Preşedintele organizaţiei de tineret a PSD, Mihai Sturzu, apare ca invitat permanent într-o emisiune difuzată săptămânal de TVR 2, deşi este membru al comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, comisie care poate demite conducerea televiziunii publice. Politicianul recunoaşte că nici nu s-a gândit că ar putea fi în mijlocul unui conflict de interese.
TVR plăteşte 140.000 de euro pentru emisiunea “În ţara minunilor”, ai căror prezentatori sunt doi dintre membrii trupei Hi-Q. Deputatul Mihai Sturzu, care face parte din aceeaşi formaţie, participă la program ca invitat permanent.
Citeşte şi Scandal de 140.000 euro la TVR cu deputatul PSD din trupa Hi-Q
Apariţia liderului PSD într-o emisiune a televiziunii publice ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte conflictul de interese. Printre responsabilităţile comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, din care face parte şi deputatul PSD, se numără “activitatea presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă”, adică inclusiv a TVR.
15% din venituri pentru producţii proprii
Altfel, conducerea Societăţii Române de Televiziune a trebuit să răspundă de mai multe ori, pentru activitatea sa, în comisie. Preşedintele director general al televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, cel care a susţinut crearea unei emisiuni al cărui invitat permanent să fie Mihai Sturzu, a fost prezent, luna trecută, la dezbaterile privind modificarea legii de reorganizare a TVR. Schimbările ce urma să fie aduse acestei legi au fost dezbătute de mai multe ori în cadrul comisiei, la fiecare şedinţă fiind prezent şi Mihai Sturzu.
Anterior, în martie 2013, deputatul fusese în vizită la TVR, împreună cu colegii săi parlamentari, pentru a vedea „stadiul implementării Programului de redresare economică a televiziunii, pregătirile pentru lansarea noilor programe şi alte aspecte specifice funcţionării Televiziunii Române. Discuţiile au vizat dificultăţile financiare, dar şi oportunităţile pe care televiziunea publică le are în spaţiul media românesc”, după cum este menţionat într-un comunicat al instituţiei.
Mai mult, deputatul PSD este unul dintre iniţiatorii unui proiect de lege prin care se permite Televiziunii române să folosească 15% din veniturile din publicitate pentru realizarea de producţii proprii. Propunerea a fost adoptată tacit de către Camera Deputaţilor şi, ulterior, a primit aviz favorabil şi de la comisia de buget finanţe din Senat.
CNA la raport
Deşi o reglementare a Consiliului Naţional al Audiovizualului interzice oamenilor politici să mai fie realizatori de emisiuni tv, Mihai Sturzu a primit o derogare de la CNA, care-i permite să apară în cadrul programului “În ţara minunilor”, pe motiv că acesta nu are caracter politic.
Pe de altă parte, una dintre persoanele care au fost audiate constant, în ultimele luni, de comisia de cultură a Camerei deputaţilor a fost chiar Laura Georgescu, preşedintele CNA.
Aceasta a trebuit să răspundă acuzaţiilor aduse Consiliului. Astfel, pe data de 30 octombrie, “doamnei Laura Georgescu i s-a solicitat un punct de vedere cu privire la acuzele aduse Consiliului Naţional al Audiovizualului de către posturile de televiziune Realitatea TV şi, respectiv, Antena 3 şi a răspuns întrebărilor legate de cazul DD-TV”, potrivit procesului verbal al şedinţei.
Şeful CNA a mai fost prezent în faţa “comisarilor” şi în septembrie, când “a prezentat situaţia creată ca urmare a declarării, de către Agenţia Naţională pentru Integritate, a stării de incompatibilitate în care se află domnul Christian Mititelu şi domnul Răsvan Popescu, membrii ai Consiliului Naţional al Audiovizualului”.
Derogarea pe care CNA a dat-o în cazul liderului PSD a fost confimată pentru presă chiar de către preşedintele TVR Claudiu Săftoiu. “Faptul că un membru al Parlamentului este un invitat permanent, dar nu realizează emisiunea respectivă ne-a fost cumva confirmat printr-o decizie a CNA-ului care permite persoanelor politice să participe la emisiuni în condiţiile în care nu fac propagandă sau nu vorbesc despre un context politic anume. Nu cred că există un impediment pentru prezenţele de talent (în emisiuni, n.r.) ale unor reprezentanţi ai spectrului politic”, a precizat şeful TVR.
Raportul de activitate, hop de netrecut
Dar cel mai important aspect vine din faptul că membrii comisiilor de cultură ale Parlamentului au un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte soarta conducerii TVR. În ultimii ani, preşedinţii director general al instituţiei au fost schimbaţi după ce membrii comisiilor au dat vot negativ activităţii acestora. Astfel, fostul manager Andi Lăzescu şi-a pierdut postul şi după ce Parlamentul şi-a însuşit respingerea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2011 de către comisiile de cultură ale celor două camere. Alexandru Sassu a avut o soartă similară în 2010.
Deputatul Mihai Sturzu ne-a declarat că nici nu s-a gândit că activitatea sa ca membru al Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor poate fi în conflict de interese, fie şi numai din punct de vedere moral, cu poziţia sa de invitat permanent la TVR. “La asta nu m-am gândit niciodată, sincer să fiu. Marea întrebare de când am intrat în politică a fost cât voi mai putea fi şi cântăreţ. Eu îmi doresc foarte mult să fiu alături de colegii mei, pentru că îmi place, pentru că e o chestiune de loialitate. Şi având în vedere că formatul presupune că trupa Hi-Q cântă, evident că nu puteau cânta fără mine”, a explicat deputatul PSD.
Acesta a menţionat că trupa Hi-Q a mai avut emsiuni la TVR chiar în cursul acestui an, fără ca apariţiile să fie criticate. “Nu cred că e imoral ce fac, pentru că noi apărem la televizor de 17 ani de zile. Nu e ca şi cum un politician şi-a găsit o şmecherie să apar mai des la televizor. Trupa Hi-Q avut emisiune la TVR şi în vară, dimineaţa, şi am apărut şi acolo. Tot TVR a mai transmis şi în vară, integral, un concert aniversar Hi-Q, plus “, a precizat Mihai Sturzu.
Acesta a arătat că este dispus să se supună oricărei comisii de anchetă care să arate dacă a a luat sau nu bani de la TVR.