România şi Bulgaria participă la EUROSUR, întrucât cele două ţări sunt parte a spaţiului Schengen, din punct de vedere juridic, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri interne, Michele Cercone, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, citat de Mediafax.
„Din punct de vedere juridic, România şi Bulgaria sunt parte a Schengen. Există o parte a acquis-ului Schengen referitor la ridicarea controalelor la graniţele interne care nu se aplică (celor două ţări). Dar teoretic şi juridic România şi Bulgaria sunt parte a zonei Schengen”, a precizat, într-o conferinţă de presă, Michele Cercone, rugat să clarifice faptul că cele două ţări participă la sistemul EUROSUR care va proteja graniţele Schengen.
La insistenţele jurnaliştilor, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a explicat că toate ţările sunt parte a Schengen din momentul aderării la UE, dar când este vorba de controlul la graniţele interne este necesară o decizie politică.
„E pur şi simplu o chestiune juridică. Începând din momentul în care devin membre ale UE, toate ţările, cu excepţia celor care decid să nu facă parte din spaţiul Schengen, sunt considerate ca parte a spaţiului Schengen şi li se aplică acquis-ul Schengen. În cazuri specifice, când este vorba să se aplice legislaţia Schengen în ceea ce priveşte ridicarea controlului la graniţele interne, este nevoie de o decizie în unanimitate din partea statelor membre”, a spus purtătorul de cuvânt.
Citeşte şi: Mark Gray: Activitatea DIICOT ar putea fi supravegheată în cadrul MCV
Întrebat dacă precizările sale reprezintă un mesaj pentru Consiliul JAI de vineri, unde s-ar putea discuta acest subiect, Michele Cercone a negat. „N-are nimic de-a face (cu JAI). Este o decizie (aderarea României şi Bulgariei la Schengen – n.r.) care trebuie să fie luată de Consiliu E doar o definiţie juridică”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE.
Conform unui comunicat al CE, la noul sistem european de supraveghere a frontierelor externe (EUROSUR), care a devenit operaţional luni, iau parte 19 ţări membre Schengen (printre care sunt enumerate şi România şi Bulgaria) din sudul şi estul Uniunii Europene, care au graniţe externe. Celelalte 11 state membre ale Schengen se vor alătura EUROSUR de la 1 decembrie 2014.
Obiectivul EUROSUR constă în sprijinirea statelor membre în eforturile lor de a limita numărul de resortisanţi ai ţărilor terţe care intră ilegal pe teritoriul UE, prin „îmbunătăţirea conştientizării situaţiei la frontierele lor externe” şi prin „creşterea capacităţii de reacţie a serviciilor lor de informaţii şi de control la frontiere”, informează Comisia Europeană.