5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSportCulisele demisiei lui Victor Ponta

Culisele demisiei lui Victor Ponta

Retragerea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului a fost forțată de liderul PSD, Liviu Dragnea, pe fondul protestelor din București și a refuzului liderului UNPR, Gabriel Oprea, de a face un pas înapoi.

Demisia lui Victor Ponta a fost anunțată, ieri, de președintele PSD, Liviu Dragnea și abia, ulterior, a venit confirmarea premierului. De altfel, atât informațiile oficiale cât și cele neoficiale, sugerează că inter­venția lui Dragnea a fost factorul decisiv, liderul PSD temându-se de deterioarea imaginii partidului, după ce 25.000 de oameni au cerut demisia lui Ponta, în mitingul de marți seară din București.

Din declarațiile liderilor coaliției, varianta demisiei ar fi apărut marți seară, în timp ce mitingul din București lua amploare, iar discuția decisivă ar fi avut loc ieri dimineață. Deși a refuzat să își dea demisia de la Interne, Gabriel Oprea a invocat o discuție a sa cu Ponta, marți, în jurul orei 23.00, în care s-ar fi luat decizia depunerii mandatului Guvernului. Însă, fostul premier a precizat că decizia a fost luată după ce a discutat și cu Liviu Dragnea și cu liderii ALDE. Potrivit unor surse din partid, Liviu Dragnea i-ar fi transmis lui Victor Ponta că este cazul să demisioneze în urma protestelor din Bucureşti şi a scandalului provocat de liderul UNPR, Gabriel Oprea, în condiţiile în care PSD nu mai dorea să fie asociat cu UNPR, potrivit unor surse social-democrate.

Recomandarea lui Dragnea

Anterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut o serie de discuţii cu alţi lideri ai partidului, printre care preşedintele executiv, Valeriu Zgonea, în care s-ar fi decis ca actuala coaliţie să nu continue într-o formă care să conţină şi formaţiunea lui Gabriel Oprea, UNPR. În urma primelor discuţii, potrivit unor surse social-democrate, Valeriu Zgonea şi-a arătat disponibilitatea de a demisiona din fruntea Camerei Deputaţilor, pentru a transmite un “semnal”. Ulterior, au avut loc şi discuţii cu premierul Victor Ponta, care ar fi fost informat cu privire la hotărârea PSD. În aceste condiţii, Liviu Dragnea i-a „recomandat” lui Victor Ponta să demisioneze, având în vedere că Executivul nu poate fi susţinut în Parlament fără sprijinul UNPR, pe care social-democraţii nu mai vor să mizeze. Că discuția cu Dragnea a fost decisivă o dovedește și faptul că, marți, în jurul orei 20 a apărut informația că Ponta l-a demis pe șeful ANPC, Marius Dunca, semn clar că premierul căuta un „țap ispășitor” și nu lua în calcul propria demisie.

De altfel, Liviu Dragnea, cel care a anunțat demisia lui Ponta, a precizat că decizia premierului a fost luată ca urmare a faptului că partenerii de coaliţie nu au înţeles că trebuie să îşi asume responsabilitatea politică pentru evenimentele tragice, el sugerând astfel că vicepremierul Gabriel Oprea şi primarul sectorului 4 Piedone au refuzat să facă pasul înapoi. La scurt timp, după declarațiile lui Dragnea, Ponta a confirmat că a demisionat, invocând ­„supărarea legitimă din cadrul socie­tății”. „Mi-am folosit toate resursele pentru a ajuta victimele. Vreau să mulţumesc tuturor celor care şi-au făcut datoria. Răspunderea juridică va fi stabilită de justiţie. Sper să nu fie vorba de răzbunare. Să nu ne păcălim că principalii vinovaţi sunt lăcomia şi iresponsabilitatea. Constat supărarea legitimă din cadrul societăţii. Oamenii simt nevoie de mai mult. Ar fi o greşeală să ignor. Sunt gata să fac acest gest. ­Începând de azi îmi depun mandatul de prim-ministru. Supărarea, suferinţa legitimă nu trebuie să degenereze în ­jocuri de putere”, a declarat Ponta.

Ocazii ratate de a pleca

Victor Ponta a devenit premier în mai 2012 și a fost implicat în mai multe scandaluri care ar fi provocat demisia sa într-o țară occidentală. Astfel, în iunie 2012, revista „Nature” l-a acuzat pe Victor Ponta de plagiat. Premierul nu doar că nu a demisionat, dar s-a apărat cu un verdict favorabil, emis de o comisie subordonată Ministerului Educației, deși alte două comisii independente confirmaseră plagiatul.

Nu a renunțat la funcție nici după scandalul votului din diaspora de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, când mii de români au stat la cozi pentru a putea vota, după ce Guvernul a schimbat lista secțiilor de votare. Ponta a promis că va demisiona dacă va fi cercetat penal, într-un dosar privind votul din diaspora.

Nu a demisionat nici când a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Şova şi directorul Complexului Rovinari.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Prognoza meteo pentru duminică: Ploi, lapoviță și ninsori în sud și est, vreme însorită în vest și nord

Duminică, în sudul, estul și parțial centrul țării, persistă norii și ploile, care pe alocuri vor fi însoțite de lapoviță și ninsoare. În Carpații...

Eficiență sau austeritate? Posturile ocupate în sectorul public românesc, în scădere în septembrie 2024

Statistica Ministerului Finanțelor arată că sunt mai puțini angajați în sistemul public din România Numărul angajaților din instituțiile și autoritățile publice din România a...

Acțiunile Tesla explodează, urcând capitalizarea companiei la peste 1 trilion de dolari

Tesla înregistrează un avans spectaculos al acțiunilor, cu o creștere de peste 8% doar astăzi, depășind pragul de 1 trilion de dolari la capitalizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă