După mai multe performanţe în observarea unor corpuri cereşti, la Observatorul Astronomic care funcţionează în cadrul Complexului Muzeal pentru Ştiinţele Naturii (CMSN) „Răsvan Angheluţă” din Galaţi a fost înregistrată şi o premieră naţională: pentru prima oară, a fost descoperit un asteroid dintr-un observator astronomic din România, fiind o realizare integral românească.
Descoperirea a fost făcută în noaptea de 29 spre 30 octombrie, de doi dintre specialiştii din cadrul Observatorului Astronomic de la Galaţi.
„Asteroidul a fost descoperit pe teritoriul constelaţiei şi a primit denumirea . El a fost văzut în imaginile făcute cu telescopul principal al Observatorului Astronomic. Imediat au fost raportate primele poziţii – coordonate cereşti – ale noului asteroid către Minor Planet Center. Pentru a contribui la o determinare a orbitei asteroidului, acesta a fost reobservat şi în alte două nopţi. De asemenea, la cererea noastră, asteroidul a fost observat şi de către un alt observator astronomic, din Marea Britanie”, ne-a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.
În urma analizei observaţiilor, Minor Planet Center a comunicat că „2013 UX11” este un asteroid din Centura Principală de Asteroizi, care se găseşte între orbitele planetelor Marte şi Jupiter. În acelaşi timp, a fost calculată şi perioada de rotaţie a asteroidului în jurul Soarelui, aceasta fiind de aproximativ 4.2 ani tereştri. De asemenea, a fost estimată şi dimensiunea noului asteroid, acesta având un diametru de aproximativ 2 – 2.5 kilometri.
„Ne bucurăm că am reuşit această premieră naţională, să descoperim un asteroid de la Galaţi ! Este o realizare importantă pentru instituţia noastră, meritul principal fiind al specialiştilor din cadrul Observatorului Astronomic, care au desfăşurat, în multe nopţi, activităţile de monitorizare şi fotografiere a boltei cereşti”, a adăugat Emil Strungă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.
Observatorul din Galaţi, în top 40 mondial
Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a început monitorizarea asteroizilor în luna august 2011. Până în prezent, au fost observate peste 1.100 de obiecte – asteroizi, comete şi planete pitice, fiind raportate către Minor Planet Center peste 10.000 de poziţii – perechi de coordonate cereşti – ale acestora. Din punctul de vedere al observaţiilor asupra asteroizilor şi cometelor Astfel, Observatorul Astronomic din Galaţi este în prezent cel mai activ observator astronomic din România, pe locul 8 în Europa şi este în top 40 mondial, ierarhie râvnită de specialişti din peste 1.800 de observatoare din întreaga lume.