Cazul celor 6 polițiști din Tecuci acuzați de abuz în serviciu și obstrucționarea justiției, despre care am relatat recent, a fost pasat de la un parchet la altul ajungând de unde a plecat, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci. Reamintim că e vorba de un accident produs în iulie 2010 pe DE581, soldat cu moartea a două persoane. Polițiștii l-au considerat vinovat pe Bogdan Banu, condamnat inițial la 18 ani de închisoare, dar pe măsură ce expertizele judiciare au demonstrat că cele două victime nu au fost accidentate de mașina condusă de Banu, i-a fost redusă pedeapsa la 3 ani cu suspendare.
Ulterior, au ieșit la iveală indicii că ancheta a fost deturnată. La locul accidentului s-a aflat și un anume Sandu Ferțu, al cărui fiu este agent la Poliția Tecuci. Polițiștii care au efectuat cercetarea la fața locului au încercat să ascundă prezența lui Ferțu. Mai mult, mașina lui Ferțu nu a fost expertizată criminalistic. Polițiștii au încercat să modifice și declarația martorului principal, un șofer de tir. „Primul impuls al lui Ferțu Sandu a fost să-și anunțe fiul, Ferțu Ionel, agent șef de poliție în cadrul Poliției Tecuci. Ajunși la locul accidentului, prima și principala preocupare a polițiștilor, colegi de serviciu ai acestuia din urmă, a fost îndepărtarea din zonă a martorului Nechita Marius Gabriel, martor extrem de important și căruia aceiași colegi au încercat să-i modifice declarația“, a pledat la proces avocatul lui Banu, fostul ministru Doru Viorel Ursu.
Dosar pasat de la un parchet la altul
În iulie, Bogdan Banu s-a adresat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cerând anchetarea celor 5 polițiști implicați în cercetare, dar și a șefului de atunci a Poliției Tecuci, cms șef Florin Balcan. Acesta a fost destituit de la comanda Poliției Tecuci în iunie 2015, ca urmare a unui caz de corupție anchetat de DNA, în care sunt implicați alți 3 polițiști din Tecuci. Plângerea lui Banu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați. Prim-procurorul Didina Dănăilă a constatat că în dosar sunt fapte de corupție și prin adresa nr. 593/VIII/1/8.10.2015 a trimis dosarul la DNA Galați. În Referatul nr 583/VIII/1/30.10.2015, a procurorului Dorina Ivașcu de la DNA Galați, se spune că s-a dispus clasarea plângerii, ca „nefondată sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de corupție de competența DNA“. Dosarul a fost trimis „către Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci pentru a efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu“.
Unul din motive este că la audieri Banu nu a răspuns de ce s-ar fi implicat fostul șef al Poliției Tecuci în deturnarea anchetei: „Petentul a precizat că nu cunoaște motivul pentru care Balcan Florin s-ar fi implicat în soluționarea acestui dosar penal avantajându-l pe Ferțu Sandu, adevăratul autor al accidentului“. E răspunsul pe care trebuie să îl găsească o anchetă a procurorilor. Oricum agenții nu deturnau ancheta fără știrea șefilor.
În război cu procurorul de caz
Astfel, cazul a ajuns la Parchetul Judecătoriei Tecuci, de unde dosarul accidentului a fost trimis la instanță în pofida „carențelor“ din cercetarea polițiștilor. Mai mult, familia Banu acuză că procuror de caz a fost Mihaela Maxim, care la acea dată se afla într-o situație conflictuală cu Ion Banu, tatăl lui Bogdan Banu. Pe 14.07.2010, Parchetul din Tecuci a început urmărirea penală a lui Bogdan Banu în dosarul 1887/P/2010, sub învinuirea de ucidere din culpă și fugă de la locul accidentului, dosarul fiind instrumentat de procurorul Mihaela Maxim. Ion Banu este președintele CA de la SC Agromec Berheci și în 2007 depusese la Parchetul Judecătoriei Tecuci, o plângere penală împotriva a 46 de persoane acuzate pentru tulburare de posesie pentru o suprafață de 36,4 ha. Era vorba de terenuri cumpărate de la proprietari care ulterior nu au mai recunoscut tranzacția. În dosarul 2408/P/2007, cercetările au fost efectuate de procuroarea Mihaela Maxim care a dispus NUP față de cei 46 de făptuitori.
Banu a contestat NUP-ul și în dosarul 3571/324/2008 Judecătoria Tecuci a dispus începerea urmăririi penale față de făptuitori.
Parchetul din Tecuci, implicit procuroarea Maxim, a făcut recurs și dosarul a ajuns la Tribunalul Galați care prin sentința 126/02.03.2010 a respins recursul Parchetului din Tecuci, dispunând începerea urmăririi penale față de cei 46. În loc să pună în executare sentința definitivă, adică să înceapă cercetarea penală, procurorul Mihaela Maxim a dispus prin rezoluția din 17.06.2010 un nou NUP față de făptuitori.
Față de acest NUP, în pofida sentinței definitive a Tribunalului Galați, Ion Banu, a formulat o plângere penală împotriva procurorului Mihaela Maxim, pentru abuz în serviciu art. 246 CP și nerespectarea hotărârilor judecătorești art. 271 CP.
Asta se întâmpla în iunie 2010 și e limpede că pe 14 iulie 2010, când Mihaela Maxim a început anchetarea lui Bogdan Banu pentru accident, procuroarea era deja într-o situație confictuală cu tatăl acestuia, Ion
Banu.
Recuzarea procurorului a fost respinsă
Pe timpul cercetării penale, Bogdan Banu a cerut să fie audiat pentru a-și completa declarația, însă procuroarea Maxim i-a acceptat cererea după 52 de zile. În aceste condiții, pe 29.11.2010 Bogdan Banu a formulat o cerere de recuzare a procuroarei Mihaela Maxim, dar prin ordonanța nr. 715/VIII din 30.11.2010, cel care la vremea aceea era prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Tecuci, Neculai Jalbă, i-a respins cererea.