17.4 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum au fost angajaţi şomerii Nokia cu ajutorul banilor europeni

Cum au fost angajaţi şomerii Nokia cu ajutorul banilor europeni

Datele Comisiei Europene arată că proiectul realizat la Cluj este cel mai eficient din întreaga istorie a Fondului European pentru Ajustarea Efectelor Globalizării.

 

După ce ani la rând România a fost ”oaia neagră” în privinţa absorbţiei fondurilor europene, funcţionarii din Cluj au ajuns să fie daţi drept model de către Comisia Europeană. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a încheiat cel mai de succes proiect finanţat vreodată din Fondul European pentru Ajustare la Efectele Globalizării.

Este vorba de proiectul ”Centrul de Tranziţie de la Jos la SmartJob”, dedicat şomerilor care au fost concediaţi de producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia, după ce acesta şi-a închis fabrica din comuna clujeană Jucu şi şi-a transferat producţia în Asia. Potrivit directorului Agenţiei clujene, Daniel Don, 83 la sută din cei concediaţi de Nokia au fost reintegraţi pe piaţa muncii. ”Până acum, cel mai de succes proiect finanţat de acest fond a presupus reangajarea a 78 la sută dintre cei concediaţi”, a spus Daniel Don. Cel mai rapid şi-au găsit de ­lucru informaticienii concediaţi de Nokia, Ei au fost angajaţi imediat de companiile software din Cluj.

Mai greu de angajat au fost cei 2.100 de salariaţi care munceau în fabrica de telefoane mobile din Jucu. Totuşi, cei mai mulţi dintre ei şi-au găsit locuri de muncă chiar pe platforma industrială din comuna clujeană. Însă nu toţi cei disponibilizaţi de Nokia au devenit angajaţi unor companii precum Bosch ori DeLonghi. Şaizeci şi unu dintre foştii angajaţi ai companiei finlandeze au început afaceri pe cont propriu şi au devenit antreprenori. ”Ei au primit afaceri la cheie. Le-am întocmit planuri de afaceri, le-am confecţionat cărţi de vizită, bannere, flyere ca să se poată prezenta bine la diferite târguri”, a spus Daniel Don. Unii dintre ei au iniţiat pensiuni, ateliere de produs mobilă sau de produs piatră naturală.

Acesta a fost cel de-a treilea proiect de succes derulat de AJOFM Cluj, după „Funcţionarul Electronic“ şi după call centerul dedicat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Cu ajutorul acestor proiecte, AJOFM Cluj a redus la maximum birocraţia, pentru că „Funcţionarul Electronic“ permite validarea automată a documentelor depuse de şomeri, iar cu ajuorul call centerului angajatorii care scot la concurs diferite posturi primesc instantaneu toate CV-urile persoanelor care corespund descrierii funcţiei disponibile.

Cele mai citite

Mattias Kait va lipsi câteva săptămâni după o leziune musculară în derby-ul cu FCSB!

Internaționalul estonian al Rapidului, Mattias Kait, a fost diagnosticat cu o leziune musculară care îl va ține departe de teren în perioada următoare, conform...

Ajutor de minimis de 25 milioane euro pentru cultivarea legumelor în sere

Producțiile care sunt eligibile pentru finanțare sunt cele de roşii, ardei gras, gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde În ședința de Guvern...

Tragedie în Mexic! 12 persoane au murit în urma unei explozii la o fabrică

O explozie la o fabrică de oțel din statul mexican Tlaxcala a ucis 12 persoane, a declarat miercuri un oficial local, potrivit AFP. Din păcate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă