Concedierile unor angajaţi ai Jandarmeriei Române, produse în anul 2011, provoacă încă procese şi denunţuri penale.
În total, din schema de personal a Jandarmeriei Române au dispărut peste 7.500 de posturi. Mai întâi, la 1 aprilie 2011, au fost radiate toate cele 4.059 de posturi vacante, iar din 15 iunie 2011, au mai fost desfiinţate 3.527 de posturi.
Mulţi dintre cei peste 3.000 de jandarmi care au fost concediaţi au dat în judecată inspectoratele judeţene ale jandarmeriei. Unul dintre aceste procese a fost pornit la Cluj, în dosarul 9447/117/2011.
Unii dintre jandarmii concediaţi acuză presupuse manevre ilegale ale conducerii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Într-un memoriu depus în instanţă, ei spun că o serie de subofiţeri de la Logistică ar fi fost trecuţi în structurile operative pentru a fi protejaţi de valul de concedieri. Foştii jandarmi afirmă că toate aceste transferuri ar fi avut loc ilegal.
După efectuarea lrp, în 15 iunie 2011, ar fi fost puşi la dispoziţie 277 de angajaţi, care apoi au fost evaluaţi, în timp ce alţi 177 de angajaţi au fost numiţi direct pe funcţii şi ar fi fost astfel scutiţi de evaluările în urma cărora conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi a decis cine a rămas şi cine a plecat din structurile jandarmeriei române. În schimb, conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi este de altă părere.
Potrivit unei întâmpinări depuse la instanţă de către generalul Aurel Litan, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, structurile clujene ale Jandarmeriei Române nu ar fi făcut altceva decât să pună în executare ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. I/654 din 10.06.2011.
El afirmă, în acelaşi document, că a fost pus la dispoziţie între personalul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi că nu ar fi fost protejat nimeni pentru a scăpa de concedieri, aşa cum susţin foştii jandarmi care l-au dat în judecată.
”Ulterior evaluării, numirea în funcţie a personalului s-a făcut în ordinea descrescătoare a rezultatelor obţinute”, mai afirmă, în documentul citat, generalul Aurel Litan. În replică, foştii angajaţi susţin că inspectoratul judeţean de jandarmi din Cluj nu ar fi anunţat tematica evaluării decât cu trei zile înaintea organizării ei, iar componenţa comisiei de evaluare nu ar fi fost cea prevăzută de lege. Ei au mai anunţat şi că vor sesiza DNA, pentru că bănuiesc posibile cazuri de corupţie legate de aceste disponibilizări.
Cotidianul ”România liberă” va reveni săptămâna viitoare cu un articol de mari dimensiuni, în care toate părţile implicate vor avea posibilitatea să îşi dezvolte punctele de vedere.