15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum ne decorăm bradul şi casa anul acesta

FOTO: Cum ne decorăm bradul şi casa anul acesta

Pe lângă semnificaţia religioasă, sărbătoarea Crăciunului reprezintă şi un bun prilej de a ne redecora casa. Însă momentul mult aşteptat este cel al împodobirii bradului, pe care ni-l dorim mai frumos şi mai spectaculos decât în anii anteriori.

Deşi, în linii mari, s-au păstrat tendinţele de decorare ale anului precedent, totusi, 2013-2014 vine şi cu o serie de noutăţi în materie de decoraţiuni pentru brad şi casă.

Specialiştii afirmă că în acest an se revine la bradul tradiţional, la decoraţiunile simple, ca în anii copilăriei. În privinţa culorilor, sunt aduse în centrul atenţiei combinaţiile verde-auriu, cu accente de roşu-vişiniu.

De asemenea, se poate vorbi şi de câteva stiluri de decorare a bradului: tradiţional (folosind combinaţiile verde-auriu sau alb-roşu), ecologic (decoraţiuni obţinute din materiale naturale – lemn, paie, piele, funie, fibre etc.) şi inventiv.

Dacă decorul interior este unul elegant şi sofisticat, iar varianta tradiţională sau ecologică nu este pe gustul dvs., atunci puteţi opta pentru un brad tematic (de exemplu, glamour), pe care să îl împodobiţi cu decoraţiuni atipice cum ar fi pene, fotografii etc. Şi această variantă este pe lista tendinţelor din acest an.

Noutăţi şi tendinţe

La târgurile europene organizate în acest an s-a pus un mare accent pe ideea de inventivitate, cu alte cuvinte, pe decoraţiuni mai puţin utilizate pentru bradul de Crăciun, cum ar fi: pungi de/cu cadouri, fluturi, flori etc., cu scopul de a surprinde prin ideea de decorare abordată. Garantat, un brad ornat cu astfel de obiecte va atrage imediat atenţia.

Pe lângă stilul „inventiv“, s-au conturat şi alte tendinţe distincte: bradul tradiţional (axat pe decoraţiuni realizate din materiale naturale) şi bradul ecologic, care păstrează tendinţele de anul trecut. Un brad ecologic presupune decoraţiuni din lemn, scoarţă de copac, batoane de scorţişoară, dar şi din piatră, astfel încât să dobândească un aspect natural.

Tot în acest context se pot introduce decoraţiuni realizate din materiale reciclate, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător.

2012 vs 2013

La fel ca în 2012, rămâne în tendinţe bradul ornat cu decoraţiuni handmade. Acestea se confecţionează din conuri, crenguţe, nuci, mere etc. Se pot realiza lumânări în suporturi din lemn, steluţe din crenguţe legate cu sfoară, decoraţiuni din paie (îngeraşi, inimioare, steluţe, ornamente pentru cadouri etc.), chiar şi jucării. Accesoriile handmade au un farmec aparte şi contribuie la crearea unui decor original.

Chiar dacă decoraţiunile în trend ne fac cu ochiul, este indicat să pornim de la stilul în care este decorată camera care va găzdui bradul. Cu alte cuvinte, bradul trebuie să se integreze cât mai bine în ambianţa de acasă.

În interioarele moderne, minimaliste putem decora bradul cu decoraţiuni atipice, nonconformiste, în culori îndrăzneţe (mov şi argintiu, turcoaz şi argintiu, bordo sau rubin şi verde etc.). Brazii tradiţionali se pretează în locuinţele amenajate în stil clasic, cu mobilier şi pardoseală din lemn.

Într-o cameră amenajată în stil romantic se va integra perfect un brad împodobit cu decoraţiuni roşii (sau roşu combinat cu verde). Nu în ultimul rând, trebuie să ţinem cont de cromatica încăperii în care montăm bradul.

De exemplu, într-o cameră în care sunt prezente multe culori puternice, este recomandat să optăm pentru un brad monocromatic. Tot la capitolul culori, mai putem menţiona şi numărul culorilor prezente în decoraţiunile pentru brad.

Designerii ne sugerează să folosim maximum trei culori în decorarea bradului, pentru a nu fi obositor din punct de vedere vizual, dar şi pentru a nu aluneca în kitsch.

Dincolo de sugestiile decoratorilor şi de modă, alegerea decoraţiunilor trebuie să fie în ton cu personalitatea noastră, astfel încât decorul final să ne ofere sentimente pozitive, să ne transmită o stare de bine şi de confort.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă