4.4 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialSilvicultorii au protestat la Palatul Parlamentului

Silvicultorii au protestat la Palatul Parlamentului

Aproximativ 70 de silvicultori din mai multe judeţe au protestat, joi, la intrarea Izvor a Palatului Parlamentului, faţă de modificarea Codului Silvic, informează Mediafax.

Preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP), Marian Stoicescu, a declarat că va trimite o petiţie preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar şi Comisiei pentru agricultură şi silvicultură, prin care profesioniştii din domeniu vor solicita să fie invitaţi la dezbaterea textului de modificare a Codului Silvic.

În opinia membrilor FAP, proiectul are multe prevederi care vor transforma Codul Silvic într-un instrument electoral.

Protestatarii au avut bannere pe care scria „Stopaţi campania de denigrare a personalului silvic”, „Silvicutorii îşi dau viaţa pentru apărarea pădurilor”, „Pentru a evita corupţia, scoateţi sectorul silvic din spectrul politic” şi „Noul Cod Silvic aserveşte personalul silvic politicului”.

Marian Stoicescu a mai spus că există o nemulţumire generală în rândul angajaţilor din domeniul silvic, deoarece prin acest proiect se pregăteşte de fapt politizarea tuturor structurilor, prin prevederea ca personalul să fie autorizat, deşi nu este vorba de meserii liberale, şi să poate fi suspendat de anumite instituţii sau comisii ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură.

„Acţiunea de politizare se vede şi din faptul că şefii de ocoale silvice vor fi numiţi numai cu acordul autorităţii publice centrale. Or, nu de asta are nevoie sectorul silvic”, a spus Stoicescu.

El a precizat că politizarea sectorului silvic va însemna că angajaţii se vor transforma în agenţi electorali şi vor fi la cheremul politicului. În plus, acest lucru reprezintă un pericol şi pentru pădure, pentru că şi ea riscă să devină „capital electoral”.

Membrii FAP cer depolitizarea sectorului silvic, inclusiv a instituţiilor de administrare a pădurilor, pentru a nu favoriza apariţia corupţiei, a furturilor de lemn şi a distrugerii pădurilor, dar şi scoaterea din textul proiectului de lege a politizării personalului silvic prin autorizarea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei de practică, precum şi depolitizarea Consiliului Naţional pentru Silvicultură.

FAP mai cere menţinerea din Legea 46/2008 – Codul Silvic a prevederii ca proprietarii care au până în 30 de hectare de pădure să primească subvenţii de la stat pentru asigurarea administrării şi a serviciilor silvice.

„Proiectul de lege nu salvează de la distrugere pădurile României, nu ia în considerare unitar şi în egală măsură toate funcţiile pădurii, dându-se importanţă numai funcţiei economice, în detrimentul celorlalte”, a mai spus Marian Stoicescu.

Proiectul noului Cod Silvic a fost aprobat de Guvern pe 2 octombrie şi trimis Parlamentului pentru dezbatere.

Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu amendamentele propuse de Comisia pentru agricultură, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 46/2008 – Codul Silvic.

Astfel, în cadrul Jandarmeriei Române se vor înfiinţa structuri specializate de jandamerie forestieră cu atribuţii în domeniul supravegherii, controlului, protecţiei şi conservării fondului forestier, precum şi pentru combaterea oricăror încălcări ale prevederilor legale.

Amendamentul a fost adoptat la propunerea comisiei de specialitate, care a argumentat că RNP Romsilva nu poate asigura singură paza fondului forestier naţional.

La propunerea Comisiei pentru agricultură, senatorii au eliminat din textul propus de guvern prevederea potrivit căreia ocoalele silvice de stat din structura Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva vor suporta din fonduri proprii cheltuielile aferente serviciului de pază a proprietăţilor forestiere de până la 30 de hectare, în limita fondurilor cu această destinaţie prevăzute în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli.

Senatorii au amânat cu un an, de la 1 ianuarie 2014 la 1 ianuarie 2015, data de la care va fi interzisă vânzarea unui procent mai mare de 50 la sută din masa lemnoasă, pusă în valoare pentru a fi recoltată ca „lemn pe picior” din păduri proprietate publică.

Senatul a adoptat proiectul de lege în calitate de primă Cameră sesizată, acesta urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Cele mai citite

Artificii, rezervoare de benzină și combustibil pentru camping folosite în explozia Tesla Cybertruck, din fața hotelului Trump din Las Vegas

Poliția a spus că știe cine a închiriat camionul, dar autoritățile nu sunt pregătite să dezvăluie încă numele FBI lucrează pentru a determina dacă incidentul...

Descoperire fascinantă într-o carieră de calcar din Anglia

Într-o carieră de calcar din sudul Angliei, o descoperire fascinantă a scos la iveală aproape 200 de urme de dinozauri, vechi de 166 de...

Vremea se schimbă în aproape jumătate de țară: viscol puternic, ninsori și ploi

În urma unui început de lună ianuarie cu temperaturi neobișnuit de calde pentru această perioadă, vremea se schimbă brusc în aproape jumătate din țară....
Ultima oră
Pe aceeași temă