Unul dintre atentatorii care au fost implicaţi în organizarea atacurilor de la Paris, Salah Abdeslam, a intrat în contact cu migranţi blocaţi în Gara Keleti din Budapesta, relatează MTI, citat de Mediafax.
Şeful de Cabinet al lui Viktor Orban, Janos Lazar, a confirmat, joi, informaţiile potrivit cărora Salah Abdeslam s-a întâlnit în Ungaria cu doi bărbaţi care, după ce s-au întors din Siria, s-au detonat în timpul atacurilor.
Mai mult, Layar a declarat că serviciile secrete ungare nu aveau, la vremea respectivă, informaţii în baza cărora să acţioneze. Ele au primit informaţii de la organizaţii partenere abia mai târziu, a precizat el.
Citeşte şi: Teroristul Salah Abdeslam s-ar fi dus în septembrie să caute doi bărbaţi în Ungaria
Şeful de Cabinet al lui Orban a insistat că traversarea teritoriului Ungariei de către 230.000 de persoane – fără să fie înregistrate – a reprezentat o îngrijorare la Budapesta.
Postul belgian RTL a dezvăluit miercuri că Salah Abdeslam, presupusul organizator dar şi participant la atacurile teroriste de la Paris s-a întâlnit în Ungaria cu doi bărbaţi care, după ce s-au întors din Siria, s-au detonat în timpul atacurilor.
Potrivit RTL, care a citat o sursă judiciară, anchetatorii cred că cei doi necunoscuţi ar putea să fie doi membri ai comandoului veniţi din Siria.
Salah Abdeslam a fost controlat – pe 9 septembrie – la frontiera austriacă, la întoarcerea din Ungaria. El se afla la bordul unui automobil închiriat în Belgia, a precizat sursa citată.
Cu o lună înainte, presupusul jihadist a fost controlat – pe 4 august – în Grecia, în momentul îmbarcării pe un feribot care pleca spre Bari, în Italia, potrivit RTL.
Citeşte şi: CNN: Abdeslam s-ar fi oprit la o cafenea, a doua zi după atentatele din Paris
Aceste elemente susţin ipoteza potrivit căreia Salah Abdeslam, care a închiriat două automobile şi o locuinţă folosite de către membri ai unui comando, era cel puţin logisticianul reţelei.
Urme de ADN arată că se afla în automobilul marca Renault Clio care i-ar fi adus pe atacatorii sinucigaşi la Stade de France.
Anchetatorii presupun că acesta s-a dus ulterior în arondismentul al XVIII-lea cu scopul de a comite un atentat – revendicat de către Statul Islamic (SI), dar care nu a fost comis niciodată -, unde a fost găsită maşina.
Anchetatorii nu ştiu dacă fugarul, a cărui urmă s-a pierdut în Belgia, a renunţat la plan sau dacă a avut o problemă tehnică, de exemplu cu centura de explozivi.
Citeşte şi: Unul dintre teroriștii din Paris ar fi ajuns în Siria
Premierul Manuel Valls declara luni că nu poate confirma prezenţa în Siria a acestui francez, care locuia în Belgia, subliniind că este vorba despre o „ipoteză”.