei îmi spuseserฤƒ cฤƒ are mulลฃi morลฃi pe conลŸtiinลฃฤƒ, dar eu nu am întâlnit-o niciodatฤƒ.

Când veniลฃi în România vฤƒ mai întâlniลฃi cu Mircea Dinescu, Andrei PleลŸu ลŸi ceilalลฃi cu care eraลฃi în relaลฃii apropiate înainte de 1989?

C.S.: Cu Mircea Dinescu nu, pentru cฤƒ din pฤƒcate nu-mi place felul în care a evoluat: nu-mi place nici ce a scris dupฤƒ 1989, nici ce a fฤƒcut, nu-mi plac nici emisiunile pe care le fฤƒcea cu Stelian Tฤƒnase.

 

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Plaja din Constanศ›a, รฎn top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, รฎn urma recenziilor de cฤƒlฤƒtorie ale turiศ™tilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numฤƒrat de cรขte ori cuvรขntul โ€žrelaxareโ€ a fost menศ›ionat...

PSD condamnฤƒ decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ

โ€œDreptul oricฤƒrui cetฤƒศ›ean de a alege ศ™i de a fi ales. CCR Trebuie sฤƒ explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒโ€ Bucureศ™ti, 5...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ