Mai mulţi secretari de stat din ministere şi doi consilieri ai premierului Victor Ponta au fost propuşi să facă parte din Adunările Generale ale Acţionarilor sau Consiliile de Administraţie de la Electrocentrale Bucureşti, Nuclearelectrica, Electrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia.
Ioana Maria Petrescu, consilier de stat la Cancelaria premierului Ponta, a fost propusă ca reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii Electrocentrale Grup Bucureşti.
Ea este profesoară de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland. Este specializată pe finanţe publice, economia ţărilor în curs de dezvoltare şi emergente şi pe economia de securitate naţională. A terminat Universitatea Harvard (doctorat şi masterat în economie) şi Wellesley College (licenţă în economie şi matematică).
Surse oficiale au declarat că pe lista de propuneri a fost inclusă şi Geanina Cristina Puşcaşu, actual consilier de stat în Guvern şi fostă asistentă la Bruxelles a europarlamentarului Daciana Sârbu, pentru postul de reprezentant a statului în AGA la Nuclearelectrica.
În acelaşi timp, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Gigel Paraschiv, a fost propus pentru AGA la Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ”Electrica” S.A. Bucureşti, iar secretarul de stat în Departamentul pentruEnergie, Maricel Pop, ca membru în Consiliul de Administraţie la Hidroelectrica-Serv S.A.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Alexandru Dunca, este propus pentru AGA Societăţii Complexului Energetic Oltenia, subsecretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Energie, Marcel Bogdan Pandelică, la AGA Electrica S.A. iar secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene Gabriel Onaca, pentru AGA de la Electrica Distribuţie Muntenia Nord Ploieşti.
Modelul, însuşit şi de miniştrii Mănescu şi Şova
Recent, presa a relatat despre cooptarea în AGA companiilor de stat a unor funcţionari fideli Guvernului. Prezenţa într-o AGA devine foarte avantajoasă după ce în vară Guvernul a majorat de 25 de ori indemnizaţiile de şedinţă.
Până în vara acestui an indemnizaţia cuvenită pentru participarea la o AGA era cifrată la 1%, nivel stabilit în timpul guvernării PDL. În luna august, Guvernul a adoptat OG 26/2013, care măreşte până la 25% din salariul directorului general indemnizaţia de participare la o şedinţă AGA. Măsura a primit şi aprobarea Parlamentului în luna octombrie.
Potrivit ziarului Gândul, AGA Companiei Naţionale de Autostrăzi este dominată de consilierii ministrului Dan Şova, în ciuda lipsei de experienţă în domeniu a multora dintre aceştia. Şova a numit aici o profesoară de desen autoare de manual, un referent care a lucrat la grupul parlamentar PSD, o tânără de 23 de ani salariată a unei fundaţii a lui Dan Voiculescu şi pe fiul unei controversate foste şefe a Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor. În CA pe de altă parte apar doi foşti secretari de stat la Departamentul Marilor Proiecte, Simona Maya Teodoroiu şi Alexandru Năstase, ambii susţinuţi de PSD, alături de preşedintele PSD Corabia, de un fost partener la Casa de avocatură Şova & Asociaţii, un consilier al premierului Victor Ponta – Costin Mihalache – şi un fost director controversat din CNADNR.
„România liberă“ a dezvăluit în urmă cu o săptămână că şefi de cabinet sau consilieri personali din cadrul Ministerului Transporturilor încasează mii de euro lunar, în urma participării lor timp de 1-2 ore pe lună la Adunările Generale ale Acţionarilor din companiile subordonate. Cum contractele de management ale directorilor de companii prevăd sume în jurul a 10.000 de euro lunar, rezultă că norocoşii consilieri, mulţi dintre ei fără nici o legătură cu domeniul în cauză, pot primi lunar mii de euro pentru ora petrecută la o şedinţă AGA. Măsura este prevăzută într-un ordin emis de către ministrul Transporturilor, Ramona Nicole Mănescu, la finele lunii octombrie.