17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPeste 30.000 de imigranţi clandestini africani au manifestat la Tel Aviv

Peste 30.000 de imigranţi clandestini africani au manifestat la Tel Aviv

Peste 30.000 de imigranţi clandestini africani au manifestat la Tel Aviv, anunţă poliţia, în cadrul celui mai mare miting de acest tip din ţară.

Reuniţi în Piaţa Yitzhak Rabin, manifestanţii au denunţat atât refuzul autorităţilor israeliene de a le examina cererile pentru obţinerea statutului de refugiaţi, cât şi plasarea în centre de retenţie a unei părţi dintre ei, potrivit Mediafax.

„Suntem cu toţii refugiaţi! Da libertăţii, nu închisorii”, au scandat ei în engleză, agitând steaguri eritreene şi etiopiene, după care au ascultat o serie de discursuri.

Susţinuţi de activişti israelieni, aceşti imigranţi au anunţat o grevă de trei zile la locurile de muncă, în special în domeniul restauraţiei şi hotelier.

„Am fugit de persecuţie, dictaturi, războaie civile, genocide. Guvernul israelian trebuie să ne analizeze cererile de azil şi să ne trateze ca pe fiinţe umane”, a declarat pentru AFP Dawd, un eritreean care a pătruns clandestin pe teritoriul Israelului în urmă cu patru ani.

„În loc să ne considere refugiaţi, Guvernul ne tratează ca pe infractori”, a deplâns el.

Potrivit unei legi adoptate pe 10 decembrie, imigranţii clandestini pot să fie plasaţi în retenţie pentru o perioadă de până la un an, fără proces.

Un centru de retenţie cunoscut sub numele de Holot a fost deschis în decembrie, în sudul Israelului. El este deschis pe timpul zilei, dar cei internaţi pot petrece şi noaptea înăuntru. Cu o capacitate de 3.000 de locuri, centrul poate fi extins pentru a primi aproape 11.000 de persoane.

Autorităţile israeliene estimează la 60.000 numărul de africani care a pătruns clandestin în ţară şi au lansat în 2012 o campanie care a condus la plecarea sau expulzarea a 3.920 de persoane.

În paralel, Israelul a încheiat, în 2013, construirea unui gard, cu o lungime de 230 de kilometri, la frontiera cu Egiptul, ceea ce a împiedicat practic orice noi pătrunderi ilegale în ţară.

Cele mai citite

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă