Cabinetul Ponta speră că va obţine suplimentar din ultimele taxe şi impozite introduse încă 5 miliarde lei la buget. Banii câştigaţi astfel sunt de 15 ori mai puţini decât cei ce ar putea fi obţinuţi dintr-o eventuală aducere a evaziunii fiscale la media europeană.
Guvernul va încasa anul viitor aproape 5 miliarde lei din noile impozite, schimbarea regimului de impunere pentru întreprinderile mici şi mijlocii, modificarea modului de calcul al accizelor, creşterea salariului minim brut pe economie şi extinderea bazei de calcul a contribuţiilor de sănătate, potrivit Mediafax.
Cei mai mulţi bani vor fi aduşi de accizarea suplimentară a carburanţilor cu 7 eurocenţi pe litru. De aici Cabinetul Ponta speră să câştige în plus 1,8 miliarde lei, în cazul motorinei, şi 810 milioane lei la benzină.
Actualizarea nivelului accizelor cu inflaţia, măsură de altfel contrară directivelor europene care prevăd calculul accizei în monedă naţională în raport cu un curs fix faţă de euro, stabilit la 1 octombrie anul precedent, va aduce şi aceasta 1,1 miliarde lei. Alte măsuri ce vor aduce bani sunt interzicerea practicării vânzărilor cu prime la produsele accizabile tutun şi alcool (246 milioane lei), schimbarea modului de impozitare a IMM-urilor (impozitul forfetar – 49,8 milioane lei), extinderea bazei de calcul a contribuţiilor sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (tot 49,8 milioane lei), introducerea impozitului pe construcţii speciale (488 milioane lei) şi creşterea salariului minim brut pe economie (de la 800 de lei la 900 de lei, în două etape, anume 1 ianuarie şi 1 iulie) cu o impozitare corespunzătoare (344 milioane lei).
Măsurile au fost criticate intens în ultimele zile de asociaţii ale oamenilor de afaceri din România sau internaţionale, dar şi de patronate din diferite domenii, precum transportatorii nemulţumiţi de o foarte probabilă creştere a preţurilor la carburanţi. De aceea se pune întrebarea: se puteau evita aceste majorări de taxe? Există alte căi prin care Guvernul ar putea obţine cele 5 miliarde lei? Răspunsul este pozitiv.
Potrivit Consiliului Fiscal, România înregistrează o pondere a veniturilor bugetare în PIB de 33,5%, mai puţin cu 11,9 puncte procentuale din PIB faţă de media europeană. Ca urmare există un spaţiu semnificativ de ameliorare a performanţei colectării de venituri bugetare. Cele 5 miliarde lei la care speră Guvernul reprezintă doar 1% din PIB. O ameliorare minimă a colectării ar fi făcut, deci, inutil potopul de taxe şi impozite anunţat în ultima perioadă.
Venituri suplimentare în 2014
1,8 miliarde lei accize motorină
810 milioane lei accize benzină
488 milioane lei impozit construcţii speciale
344 milioane lei venituri suplimentare din creşterea salariului minim
246 milioane lei accize tutun şi alcool
49,8 milioane lei impozit forfetar
49,8 milioane lei contribuţii sănătate aferente chiriilor
Fără îndoială că da (evaziunea fiscală va determina o inegalitate între încasările efective şi cele aşteptate – n.r.) , însă nu avem o evaluare în acest moment. Probabil că la impozitul pe construcţii speciale cifra luată în considerare e conservatoare. Dacă ne uităm în bilanţul companiilor, suma ar fi mult mai mare.“
Ionuţ Dumitru, preşedinte Consiliul Fiscal