0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Tehnocrații din Cabinetul Cioloș cu legături politice

REVISTA PRESEI: Tehnocrații din Cabinetul Cioloș cu legături politice

În ziarele de joi, citim despre tehnocrații din Cabinetul Cioloș care au legături politice, dar și despre erorile și abaterile de zeci de milioane de lei, ale Casei Naționale de Pensii Publice și ale unor casele teritoriale de pensii. Găsim, totodată, un interviu cu istoricul Neagu Djuvara, aflăm cum vrea să numească Gigi Becali echipa Steaua, dar și câți români muncesc în microîntreprinderi. 

În ziarul Adevărul citim despre miniștrii noului Guvern, bănuiți de legături politice, precum Vasile Dâncu, Ciprian Bucur și Costin Grigore Borc.

„În Guvernul lui Dacian Cioloş şi-au făcut loc, printre tehnocraţi, şi miniştri cu legături politice bine înrădăcinate, oameni fără carnet de partid, dar care au lucrat pentru politicieni şi persoane care au fost numite politic în funcţiile deţinute înainte de a ajunge miniştri. Premierul Dacian Cioloş a urmărit formarea unei echipe alcătuită din „specialişti integri“, însă nu a reuşit înlăturarea completă a politicului din noua formulă guvernamentală. Deşi niciunul dintre membrii Guvernului nu are carnet de partid, aproape o treime din echipa lui Cioloş are rădăcini în sfera politicului”, notează publicația.

Totodată, Cotidianul.ro vorbește despre erori şi abateri de zeci de milioane de lei, comise de Casa Națională de Pensii.

„Inspectorii au găsit că s-au făcut plăţi de pensii în avans, s-au acordat pensii unor decedaţi, unor urmaş sau soţ supravieţuitor deşi nu avea acest drept, s-au acordat pensii unor salariaţi etc. S-au calcualt prejudicii de 22 de milioane de lei şi abatari contabile de 10 miliarde de lei. Aceste abateri au fost identificate pe baza unor eşantioane stabilite de către echipele de audit, de unde au rezultat valori estimate ale abaterilor”, informează Cotidianul.

Gsp.ro critică decizia ISU de a nu acorda aviz de funcționare a Stadionului Național, în timp ce stadionul din „Ştefan cel Mare” are toate avizele necesare, deşi se află în condiții ce ar putea pune în pericol suporterii.

„Arena Naţională nu are aviz de funcţionare pentru Derby de România, dar stadionul Dinamo da! Gazeta a vizitat ieri „Groapa” şi a găsit prăpăd: bucăţi imense de beton se desprind cu uşurinţă din zidurile arenei, scaunele sînt rupte şi sparte, gazonul e stricat. Aici se va juca duminică Dinamo – Steaua. ISU n-a garantat pentru ca Derby de România să se joace pe Arena Naţională, dar stadionul din „Ştefan cel Mare” are toate avizele necesare, deşi arată jalnic”, notează Gsp.ro

În Prosport citim despre numele pe care Gigi Becali ar putea să îl dea echipei de fotbal Steaua București. 

„O să îi schimb şi numele. Nu-i mai spunem nici Steaua, îi spunem Tracia, un nume românesc, normal. Sau Dacia, sau Soarele Bucureşti. O să le sară lumea în cap. Nu e problemă, poţi să îi schimbi numele şi de 10 ori. Aşa a făcut şi Astra, din Astra Ploieşti în Astra Giurgiu. Dacă nu ajung în Liga Campionilor, le-o dau lor. Îi schimb numele şi le-o dau lor, cu tot cu palmares, cu nume, tot”, apoi a continuat tirul la adresa lui Boroi: „Eu l-am sunat pe Boroi, dar nu răspunde. Vreau să îi spun: ‘Măi, domnul Boroi, pentru ce stau să mă cert? Eu vreau viaţă liniştită. Ia zi, mă, ce vrei? Vrei să schimbăm numele? Hai să schimbăm numele şi gata. Hai să semnăm un contract, să terminăm bâlciul şi gata, ce mai vrei altceva?’ După aia o să vină cu altele şi altele”, a completat Becali, potrivit prosport.ro.

Evz.ro ne prezintă un interviu cu profesorul Neagu Djuvara, în vârstă de 99 de ani, care reprezintă „o adevărată lecție de istorie”.

 Dan Andronic: Ați împlinit 99 de ani, mergeți pe 100. Cum se vede istoria, după 100 de ani de viață?

– Neagu Djuvara: Asta depinde de, cum să spun, de dragostea pe care o ai pentru istorie sau nu. Majoritatea oamenilor, asta o spun din experiență, nu au simțul istoriei.

– Adică trăiesc în prezent.

– Omul trăiește în prezent și nu se mai gândește că, dacă el este cum este, este pentru că a fost fabricat de generații de oameni întregi. Când ai mania istoriei, simțul istoriei, adică vrei să cunoști ce a făcut tatăl, ce a făcut bunicul, ce a făcut străbunica… intri într-o lume din care ieși, ca să zic așa, adică al cărei rezultat ești. În cazul meu, din partea mamei, că din partea tatălui…”, a declarat Neagu Djuvara, pentru Evenimentul Zilei. 

Din Ziarul Financiar aflăm că  aproximativ 600.000 de salariaţi români lucrează în microîntreprinderi: „Aproximativ 87% din companiile din România au mai puţin de 10 salariaţi, ponderea microîntreprinderilor din România în numărul total de firme fiind mai scăzută decât media înregistrată la nivelul statelor Uniunii Europene (92,7%), potrivit datelor publicate ieri de Eurostat.Astfel, România are una dintre cele mai scăzute ponderi ale microîntreprinderilor în totalul companiilor, fiind precedată în clasamentul eu­ropean de Germania (cu o pondere de 82,3% a firmelor cu mai puţin de 10 angajaţi în total), Luxemburg (86,8%) şi Austria (87,1%).  La polul opus din acest punct de vedere sunt state precum Grecia, Slovacia sau Cehia, unde peste 96% din companii au câte mai puţin de 10 salariaţi”.

Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă