Ancheta procurorilor în cazul Colectiv arată că tragedia s-a produs în urma unui lanț de greșeli făcute de patronii clubului, funcționarii din Primăria Sectorului 4, primarul Cristian Popescu Piedone și doi angajați ai ISU.
Dacă angajații Inspectoratului General de Urgență (ISU) Petrică George Matei și Antonina Radu, care au făcut controale la Colectiv, și-ar fi îndeplinit atribuțiile, clubul nu ar fi funcționat fără să îndeplinească toate obligațiile cerute de legislația de protecție împotriva incendiilor. În urma acestei concluzii, Curtea Militară de Apel a admis, sâmbătă, contestația procurorilor Direcției Generale Anticorupție. Drept urmare, căpitanul ISU Antonina Radu a fost plasată în arest preventiv. În cazul colegului ei fusese luată o măsură similară în cursul săptămânii trecute.
„Gravitatea excepţională a faptelor comise de inculpaţi rezidă în consecinţele catastrofale generate de aceste fapte, inculpaţii, datorită pregătirii lor, putând să estimeze cu precizie riscurile la care se pot expune în concret persoanele care participau la activităţi în clubul respectiv. Or, în loc să facă toate demersurile prevăzute de legile în vigoare, regulamentele şi ordinele superiorilor şi fişa proprie a postului fiecăruia, pentru a elimina aceste riscuri, au acţionat în sens contrar, colaborând practic cu societatea controlată pentru acoperirea deficienţelor majore existente şi care în final au adus la dezastrul din 30 octombrie 2015“, se precizează în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Militar București, citată de Mediafax.
Procurorii au arătat în ordonanța de reținere că în perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015 cei doi ofițeri inspectori „cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu“.
Primarul Cristian Popescu Piedone este, la rândul lui, acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual, privind emiterea autorizației de funcționare pentru clubul Colectiv. De asemenea, funcționarele din subordinea sa, Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, sunt la rândul lor acuzate de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu și la fals intelectual.
Cei trei sunt cercetați în libertate, în urma unei hotărâri judecătorești.
Tot săptămâna trecută, Tribunalul București a decis ca patronii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Ganea și Costin Mincu, să rămână în arest preventiv.
Cei trei sunt acuzați de ucidere din culpă pentru că nu au luat toate măsurile necesare pentru ca persoanele care intrau în localul lor să fie în siguranță.
Până acum, 55 de persoane au decedat în urma incendiului izbucnit pe 30 octombrie în clubul bucureștean Colectiv, iar alte în jur de 200 au fost rănite. Ieri, 62 de persoane rănite la Colectiv mai erau internate în spitalele bucureștene, 14 dintre acestea fiind în stare critică și gravă, potrivit Ministerului Sănătății, citat de agerpres.ro.
Alte 37 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate în Austria, Belgia, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel.