Proiectul construirii tunelului pe sub Dunăre, iniţiativă a primarului Marius Stan (PNL), este privită cu reticenţă chiar de către colegii de partid ai primarului Galaţiului.
Prezent la Galaţi, la invitaţia rectorului Universităţii „Dunărea de Jos”, Iulian Bârsan, pentru a susţine o conferinţă cu tema „Strategia UE a Regiunii Dunării şi dezvoltarea economico-socială a zonelor dunărene ale României”, fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, în prezent senator PNL, a declarat că ideea construirii unei traversări sau subtraversări a Dunării nu este justificată din punct de vedere economic.
La conferinţă au fost prezenţi prefectul Galaţiului, Dorin Otrocol, preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, primarul Marius Stan, preşedintele PNL Galaţi, deputatul Victor Dobre, reprezentanţi ai mediilor de afaceri şi şefi ai unor instituţii publice, profesori universitari, studenţi, etc. În deschiderea conferinţei, primarul Galaţiului i-a cerut fostului premier susţinerea proiectului construirii tunelului pe sub Dunăre, pentru care Consiliul Municipal Galaţi tocmai alocase suma de 10 milioane de euro, pentru realizarea studiului de fezabilitate.
„Fac apel la domnul Călin Popescu Tăriceanu să ne sprijine în realizarea proiectului tunelului pe sub Dunăre”, a spus primarul Marius Stan. Primarul Galaţiului spera probabil ca fostul prim-ministru să abordeze subiectul construirii tunelului pe sub Dunăre, o investiţie de 396 milioane euro, în contextul prelegerii despre Strategia UE pentru Regiunea Dunării şi să afirme că un astfel de proiect este unul important pentru UE şi ar putea fi finanţat, măcar parţial, cu fonduri europene. Ceea ce primarul Galaţiului nu ştia este că fostul prim-ministru era la curent cu datele tehnice şi financiare şi înainte de conferinţă se şi pronunţase, declarându-le jurnaliştilor că este un proiect lipsit de utilitate: „Eu nu sunt adeptul proiectelor grandioase, ci a celor utile”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Tunelul lui Stan – un proiect faraonic
În prelegerea sa, fostul premier a vorbit despre avantajele zonei riverane, dar şi despre vulnerabilităţile ei, enumerând printre acestea şi „proiecte faraonice de tipul canalului Bucureşti-Dunăre, care înseamnă doar irosirea banilor”. În acest context, Călin Popescu Tăriceanu s-a adresat autorităţilor gălăţene spunând că este necesară găsirea argumentelor economice care să demonstreze că este o investiţie necesară: „Este necesar să argumentaţi serios necesitatea traversării Dunării în zona Galaţi-Brăila”, a spus Tăriceanu referindu-se la ambele variante, construirea unui pod la Brăila sau a unui tunel la Galaţi. În opinia lui Tăriceanu, ar fi necesară repararea podului de la Feteşti şi construirea unui nou pod peste Dunăre, în zona Turnu Măgurele- Nicopole, un proiect ce „corespunde unei necesităţi fireşti a schimburilor economice româno-bulgare şi care permite accesul facil către pieţele din Grecia şi Turcia”.
Întrebat dacă este sau nu un susţinător al construirii tunelului pe sub Dunăre, fostul prim-ministru a precizat că investiţia nu se justifică din punct de vedere economic: „Vreau să înţelegeţi că nu am probleme de orgoliu şi nici idei preconcepute. Dar pentru a sprijini un proiect precum tunelul trebuie să aduceţi argumente solide, de ordin economic. Există un flux suficient de transport între cele două maluri care să justifice un astfel de tunel? Există barje sau feriboturi care nu mai pot face faţă acestui flux? Eu, uitându-mă pe hartă, nu prea văd un astfel de flux major. Poate că gălăţenii vor să meargă, în weekend, pe malul tulcean mai uşor decât cu bacul, dar altfel…”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Primarul Stan acuză „judecăţile politicianiste”
Faptul că proiectul său de suflet a fost discreditat chiar de către un coleg din PNL, în faţa opiniei publice şi a reprezentanţilor principalelor instituţii administrative, nu a fost pe placul primarului Marius Stan, care este vicepreşedinte la nivel naţional al PNL. Într-un comunicat de presă, primarul Stan şi-a făcut publică surprinderea faţă de declaraţiile fostului premier cu privire la faptul că tunelul pe sub Dunăre este o investiţie inoportună. A invocat chiar unele „judecăţi politicianiste”, prin aceasta încercând să sugereze că la baza opiniilor lui Tăriceanu s-ar putea afla preşedintele PNL Galaţi, deputatul Victor Dobre, pe care îl consideră un adversar al său. La alegerile interne din luna iunie, Marius Stan şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al PNL Galaţi, împotriva lui Victor Dobre, care a câştigat detaşat un nou mandat de preşedinte al PNL Galaţi.
„Am convingerea că domnul Tăriceanu nu a avut la dispoziţie informaţii de calitate privind oportunitatea acestui proiect şi a importanţei sale, atât pentru Galaţi, cât şi pentru Brăila. Mai mult, îmi exprim temerea că domniei sale i s-au oferit – în mod intenţionat şi în dispreţ faţă de interesele locale – nu doar elemente incorecte, ci şi judecăţi politicianiste şi fără fundament tehnico-economic. Traversarea Dunării este nu doar o idee ambiţioasă. Este un proiect de dezvoltare major pentru zona Dunării de Jos şi pentru cooperarea economică transfrontalieră cu Republica Moldova şi Ucraina, ce se poate integra cu succes în alte planuri de infrastructură de transport din zonă. Acest proiect este fundamentat pe studii de prefezabilitate făcute de firme prestigioase în domeniu. Suntem deschişi în a-i oferi domnului Tăriceanu, cât şi tuturor celor interesaţi, toate elementele tehnice şi soluţiile privind aranjamentele financiare necesare realizării acestui proiect”, se spune în comunicatul de presă al Primăriei Galaţi.