25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCicada 3301 - misterul care a uluit Internetul

Cicada 3301 – misterul care a uluit Internetul

O misterioasă organizaţie on line a provocat cei mai buni spărgători de coduri ai lumii să decripteze o serie de mesaje cifrate. Aceştia nu au reuşit însă, după doi ani de încercări, să afle cine se ascunde în spatele proiectului numit “Cicada 3301”.

Într-o seară obişnuită de ianuarie, în 2012, un analist suedez a nimerit peste un mesaj ciudat postat pe un forum, scris cu litere albe pe fond negru, descrie cotidianul britanic The Daily Telegraph de unde a pornit totul. “Bună. Căutăm indivizi foarte inteligenţi. Pentru ai găsi, am pregătit un test. Există un mesaj ascuns în această imagine. Găseşte-l şi te va conduce pe drumul spre noi. Abia aşteptăm să-i cunoaştem ce acei câţiva care vor ajunge până la capăt. Noroc”, astfel suna mesajul care a dat startul uneia dintre cele mai intense competiţii din Internet (vezi galeria foto). La final, textul era semnat doar “3301”.

Cifrul folosit de al-Qaeda

Suedezul, pe numele său Joel Eriksson, a înţeles că mesajul era un exemplu de steganografie digitală. Steganografia este arta ascunderii de informaţii secrete în scriere, iar varianta sa digitală se referă la ascunderea datelor în fişiere de computer. “Cel mai adesea informaţiile sunt ascunse în imagini – astfel, cel care sparge codul, de exemplu, prin schimbarea culorii fiecărui al 100-lea pixel, poate descoperi o imagine cu totul diferită din zgomotul de fundal”, potrivit cotidianului britanic. Tehnica e folosită în special de cei care vor să încarce pe site-uri secrete pornografie infantilă. Iar în 2002, unii specialişti au sugerat că operaţiunile al-Qaeda au fost coordonate prin mesaje criptate prin această metodă, informaţiile fiind ascunse în fotografii postate pe site-ul e-bay, se afirmă în articolul “Misterul din Internet care a uluit lumea”.

Joel Eriksson a reuşit să spargă primul nivel al codului. A descoperit o referinţă către “Tiberius Claudius Caesar”. Joel a înţeles că e vorba de “cifrul Cezar”, o tehnică de criptare numită după împăratul roman Julius Caesar, care o folosea în corespondenţa sa privată. “Fiecare literă din textul iniţial este înlocuită cu o literă care se află în alfabet la o distanţă fixă faţă de cea înlocuită. Cum Claudiu a fost al patrulea împărat, însemna că cifra 4 are o semnificaţie aparte şi Eriksson a găsit astfel o adresă web ascunsă în imaginea iniţială”, potrivit The Daily Telegraph.

Suedezul a mers pe link-ul respectiv, dar s-a dovedit a fi doar o pistă înşelătoare, pentru că nu a găsit acolo decât fotografia unei raţe şi mesajul: “Woops! Numai momeli pe acest drum. Se pare că tu nu poţi ghici mesajul”. Era mai complicat decât cifrul Caesar.

CIA, o variantă a jocului

De fapt, ceea ce părea ca un joc uşor pentru un spărgător de coduri s-a dovedit a fi cel mai greu puzzle lansat vreodată pe Internet, o cursă în care s-au prins, în ultimii doi ani, mii de competitori. O cursă în care organizaţia misterioasă lansează câte un set de ghicitori. Până acum, acestea i-a trimis pe entuziaştii spărgători de coduri către diverse locuri de pe glob din lumea reală, ori către ceea ce este cunoscut în mediul virtual ca “darknet” sau “internetul ascuns”. Dar numai atât.

Asta deşi, decriptarea a solicitat cunoştinţe de teoria numerelor, filosofie şi muzică clasică, informaţiile despre literatura cyberpunk şi despre practicile oculte din perioada victoriană. “Doar un lucru e sigur: deocamdată nimeni nu ştie sigur despre ce e vorba în această provocare – cunoscută ca Cicada 3301 – sau cine se află în spatele său. Unii susţin fie că e vorba despre o societate secretă, despre un nou curent politic ori un mecanism ocult de recrutare pentru un corp miltar. Iar aici toată lumea se gândeşte că e vorba de CIA”, afirmă ziarul britanic.

Iar dacă unii au renunţat pe parcurs, pentru alţii a devenit o obsesie. Joel Ericksson încearcă şi acum să-i dea de cap. Iar dacă la început, ghicitorile lansate de “Cicada 3301” nu i s-au părut grele, ulterior au devenit interesante şi au solicitat alte cunoştinţe, despre caractere hecadecimale, despre inginerie inversată şi numere prime. “Imaginele cu insecta numită cicada au devenit un motiv comun. Ştiam că cicada iese din pământ o dată la câţiva ani – ani numere prime, 13 sau 17. Aşa încât codul avea un sens”, scrie The Daily Telegraph.

Totuşi, în ciuda acestor indicii, încă nu se ştie care este sursa celei mai grele provocări din Internet. “Dar tocmai în asta constă frumuseţea. E imposibil să ştii până nu rezolvi tot puzzle-ul”, afirmă suedezul. De aceea, pentru el şi pentru alte câteva mii de competitori data de 4 ianuarie 2014 este foarte importantă: va fi lansat un nou set de ghicitori. “Poate atunci vom aflat tot”, speră Joel. “Dar cumva mă îndoiesc”.

Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă