UPDATE: Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat că Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, relatează Mediafax.
„Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, dacă va fi necesar. Aceasta va fi o măsură de ultim resort, dar suntem pregătiţi şi avem capacitatea de a ridica un nou gard metalic într-un interval scurt”, a precizat oficialul ungar.
––-
Partidul naţionalist ungar Jobbik a cerut guvernului de la Budapesta să construiască fără întârziere un gard pe toată lungimea frontierei cu România, informează agenția de presă ungară MTI, citată de Mediafax.
Jobbik Partidul cere construirea gardului în condiţiile în care Slovenia a început de curând să instaleze un gard de sârmă ghimpată la graniţa sa cu Croaţia, a declarat Adam Mirkoczki într-o conferinţă de presă.
Acest lucru i-ar putea obliga pe migranţii care vor să ajungă în Europa occidentală să aleagă rute alternative, intrând în Ungaria prin România, a explicat Adam Mirkoczki.
Purtătorul de cuvânt a precizat că informaţiile privind o eventuală creştere a presiunii migraţiei asupra frontierelor României sunt examinate de comisiile pentru Apărare şi Securitate Naţională din Parlamentul ungar.
Trebuie construit un gard pe tot segmentul de 453 de kilometri al frontierei cu România, înainte ca traficanţii de persoane să înceapă să folosească această rută de tranzit în mod regulat, a avertizat Mirkoczki. El a apreciat că România ar urma „modelul sârb” şi ar permite trecerea imigranţilor peste frontieră.
Jobbik cere de asemenea consolidarea patrulelor poliţiei şi armatei la graniţa de sud a Ungariei, a conchis Mirkoczki.
Autorităţile ungare şi-au anunţat în septembrie intenţia de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara la 15 septembrie că „gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România”.
Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia.