Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Stella Ronner-Grubacic, a declarat, joi, că Olanda își păstrează poziţia privind aderarea la Schengen a României, informează Mediafax.
Mai mult, ambasadorul a subliniat, după o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, că atât România, cât și celalte state membre UE au „mult de muncă”, în contextul atacurilor de la Paris şi a crizei refugiaţilor.
„Ştiu despre noul dvs Guvern recent instalat. Va fi foarte mult de muncă de acum înainte nu numai pentru România , dar şi pentru întreaga UE. Acesta este unul dintre subiectele dezbătute. S-au întâmplat o mulţime de lucruri în UE , atacuri dramatice în Paris în weekendul trecut, care s-au succedat crizei refugiaţilor”, a spus ea.
Stella Ronner-Grubacic a afirmat aceste subiecte se află pe agenda UE, iar ţările membre le discută în cadrul întâlnirilor de la Bruxelles, iar pentru Olanda sunt extrem de relevante pentru că va prelua preşedinţia UE de la 1 ianuarie 2016.
Citește și: Presa străină: Franţa va cere suspendarea acordului Schengen
„Am avut acelaşi gen de conversaţie cu el pe care am avut-o şi cu Valeriu Zgonea. I-am prezentat mandatul meu în contextul dinamicilor din România şi din regiune. A fost o întâlnire productivă şi aştept să lucrez cu el în calitate de ministru de Externe al României”, a spus ambasadorul olandez la Bucureşti.
Întrebată dacă România poate spera să fie primită în Schengen, anul viitor, Stella Ronner-Grubacic a declarat că poziţia Olandei a rămas neschimbată în această privinţă, afirmând că va discuta despre acest aspect atunci când va fi înscris pe agenda Consiliului European.
Stella Ronner-Grubacic a mai spus că ce se întâmplă acum va influenţa agenda de la Bruxelles şi că rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în anul următor. Ea a ţinut să precizeze că nu a discutat cu Valeriu Zgonea despre aderarea României la Spaţiul Schengen, în cadrul întâlnirii de joi.
Citește și: Schengen, un eşec colectiv românesc